شنبه 10 آذر 1403

چرا معاملات این روزهای بازار سرمایه بی‌رمق است؟

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
چرا معاملات این روزهای بازار سرمایه بی‌رمق است؟

یک کارشناس بازار سرمایه گفت: سرمایه‌های جدید برای ورود به بازار سهام نیاز به محرک قوی و قدرتمندی دارند.

- اخبار اقتصادی -

فردین آقابزرگی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم با اشاره به این که پیش‌بینی رفتارنوسانی نماگراین بازار سرمایه به یکی از سخت‌ترین کارها در جمع فعالان بورسی تبدیل شده است، گفت: شاخص بازار سهام که در هفته آخر اردیبهشت‌ماه پس ازچند روز درگیری با سطح 6/ 1 میلیون واحد موفق به عبور از مرز روانی مزبور شده بود تنها یک روز توانست در این قله جولان دهد، به‌طوری‌که در ادامه تحت‌تاثیر عوامل اقتصادی و سیاسی از مسیری که در پیش گرفته بود عقب نشست.

این کارشناس بازار سرمایه افزود: به این ترتیب ناکامی دماسنج بازار از صعود به ارتفاعات بالاتر و تاثیرپذیری سهامداران از انتشار گزارش‌های ضعیف تر از انتظار اغلب شرکت‌ها در زمستان پارسال نه‌تنها از خوش‌بینی‌های قبلی نسبت به احتمال تداوم رالی صعودی در کوتاه مدت کاست، حتی خروج بخش دیگری از پول‌های حقیقی و سهامداران خرد از بازارسرمایه را رقم زد.

وی اضافه کرد این درحالی است که افزایش انتظارات تورمی در اردیبهشت ماه سبب سناریوهایی درخصوص امکان تداوم رشد قیمت سهام در ماه‌های بعد از آن شده بود، با این‌حال در هفته های گذشته با کاسته‌شدن از قدرت تاثیرگذاری چند محرک اصلی از جمله رشد قیمت دلار و تشدید انتظارات تورمی ناشی از افزایش قیمت کالاهای اساسی و ادامه خوش‌بینی‌ها برای احیای برجام، بازار سهام با کاهش ارتفاع عملکرد قابل‌قبولی از خود به نمایش نگذاشت.

آقابزرگی در خصوص دلایل به‌وجود آمدن شرایط فعلی بازار سهام گفت: جدا از این موضوع که معامله‌گران بورسی همچنان واهمه بزرگی نسبت به عبور از ابرکانال 6/1 میلیون واحد دارند به صراحت می‌توان به نقش عوامل خارجی در ایجاد روند رو به افول بازار اشاره کرد.

وی اذعان داشت: سرمایه‌های جدید برای ورود به بازار سهام نیاز به محرک قوی و قدرتمندی دارند، اما اتفاقات مرتبط با اخبار اقتصادی و سیاسی کشور در هفته‌های گذشته نشان می‌دهد که این عوامل تا چه میزان سد راه ورود سرمایه های جدید به گردونه معاملات سهام شد.

آقابزرگی با بیان این که بازار سرمایه درمیان سایر بازارهای دارایی معمولا بیشترین و سریع‌ترین واکنش را به رخدادهای مختلف نشان می‌دهد، تصریح کرد: این موضوع بارها در دو سال‌گذشته تکرارشده و نمی‌توان از کنار آن به‌سادگی عبور کرد.

وی ادامه داد: بازار سرمایه به غیر از چالش‌های درونی با چند چالش مهم خارجی دست و پنجه نرم می‌کند که در این میان نقش سیاستگذاران اقتصادی و سیاسی در ایجاد اختلالات به‌وجود آمده به مراتب بیشتر از سایر عوامل است.

کارشناس بازار سرمایه افزود: دخالت در سازوکار قیمت‌ها، وضع تعرفه‌های صادراتی، دستکاری قیمت دلار، کنترل و مدیریت دستوری نرخ فروش شرکت‌ها، توجیه‌ناپذیری عرضه‌های اولیه در برخی زمان‌ها، انتشار بی‌رویه اوراق و تعیین‌تکلیف در حوزه قیمت تمام شده محصولات از یک‌سو و از سوی دیگر التهابات ایجاد‌شده در سرنوشت مذاکرات هسته‌ای کشور روند صعودی بازار سهام که به‌طور آهسته و پیوسته دنبال می‌شد را با دست‌انداز مواجه کرده، به گونه‌ای که این بازار در هفته‌های اخیر لطمات بسیاری را تحمل کرده است.

وی با بیان این که این اتفاقات آن دسته از سرمایه‌گذارانی که از تجربه کمتری برخوردارند را به سمت درهای خروج سوق داده است، اضافه کرد: در حقیقت برخی تحرکات منفی از جانب سیاستگذار خروج پول حقیقی را رقم زده است.

آقابزرگی تاکید کرد: خروج حقیقی‌های غیرحرفه‌ای و کاهش ارزش معاملات در حالی ادامه دارد که شرایط کنونی نیز می‌تواند تبعات منفی بیشتری برجای بگذارد. از طرفی دولت بر اجرای اصل 44 تاکید می‌کند و از طرفی دیگر با بزرگ‌شدن دولت سیاستگذار برای تامین منابع بیشتر دست به اقداماتی می‌زند که به ضرر سرمایه‌گذار بورسی تمام می‌شود.

وی گفت: در چنین وضعیتی دولت برای پوشش کسری‌های مالی خود بازارسرمایه را هدف قرار می‌دهد. هرچه بدنه دولت گسترش یابد منابع بیشتری نیاز است. برای جبران این کسری‌ها سیاستگذار تصمیماتی اتخاذ می‌کند که در نهایت بر سرعت خروج سهامدار از بازار سرمایه منجر می‌شود. این روند کاهش ارزش پول ملی در 6‌ماه دوم سال را رقم خواهد زد. اتفاقی که مسیر بازار سرمایه را به سمت نزول خواهد کشاند.

به گفته این کارشناس بازار سرمایه، خروج منابع مالی از بازار سرمایه این حجم از دارایی را به سمت بازار‌های زیرزمینی سوق خواهد داد و تبعات ناخوشایندی در اقتصاد و بازار سرمایه خواهد داشت.