چرا دماوند لرزید؟
استاد پژوهشگاه زلزلهشناسی گفت: در جایی که زلزله دماوند رخ داده است، گسل مشا وجود دارد؛ همان جایی که 19 اردیبهشت ماه 1399 هم زلزله ای به بزرگی 5 ریشتردر آنجا به وقوع پیوست و تهران را هم لرزاند.
به گزارش مشرق، مهدی زارع، زلزلهشناس و استاد پژوهشگاه زلزلهشناسی با اشاره به پس لرزههای زلزله دماوند تهران، اظهار کرد: در جایی که زلزله دماوند رخ داده است گسل مشا هم وجود دارد و در حال فعالیت است، همان جایی که 19 اردیبهشت ماه 1399 آن زلزله با بزرگای 5 ریشتر در نیمه شب به وقوع پیوست و آن زمان در تهران نیز آن زلزله احساس شد.
وی افزود: زلزله با بزرگای3.9 ریشتری آسیبی ندارد مسأله آن است که در بخش شرقی گسل مشاء 100 کیلومتر از جنوب فیروزکوه تا روستای کلان را دربر میگیرد، این فعالترین هسته گسل مشاء براساس دادههای موجود است. دلیل آن هم این است که این گسل در مجاورت آتش فشان دماوند قرار دارد و از آنجایی که دماوند فعالیت دارد روی گسل مشاء تأثیر میگذارد. زارع گفت: گسل مشاء زلزلههای مهم و شدیدی را پیشتر تجربه کرده است و بررسیهای زمینشناسان نشان میدهد که هر 1100 سال یکبار، یک زلزله با بزرگای بیش از 7 ریشتر میتوان از این گسل انتظار داشت و چندین زمین لرزه به آن نسبت داده شده است. زلزلههای 1640 میلادی و 1830 میلادی در این منطقه به وقوع پیوسته است. هر دو این زلزلهها به این گسل نسبت دادهاند اما به هر حال بازگشت 1100 سال یکبار برای یک زلزله با بزرگای بیش از 7 ریشتر نشان میدهد که باید نسبت به گسل مشاء حساس باشیم چرا که این نقطه در 50 کیلومتری تهران واقع شده است و در شهرستانهای شرقی تهران در حدود 2میلیون جمعیت زندگی میکنند و از این حیث این گسل بسیار مهم است.
این زلزله شناس ایرانی تأکید کرد: زلزله دماوند در ادامه زلزلههایی است که در سه دهه اخیر با دستگاههای لرزهنگاری پرتعداد به ثبت رساندهایم.
زارع ادامه داد: زلزلهای به بزرگای 4 ریشتری امکان وقوع پس لرزههای کوچکتری دارد اما پس از آن ممکن است زلزله بزرگی رخ دهد کما اینکه پس از پس لرزههای کوچک زلزله 7.3 ریشتری در سرپل ذهاب به وقوع پیوست.
وی تأکید کرد: در مجموع کسی نمیتواند مدعی شود که انتظار میرود یک زلزله بزرگ به وقوع بپیوندد.
منبع: فارس