جمعه 2 آذر 1403

چرا وضعیت هوای تهران خطرناک شد؟

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
چرا وضعیت هوای تهران خطرناک شد؟

مدیر واحد پایش شرکت کنترل هوای تهران گفت: نفوذ جریان حاوی گرد و خاک به شهر تهران از حدود ساعت 19 روز چهارشنبه (4 مهرماه) موجب قرار گرفتن هوای تهران در وضعیت نامطلوب شد البته شرایط حاکم متاثر از خیزش گرد و خاک بود و منشا احتراقی ناشی از فعالیت منابع متحرک و ساکن شهر تهران نداشت.

سولماز احدی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: به دلیل نفوذ جریان حاوی گرد و خاک به شهر تهران از حدود ساعت 19 روز چهارشنبه (4 مهرماه) طی چند ساعت پیاپی تا حدود ساعت 3 بامداد پنجشنبه (5 مهرماه) کیفیت هوای شهر تهران به لحاظ آلاینده ذرات معلق به‌ویژه ذرات معلق درشت (ذرات معلق کمتر از 10 میکرون) در وضعیت بسیار نامطلوب قرار گرفت و حتی در سه ساعت این بازه میانگین شاخص کیفیت هوا در شهر تهران در محدوده شاخص فراتر از 300 و شرایط خطرناک قرار گرفت.

او ادامه داد: این شرایط در حالی رخ داد که تغییری در روند غلظت سایر آلاینده‌های جوی طی این ساعات مشاهده نشد و شاخص کیفیت هوا به لحاظ آلاینده‌های دی‌اکسید نیتروژن، دی‌اکسید گوگرد، منواکسید کربن و ازن طی این ساعات در محدوده مجاز (شرایط پاک و قابل قبول) قرار داشت که این مساله نشانگر آن است که شرایط حاکم متاثر از خیزش گرد و خاک بوده و منشا احتراقی ناشی از منابع متحرک و ساکن شهر تهران نداشته است.

مدیر واحد پایش شرکت کنترل هوای تهران اضافه کرد: از حدود ساعات 20 روز 4 مهر به دنبال افزایش سرعت باد، روند افزایش غلظت آلاینده «ذرات معلق کمتر از 10 میکرون» و به دنبال آن آلاینده «ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون» (با میزان کمتر) در ایستگاه‌های واقع در شهر تهران آغاز شد. شکل‌گیری شرایط ناپایدار جوی و استمرار این شرایط با افزایش سرعت باد با بیشینه 9 متر بر ثانیه (ساعت 21، 4 مهر) و میانگین 7 متر بر ثانیه (دکل هواشناسی مهرآباد) طی ساعات مذکور همراه بود که طی این ساعت جهت باد از سوی نواحی جنوب غرب و غرب بود و این مساله منجر به افزایش غلظت ذرات معلق به‌ویژه در ایستگاه‌های محدوده جنوب غرب و غرب شهر تهران شد.

او ادامه داد: تحت تأثیر شرایط حاکم بیشترین میزان غلظت «ذرات معلق کمتر از 10 میکرون» در ایستگاه‌های شهرداری منطقه 21، فتح (منطقه 9)، وردآورد (منطقه 22)، شهرداری منطقه 19 و دانشگاه شریف (جنوب منطقه 2) ثبت شد.

مدیر واحد پایش شرکت کنترل هوای تهران اضافه کرد: در برخی ساعات این بازه غلظت ساعتی آلاینده «ذرات معلق کمتر از 10 میکرون» در ایستگاه‌های مذکور به فراتر از 1600 میکروگرم بر مترمکعب نیز رسید (بیشینه در ساعت 21 روز 4 مهر) و میانگین غلظت این آلاینده در ایستگاههای سطح شهر تهران از ساعت 19 روز 4 مهر تا ساعت 3 روز 5 مهر برابر با 378 میکروگرم بر مترمکعب بود.

احدی در پایان گفت: این شرایط موجب کاهش محسوس عمق میدان دید به میزان 2.5 کیلومتر شد. با تضعیف ناپایداری جوی و کاهش سرعت باد، از حدود ساعت 3 بامداد روز 5 مهرماه، این وضعیت تعدیل شد و به‌تدریج غلظت آلاینده‌های «ذرات معلق کمتر از 10 میکرون» و «ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون» به شرایط عادی برگشت.