شنبه 29 دی 1403

چرا تنگه باب المندب برای اسرائیل مهم است؟

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
چرا تنگه باب المندب برای اسرائیل مهم است؟

گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو - رئوف توکلی؛ جنبش انصارالله یمن چند روز گذشته در اقدامی که تعجب بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای را برانگیخت، 3 مرتبه کشتی‌هایی را که به مقصد سرزمین‌های اشغالی درحرکت بودند، مورد حمله خود قرار داد و خسارت‌های شدیدی بر آنان وارد کرد. به دنبال این موضوع، شرکت‌های میرسک و هاباج لوید، دو شرکت بزرگ تجارت دریایی، کلیه عبور و مرور کشتی‌های...

گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو - رئوف توکلی؛ جنبش انصارالله یمن چند روز گذشته در اقدامی که تعجب بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای را برانگیخت، 3 مرتبه کشتی‌هایی را که به مقصد سرزمین‌های اشغالی درحرکت بودند، مورد حمله خود قرار داد و خسارت‌های شدیدی بر آنان وارد کرد.

به دنبال این موضوع، شرکت‌های میرسک و هاباج لوید، دو شرکت بزرگ تجارت دریایی، کلیه عبور و مرور کشتی‌های خود از تنگه باب المندب را به حالت تعلیق در آوردند. در بیانیه شرکت میرسک آمده به علت هدف قرار داده شدن کشتی متعلق به میرسک در تنگه جبل الطارق و حمله جدیدی که امروز علیه کشتی حامل کانتینرها صورت گرفته است، از کلیه کشتی‌های متعلق به این شرکت خواسته شده است تا اطلاع ثانوی از مسیرهایی که از تنگه باب المندب عبور می‌کند، خودداری نمایند.

بر همین اساس با تداوم حملات جنبش انصارالله به کشتی‌های مرتبط با رژیم صهیونیستی، این روزها نام تنگه باب المندب بیش از پیش بر سر زبان ها افتاده است و بسیاری از تحلیلگران و روزنامه نگاران واکاوی ابعاد اهمیت این تنگه را مورد توجه خود قرار داده‌اند. در ادامه این گزارش یک شِمای کلی از این گذرگاه استراتژیک بیان می‌شود.

اهمیت ژئوپلتیکی تنگه باب المندب

در قدم نخست، آن چیزی که تنگه باب المندب را به عنوان سومین شریان پراهمیت جهان پس از تنگه جل الطارق و تنگه هرمز قرار داده است، موقعیت جغرافیایی و ژئوپلتیکی آن است. تنگه باب المندب به عنوان یک گذرگاه استراتژیک که قاره آسیا را به قاره آفریقا متصل می‌کند، از شرق به یمن و از غرب به جیبوبتی منتهی می‌شود و محل تلاقی این دو قاره به‌شمار می‌رود. از سوی دیگر، باب المندب پل ارتباطی ورود کشتی‌ها به سمت کانال سوئز است و حدفاصل این دو، دریای سرخ قرار دارد که اهمیت فوق‌العاده‌ای برای تجارت رژِیم صهیونیستی قلمداد می‌شود. به معنای دیگر تنگه باب المندب دریای سرخ را به دریای عرب و خلیج عدن و سپس به اقیانوس هند متصل می‌کند. از لحاظ موقعیت جغرافیایی باید گفت عرض این تنگه 30 کیلومتر است و عمق آن در جاهایی به 310 متر نیز می‌رسد و شرایط ایده‌آلی را برای عبور کشتی‌های مختلف فراهم آورده است.

اهمیت اقتصادی و تجاری تنگه باب المندب

اهمیت این شریان حیاتی از لحاظ اقتصادی اگر بیشتر از موقعیت ژئوپلتیکی آن نباشد، کمتر از آن نیست. بر اساس اعلام منابع رسمی، روزانه 2/6 میلیون بشکه نفت خام از این تنگه عبور می‌کند. از سوی دیگر بیش از 30 درصد از تجارت جهانی گاز طبیعی نیز از این تنگه عبور می‌کند و این تنگه محل گذر بیش از 10 درصد تولید ناخالص تجارت جهانی به‌شمار می‌رود. در واقع تنگه باب المندب محل عبور بیش از 20 هزار کشتی در سال است.

چرا تنگه باب المندب برای اسرائیل مهم است؟

اهمیت اقدامات جنبش انصارالله یمن برای توقیف و حمله به کشتی‌های مرتبط با رژیم صهیونیستی تنها منحصر به قدرت‌نمایی در حوزه نظامی نمی‌شود - البته ناگفته نماند این بُعد از موضوع نیز با توجه به امکانات محدود رزمندگان یمنی، بسیار حائز اهمیت است -، بلکه دستاورد نیروهای یمنی در حمله به محموله‌های اسرائیلی، در محدودیت‌های شدیدی تعریف می‌شود که این رژیم در حوزه اقتصاد و امنیت غذایی با آن روبروست. در واقعیت امر، 80 درصد از منابع مورد نیاز رژیم صهیونیستی در حوزه انرژی از خارج وارد می‌شود و تنگه باب المندب نیز یکی از مدخل‌های اصلی این موضوع بشمار می‌رود و محدودیت واردات از این نقطه برای رژیم اشغالگر، بسیار گران تمام خواهد شد.

بر اساس منابع رسمی، در سال 2023 نزدیک به 100 میلیون تن از واردات اسرائیل از گذرگاه باب المندب صورت پذیرفته است. از سوی دیگر از قدیم الأیام تنگه باب المندب همواره به عنوان گلوگاه اسرائیل برای تامین منابع غذایی خود به‌شمار می‌رفته است و حملات انصارالله به محموله‌هایی که از این تنگه به سمت سرزمین‌های اشغالی در حرکت هستند، تبعات بسیار منفی در امنیت غذایی این رژیم خواهد داشت.

محدودیت ایجاد شده در تنگه باب المندب توسط رزمندگان انصارالله، تنها واردات رژیم صهیونیستی را تحت الشعاع قرار نخواهد داد، بلکه شرکت‌های اسرائیلی دیگر قادر نخواهند بود تا تولیدات خود را به سایر کشورها ارسال نمایند. از سوی دیگر تا پیش از عملیات طوفان الأقصی، بخش عظیمی از صادرات رژیم صهیونیستی از این تنگه صورت می‌گرفته است و در صورتی که حملات انصارالله به محموله‌های متعلق به این رژِیم تداوم داشته باشد، می‌توان گفت که اقتصاد رژیم صهیونیستی ضرر هنگفتی خواهد کرد، همانگونه که اکنون به دلیل جنگ در نوار غزه، بسیاری از شرکت‌های این رژیم در آستانه ورشکستگی کامل قرار گرفته‌اند.

احتمال شکل‌گیری ائتلاف بین‌المللی در دریای سرخ

با این حال بر اساس اعلام برخی منابع خبری، به نظر می‌رسد احتمال شکل‌گیری یک ائتلاف نظامی بین‌المللی به رهبری آمریکا در دریای سرخ برای مقابله با حملات انصارالله شکل خواهد گرفت. اما به نظر می‌رسد این ائتلاف با توجه به تجربه جنگ هشت ساله یمنی‌ها علیه ائتلاف سعودی - اماراتی و قدرت دفاعی و بازدارندگی انصارالله که توانسته است با امکانات محدود خود، تهدیدات فراوانی را متوجه محموله‌های دریایی اشغالگران کند، راه به جایی نخواهد برد. از سوی دیگر در صورت هرگونه حمله به ارتش یمن از سوی کشورهای دیگر، محور مقاومت در منطقه ساکت نخواهد نشست و بلاشک مواضع و نیروهای غربی آمریکایی مورد هدف قرار خواهند گرفت.