پیشبینی بازار بورس در پاییز 1401/ کنترل نقدینگی، به بهای عدم پرداخت مطالبات صندوقهای بازنشستگی
یک کارشناس بازارهای پولی و مالی با اشاره به مشکلات موجود در بازار بورس گفت: دولت در کنترل نقدینگی برای مهار تورم موفق بود؛ اما این موفقیت به بهای عدم پرداخت مطالبات صندوقهای بازنشستگی و آثار آن در ریزش بورس به دست آمد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاعرسانی راه دانا؛ فعالان و کارشناسان بازار سرمایه عدم وجود برنامه دقیق را اصلیترین عامل ریزشهای بازار سرمایه در ماههای اخیر میدانند. کارشناسان این روزها، نسبت سرمایه به سود (P/E) متوسط بازار سرمایه را در مقایسه با دورههای قبل، بر اساس تحلیلهای اقتصادی حدود 6 ارزیابی میکنند که با درنظرگرفتن نرخ بهره بدن ریسک 20 درصد، تورم انتظاری و صرفه ریسک فرض شده به نظر میرسد عدد مناسبی برای جذب سرمایهگذاران در بازارهای پولی و مالی است. در تحلیلهای تکنیکال وقتی چنین اعداد و ارقامی در نمودارها دیده میشود بهصورت طبیعی انتظار میرود تا بازار مثبت باشد؛ ولی این روزها با وجود ارزش ذاتی نمادها باز هم شاهد ریزش بازار سرمایه و نزول به پلههای پایینتر هستیم که مهمترین موضوعی که موجب بهوجودآمدن این روند شده، عدم اعتماد سرمایهگذاران جدید و مهاجرت پول از بورس به بازارهای هم عرض است. بیشتر بخوانید: گشایش بازار و جبران نقدینگی در راه بازار بورس / اوراق گام، امکان استفاده از منابع مالی بیشتر را فراهم میکنند
کمبود نقدینگی در سایه عدم اعتماد به بازار سرمایه
احمد اشتیاقی کارشناس بازارهای پولی و مالی در گفتگو با راه دانا، درباره این موضوع اظهار کرد: باتوجهبه اخبار منفی منتشره در زمینه عدم احیا برجام، کمبود نقدینگی در ششماهه ابتدایی سال جاری ادامهدار شد. وی افزود: اقدام اخیر دولت هم که موجب آسیب جدی مجدد به بازار سرمایه شد، تلاش دولت جهت کنترل نقدینگی برای مهار تورم بود که البته در اجرای آن نیز موفق بود، اما این موفقیت به بهای عدم پرداخت مطالبات صندوقهای بازنشستگی تمام شد که از اصلیترین فعالان بازار سرمایه هستند و این موضوع موجب شد تا صندوقها نیز برای پرداخت تعهدات خود اقدام به فروش سهام کنند.
آثار سیاست پولی و مالی بانک مرکزی بر بورس
وی با اشاره به موضوع کسری بودجه دولت و سیاست بانک مرکزی توضیح داد: سیاست پولی و مالی بانک مرکزی بهنوعی سیاستی انقباضی است و در قالب این سیاست انقباضی بانک مرکزی قصد دارد حجم نقدینگی را در کنترل کند تا بهواسطه آن تورم نیز کنترل شود. این کارشناس بازار سرمایه گفت: از طرفی کشور ما در این بازه زمانی شاهد یک رقابت بین بانکها در زمینه نرخ سود بانکی نیز بود که بهنوعی رقیب بازار سرمایه است و حتی شنیدهها حکایت از آن دارد که بانک ملی برای مبلغ بالای 100 میلیون تومان نرخ سود 22 درصد را نیز لحاظ میکند. این تحلیلگر اقتصادی افزود: اگر این مسیر ادامهدار باشد بهنوعی بازار سرمایه دچار رکود میشود. با ادامه شرایط کنونی به نظر شخصی من، بعید است تا زمانی که این عملکرد ادامه دارد شاهد رشد بازار بورس باشیم.
سود سپرده بانکی و نرخ بهره اوراق بدهی موجب سرکوب قیمت سهام شد
وی با اشاره به مشکلاتی نظیر عدم وجود نقدینگی در بازار سرمایه گفت: در این میان یک رقیب سرسخت دیگر هم به نام سود سپرده بانکی وارد بازار سرمایه شده و شرایطی را به وجود آورده که حتی ممکن است نرخ اوراق بدهی را نیز صعودی کند. تنها دستاورد این اقدامات و سیاست های مالی دولت در شرایط کنونی سرکوب شدن قیمت سهام است. این کارشناس اقتصادی در پایان گفت: تا زمانی که این رویه کنونی در پیش گرفته شده است؛ یعنی همزمان که مطالبات صندوقها پرداخت نمیشود و نرخ سود همروند افزایشی دارد و با عدم احیای برجام مواجه هستیم احتمالاً شاهد رشد بازار سرمایه نخواهیم بود.