پنج‌شنبه 8 آذر 1403

چرا بانک مرکزی پرداخت تسهیلات وام مسکن ایثارگران را پشت گوش می‌اندازد؟

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
چرا بانک مرکزی پرداخت تسهیلات وام مسکن ایثارگران را پشت گوش می‌اندازد؟

بانک مرکزی همچنان از اعلام بانک‌های عامل برای پرداخت وام تسهیلات مسکن ایثارگران خودداری کرده و مشخص نیست اکنون که در ماه های پایانی سال هستیم کی قرار است لباس اجرا به تن این قانون پوشانده شود.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، یکی از دغدغه های مهم هر خانواده تأمین است. موضوعی که در میان ایثارگران نیز از جمله نیازهای در اولویت، محسوب می شود. با توجه به شرایط سخت اقتصادی و هزینه هایی که جزو جدا نشدنی یک خانواده ایثارگر است، طبق قانون برای تسهیل در تأمین این امر مهم، تدابیری اندیشیده شده است. که یکی از این موارد بند ت ماده 89 قانون برنامه ششم است که در آن دولت موظف است در اجرای ماده (3) مکرر اصلاحی قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران حداکثر تا پایان خرداد هر سال شرایط پرداخت تسهیلات ارزان قیمت مسکن ایثارگران را اعلام و پرداخت نماید.

بنیاد شهید نیز وظیفه دارد با کارشناسی‌هایی که انجام می‌دهد و بر اساس نرخ تورم بابت خرید هر واحد مسکونی، مبلغی را به عنوان پیشنهاد به دولت ارائه دهد. امسال نیز این مبلغ به دولت اعلام شد و سرانجام 14 آبان در جلسه هیأت وزیران به تصویب رسید.

در همین خصوص میثم اروز مدیر کل تسهیلات و رفاهی بنیاد شهید و امور ایثارگران در 28 آبان اعلام کرد: «بسیاری از ایثارگران مشمول ماده 7 قانون جامع خدمات‌رسانی به ایثارگران برای دریافت مسکن یا زمین دارای اولویت اول هستند؛ چرا که نه خانه شخصی دارند و نه از زمین دولتی بهره‌مند شده‌اند. با این حال در تلاشیم تا این خدمات و امکانات برای سایر مشمولین که خدمات دولتی دریافت نکرده‌اند هم فراهم شود.»

طبق ماده 7 این قانون که سال 1391 تحت عنوان قانون جامع خدمات‌رسانی به ایثارگران در مجلس شورای اسلامی تصویب شد: «وزارت راه و شهرسازی موظف است برای جانبازان 25 درصد و بالاتر، آزادگان، همسران شهید و یا قیم قانونی فرزندان شهید (به نام فرزندان) نسبت به تأمین زمین بر مبنای قیمت منطقه‌ای سال 1369 و اولین سال قیمت منطقه‌ای برای زمین‌هایی که قیمت منطقه ای سال 1369 را ندارند با هماهنگی بنیاد اقدام نماید.»

ماده 86 برنامه ششم توسعه و مظلومیت ترویج فرهنگ ایثار / چقدر از قوانین مربوط به ایثارگران اجرا شده است؟

این قوانین و اظهار نظرها نور امید در دل ایثارگرانی روشن کرد که سال هاست از مستأجری و پرداخت اجاره بهای سنگین رنج می‌بردند. تعداد زیادی از آنها تلاش کردند تا با اندوخته که دارند خانه ای را پیش خرید کنند تا پس از پرداخت این وام هزینه کامل را بدهند و از خانه به دوشی راحت شوند.

یکی از ایثارگران می‌گوید: «با اعلام پرداخت این تسهیلات خوشحال شدیم، چرا که به علت عدم تأمین اجاره بها با صاحب خانه به چالش جدی خوردیم و تصمیم داشتم از این مصیبت رها شوم.»

اما آنچه در واقعیت رخ می دهد این است که خبری از پرداخت تسهیلات نیست که نیست. بانک مرکزی همچنان از اعلام بانک های عامل برای پرداخت این وام ها خودداری کرده و مشخص نیست اکنون که در ماه های پایانی سال هستیم کی قرار است لباس اجرا به تن این قانون پوشانده شود.

گفتنی است، مطابق مصوبه دولت در خصوص سقف‌های جدید تسهیلات خرید یا ساخت مسکن ایثارگران، آزادگان، جانبازان و خانواده‌های شهدا در شهرهای مختلف که توسط معاون اول رئیس جمهور به دستگاه‌های مربوطه ابلاغ شده است، سقف تسهیلات مسکن ایثارگران به ازای هر واحد مسکونی در سال جاری به شرح زیر است:

شهرهای بالای یک میلیون نفر: 600 میلیون تومان

مراکز استان ها: 500 میلیون تومان

سایر شهرها: 400 میلیون تومان

روستاها: 300 میلیون تومان

شهرهای جدید: معادل مرکز همان استان

نرخ سود تسهیلات خرید یا ساخت مسکن ایثارگران: 4 درصد

دوره بازپرداخت: 20 ساله

بدون نیاز به رعایت الگوی مصرف و مقررات مربوط به سن بنا

همچنین بنیاد شهید می‌تواند تا سقف 500 فقره تسهیلات مسکن از محل سهمیه تسهیلات مسکن ایثارگران سال 1402 را به خانواده‌های ایثارگر دهک‌های پایین‌تر فاقد مسکن یا بدون مسکن مناسب اختصاص دهد.