چرا سحر و افطار شبکه دو «مادرانه» شد؟
امسال در برخی از شبکههای تلویزیون کاملاً متناسب با مأموریت آن شبکه برنامه تولید شده خصوصاً شبکه دو که هم هنگام سحر و هم افطار مادرانههایی را توأمان با محتوای خانوادگی روی آنتن برده است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، بررسی برنامههای مناسبتی رمضان در شبکههای مختلف تلویزیون نشان میدهد فضای برنامههای سحرگاهی و افطار شبکه دو سیما کمی متفاوتتر است. از این جهت که سالها برنامههای مناسبتی و مذهبی روی آنتن میروند اما به ندرت با محوریت حضرت زهرا (س) برنامهای ساخته و پرداخته شده و حقیقتاً درباره آن حضرت کم صحبت شده است.
کسی که به واسطه جایگاه ویژه و شخصیتی که داشته میتواند محوریت اصلی یک برنامه به مدت 30 شب باشد. برنامهای با نام «سحرنشینی» که راحله امینیان آن را روی آنتن شبکه دو سیما اجرا میکند و حجتالاسلام محمدمهدی هدایت کارشناس مذهبی برنامه است تا هر شب درباره اسامی حضرت زهرا و سیره ایشان صحبت کند.
تلویزیون وجه ژورنالیستی خود را از دست داده استبه همین بهانه با محمدمهدی هدایت، کارشناس مذهبی برنامه «سحرنشینی» به گفتوگو پرداختیم که در ادامه میخوانید:
هدایت در ابتدا درباره نحوه پیوستن به تیم «سحر نشینی» گفت: «من از سال 1390 در رادیو معارف و سپس در سیما و بیشتر شبکه قرآن و معارف و شبکه اول سیما کارشناس معارفی برنامه بودم و به قول عزیزان، گروه معارفی بودم، ولی نوع بیانی که ما داشتیم همیشه با رویکردهای اجتماعی و خانوادگی بوده و طبیعتاً برنامه را عزیزان مشاهده کردهاند و درخواست داشتهاند که ما در این برنامه توفیق و افتخار حضور داشته باشیم.»
کارشناس برنامه «سحرنشینی» درباره موضوع این برنامه گفت: «اولا، موضوعی که لطف خدا بود و روی آن کار کردیم، بینظیر است. در برنامههای رسانه ملی همین حالا اگر شما موقعیتها را بررسی کنید، در برخی شبکهها در حال پرداختن به فضائل امیرالمومنین (ع) هستند. اما این که یک برنامه به صورت تخصصی رویکرد خانوادگی و فضائل حضرت زهرا (س) آن هم با اسما حضرت زهرا (س) را داشته باشد، تقریباً نیست. تاکنون اسماء حضرت امیرالمومنین (ع) و صفات ایشان تکتک بررسی شده و در فضای خانواده و اجتماع تفسیر شده است. تمام این موارد فضایی را ایجاد کرد که آن ناب بودن موضوع، خودش خیلی مهم بود از طرف دیگر واقعا چینش برنامه، شکل و شمایل برنامه، دکوراسیون برنامه و مجموع آنها به گونهای چیده شده که واقعا برنامه را جذاب کرده است.»
او در پاسخ به این سوال که تا چه اندازه شناخت و بهرهگیری از ائمه میتواند در زندگی ما تأثیرگذار باشد و چه قدر این برنامه با این رویکرد ساخته شده است، توضیح داد: «اهل بیت، که امام زندگی هستند؛ قرار است دنیای ما را درست کنند که وقتی این دنیا درست شود، آخرت اصلاح میشود. رویکرد ما در حال حاضر کاملا این موضوع است؛ یعنی در هر برنامه، فضائل را جوری بیان میکنیم که در همین اتفاقات روزمره افراد و خانوادهها دخیل شود، مثلا چند شب پیش که برنامه حضرت خدیجه را داشتیم در نکاتی بیان کردیم که دختر خانم شما گرفتار بعضی آداب و رسوم دست و پاگیر و غلط ازدواج نشو و اگر دیدی مردی صلاحیت و شایستگی های لازم برای ازدواج رو داراست مانند حضرت خدیجه خودت ازدواجت را مدیریت کن در مراسم خواستگاری پیامبر از حضرت خدیجه به محض اینکه بزرگ حضرت خدیجه مانع مهریه سنگین را بیان کرد ایشان بلافاصله فرمودند خودم را به ازدواج محمد در می آورم و مهریه را به ضمانت خودم میپذیرم و بسیاری نکات دیگر که در این برنامه به صورت کاربردی و عملیاتی بیان میشود.
آغاز تحول ساختاری در تلویزیون از زبان معاون سیمااین کارشناس مذهبی خاطرنشان کرد: به نظر میآید تا به حال رویکرد برنامه سحر یک رویکرد آسمانی و معنوی صرف بوده؛ یعنی چه مجری و چه کارشناس طوری بیان میکردند که افراد احساس کنند حال آسمانی خوشی ازبرنامه سحر پیدا کردهاند، اما در این رویکرد جدید سعی میشود به قول بعضی اساتید آسمان روی زمین بیاید و زندگی آسمانی را روی زمین تجربه کنیم به همین خاطر رویکرد برنامه در کنار بیان مسائل معنوی و آسمانی، توجه به سیره کاربردی و عملیاتی اهلبیت با محوریت مادرشان حضرت زهرا (س) است. ما در ذهنمان بود که حالا که افراد سر سفره سحری دور هم نشستهاند کلماتی را بشنوند همان سر سفره بتونند با هم همعهد بشند که ما امروز این اسم حضرت مادر رو تو زندگی تمرین کنیم.»
هدایت درباره تأکید این برنامه روی ازدواج آسان جوانان اضافه کرد: «ما تقریباً هر جلسه به موضوع ازدواج آسان جوانان اشاره میکنیم، که مسئولین باید این فضا را ایجاد کنند و جوانان هم نباید خیلی گرفتار اسنتها و آداب سخت شوند و تقریبا هر جلسه به این موضوع اشاره میکنیم.»
او درباره زنانه بودن برنامه گفت: «اصل این مسئله است که ما یک اتفاق خوبی (من این موضوع را روی آنتن برنامه نوروزی هم عرض کردم) را رقم زدهایم و یک اتفاق خوبی امسال رقم خورده است، که به طورکل برنامه سحر و افطارمان برنامه مادرانه است. برنامه افطارمان که کاملاً زنانه شده و هم مجریان و هم میهمانان کاملاً تخصصی برای خانمها برنامه را پیش میبرند. در برنامه سحرگاهی هم باز فضای برنامه به دلیل حضور مجری خانم و فضایی که ایجاد شده، خانوادگی و زنانه است.»
این کارشناس در پایان اضافه کرد: «در برنامه سحر الگوی خانواده را بیان میکنیم و شب هنگام افطار با مصاحبه از مادران موفق یک مصداق مادری را بیان میکنند و نشان میدهند و این به نظرم خیلی کار بزرگی است و اگر برای آن تبلیغات شود و این سیر بیان شود به نظرم خیلی جای پیشرفت دارد. البته این چنین کارهای همکاری همکاران، خصوصاً مدیر شبکه، مدیر گروه خانواده و سایر مجموعه دستاندرکاران که تعدادشان خیلی زیاد است را میطلبد. نکته اساسی اینجاست که برای این برنامه ما از دو ماه قبل جلسات فشرده زیادی در بحث محتوایی داشتیم یعنی یک پشتوانه بسیار عمیق و گستردهای وجود داشت، اما تازه ما بعد از این جلسات متوجه شدیم که اگر بخواهیم سال آینده برنامهسازی کنیم، باید یک سال قبل روی آن کار کنیم.»