شنبه 29 دی 1403

چراغ سبز گیشه به سینمای ژانر و اجتماعی / باز هم پای الناز در میان است

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
چراغ سبز گیشه به سینمای ژانر و اجتماعی / باز هم پای الناز در میان است

به جز دو فیلم سینمایی «انفرادی و سگ بند» که بر اساس معادله گیشه و سینمای ایران در صدر این جدول قرار دارند، امسال فیلم های خوب اجتماعی توانستند خودی نشان دهند و پرچم این سینما را بالا نگه دارند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ سینما در ایران در نگاه نخست جنبه کاملا تفریحی و سرگرمی دارد و بسیاری از خانواده هایی که در طول سال به سینما می روند، می خواهند بخشی از اوقات فراغت خود را سپری کنند و برای همین انتخاب اول آنها برای فیلم دیدن، ژانر طنز و کمدی است؛ با مرور یکه دهه گیشه سینمای ایران براحتی فرض ذکر شده قابل اثبات است و مرور ده سال گذشته سینمای ایران نشان می دهد که به جز یکی دو سال خاص که علت آن در سطرهای بعدی ذکر خواهد شد، مابقی سال ها دربست در اختیار فیلم های کمدی است و نه تنها صدر جدول بلکه معمولا تا رتبه های سوم و چهارم هر سال، گیشه سینما را فیلم های کمدی فتح کرده اند.

نام فیلم

سال اکران

میزان فروش

انفرادی

1401

67.400 میلیارد

دینامیت

1400

58.200

شنای پروانه

1399

3.300

خوب بد جلف: ارتش سری

1399

1.570

آقای سانسور

1399

1.200

مطرب

1398

38.500

هزارپا

1397

38.050

نهنگ عنبر2: سلکشن رویا

1396

20.950

فروشنده

1395

15.700

من سالوادور نیستم

1395

14.300

سلام بمبئی

1395

13.700

محمد رسول الله (ص)

1394

14.600

نهنگ عنبر

1394

7.100

ایران برگر

1394

4.600

شهر موش ها2

1393

9.400

آتش بس2

1393

4.350

طبقه حساس

1393

3.980

رسوایی

1392

4.100

هیس! دخترها فریاد نمی زنند

1392

3.400

بر اساس جدول فوق فیلم های کمدی و طنز، صدرنشین گیشه هر سال سینمای ایران بوده اند و سایر ژانرها معمولا با اختلاف بسیاری از فیلم نخست گیشه، در رتبه های بعدی آن سال قرار داشته اند؛ اما در برخی از سال ها فیلمی غیر طنز این معادله را برهم زده و توانسته خود را فاتح گیشه آن سال سینمای ایران بنامد.

به عنوان مثال در سال 99 که کرونا در اوج مرگ و میر خود قرار داشت و عملا سینماها به تعطیلی کشیده شده بود، سینمایی «شنای پروانه» به کارگردانی محمد کارت که بسیاری از منتقدین و سینما دوستان پیش بینی کرده بودند که این فیلم در اکران رکورد خواهد زد، متاسفانه درگیر این تعطیلی ها شد و عملا فیلمی که قرار بود ناجی سینماها شود، داغ کرونا آن را سوزاند؛ با این وجود توانست صدرنشین آن سال نحس شود.

سال 95 برای سینمای ایران سال ویژه ای بود؛ چون در آن سال فیلم سینمایی «فروشنده» اصغر فرهادی در حالی راهی اکران سینماها شده بود که توانست اسکار فیلم های غیر انگلیسی زبان را بدست آورد و آن زمان هنوز موج سینمای فرهادی بر سینمای ایران حاکم بود و طبیعی بود که فیلمی از او بتواند صدرنشین گیشه شود.

اما سال 94 نیز فیلم سینمایی «محمد رسوال الله (ص)» به کارگردانی مجید مجیدی با تبلیغات فراوان تلویزیونی و بیلبوردی راهی سینماها شد و همین باعث شد تا بسیاری از کسانی که حتی میانه ای با سینما نداشتند، خانوادگی و به نام پیامبر راهی سینما شوند.

مرضیه برومند پس از سال ها از ساخت و پخش فیلم سینمایی «شهر موش ها» سری دوم این فیلم را ساخت و سال 93 با اکران این فیلم توانست بسیاری از جوانان دهه شصتی را راهی سینماها کند تا با نوستالژی بازی خاطرات آن سال ها را دوباره زنده کند و همین باعث شد تا این فیلم در آن سال با اختلاف بسیار فاتح گیشه شود.

چراغ سبز گیشه به سینمای ژانر و اجتماعی

اما امسال با زهم به مانند سال های گذشته دو فیلم سینمایی کمدی توانستند گیشه را از آن خود کنند تا این معادله مرسوم سینما، همچنان پابرجا بماند. فیلم سینمایی «انفرادی» با فروش 67 میلیارد و 400 میلیون تومان و فیلم سینمایی «سگ بند» با فروش 40 میلیارد و 800 میلیون تومان رتبه های اول و دوم گیشه امسال را از آن خود کرده اند؛ اما با وجود تبلیغات فراوان تلویزیون و بیلبوردهای سطح شهر، فیلم هایی نظیر «موقعیت مهدی، هناس و بدون قرار قبلی» نتوانستند در گیشه موفق باشند و با فروش به نسبت پایین خود انتظارها را برآورده نکردند؛ هرچند اولین ساخته هادی حجازی فر که درباره مقطعی از زندگی برادران شهید باکری بود توانست 12 میلیارد و 600 میلیون تومان بفروشد، اما به دلیل اینکه قرار است به زودی مینی سریال این ماجرا از تلویزیون پخش شود، شاید خیلی ها ترجیح داده اند تا ماجرای برادران باکری را از تلویزیون تماشا کنند.

با این حال نگاهی به جدول فروش سینمای ایران در سال 1401 که نمی از آن گذشته است نشان می دهد که برخلاف سال های گذشته، برخی فیلم های خوب اجتماعی توانسته اند فروش خوبی در گیشه داشته باشند و این نشان می دهد که اگر فیلمی استانداردهای سینمای ژانر را داشته باشد حتی اگر فیلم اولی باشد، با استقبال مخاطبان و تماشاگران سینما مواجه می شود؛ نمونه این ادعا فیلم سینمایی «علف زار» به کارگردانی کاظم دانشی بود که با وجود تجربه اول فیلمساز، توانست با بازی متفاوت و درخشان پژمان جمشیدی در نقش یک قاضی، به فروش بالای 20 میلیارد تومان برسد.

باز هم پای الناز در میان است

همین ماجرا برای سه فیلم خوب اجتماعی دیگر امسال نیز اتفاق افتاد؛ «تی تی» آخرین ساخته آیدا پناهنده که ملودرامی اجتماعی بود با بازی متفاوت الناز شاکردوست و هوتن شکیبا با چراغ سبز گیشه مواجه شد و به فروش بالای 19 میلیارد تومان رسید و یا فیلم «ابلق» نرگس آبیار در فرمی تراژدی از موفق های گیشه به شمار می آید. در این لیست کوتاه نمی شود از فیلم سینمایی «دوزیست» برزو نیک نژاد یاد نکنیم که آن هم توانست یکی از فیلم های خوب اجتماعی امسال سینما باشد که با اقبال گیشه مواجه شده است. جالب اینجاست که در دو فیلم «تی تی و ابلق» تماشاگر با بازی های متفاوت الناز شاکردوست مواجه می شود که بدون شک این بازی های درخشان در فروش این فیلم ها بی تاثیر نبوده است.

به هر حال فیلم های خوب غیر کمدی و طنز معمولا با تبلیغات زبانی و دهان به دهان اسمشان شنیده می شود و همان تماشاگران محدود سینما تصمیم می گیرند که از میان فیلم های درجه دو کمدی لااقل وقت، انرژی و پولشان را برای فیلم های خوب اجتماعی کنار بگذارند؛ تصمیمی که می تواند آینده روشنی برای این فیلم ها لا اقل در گیشه رقم بزند.

بیشتر بخوانید؛

تغییر چهره آقاخانی، پژمان و هوتن شکیبا

گیشه در دستان شاکردوست / الناز با فیلم‌های تی تی و ابلق رکورد می‌زند؟

چراغ سبز گیشه به سینمای ژانر و اجتماعی / باز هم پای الناز در میان است 2
چراغ سبز گیشه به سینمای ژانر و اجتماعی / باز هم پای الناز در میان است 3