دوشنبه 5 آذر 1403

چگونه هوای پاک داشته باشیم؟

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
چگونه هوای پاک داشته باشیم؟

معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: حل مشکل آلودگی هوا، با آگاه‌سازی دولت، بخش خصوصی و مردم و مشارکت این سه عنصر میسر خواهد شد.

نورالله مرادی معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: پدیده‌های محیط زیستی عصر حاضر، تمام شئونات زندگی انسان‌ها را تحت تأثیر قرار داده و سبب شده تا محیط زیست به یک امر اجتماعی تبدیل شود که مدیریت آن به مشارکت گسترده و همه‌جانبه تمامی گروه‌های اجتماعی جامعه نیاز دارد.

وی، چالش آلودگی هوا را یکی از معضلات عصر حاضر و منبعث از عوامل اقتصادی و صنعتی دانست که دارای تأثیرات گسترده اجتماعی است که بدون جلب مشارکت هدفمند و اثربخش عموم مردم، دولت‌ها امکان مدیریت مطلوب امور محیط‌زیستی به خصوص آلودگی هوا را ندارند.

مرادی با اشاره به وضعیت آلودگی هوا در کشور افزود: با وجود اقدامات ترویجی و آموزشی سازمان حفاظت محیط‌زیست، سازمان‌ها و نهاد‌های مرتبط و همچنین سازمان‌های محیط زیستی مردم‌نهاد، بسیاری از چالش‌های محیط زیستی همچون آلودگی هوا تداوم و حتی افزایش داشته‌اند.

وی، اثرات فزاینده مخاطرات محیط‌زیستی همچون آلودگی هوا بر زندگی عادی، کسب و کار و به خصوص سلامت را باعث ایجاد حساسیت جامعه نسبت به محیط زیست دانست و افزود: طرح این مسائل منجر به علت‌یابی تداوم آلودگی هوا در رسانه‌ها و به خصوص شبکه‌های اجتماعی در بین مردم شده است.

مرادی، افزایش حساسیت و آگاهی را موجب ایجاد مطالبه‌گری گسترده در بین مردم، نخبگان و فعالان اجتماعی از همه دستگاه‌های مسئول که با عدم انجام وظایف محوله در تداوم آلودگی هوا مؤثر بوده‌اند، دانست و گفت: برای حل این مسئله، همه اشخاص، دستگاه‌ها و مؤسسات تجاری و غیرتجاری که مشمول قانون هوای پاک هستند باید به وظیفه اجتماعی برای کاهش اثرات مخرب فعالیت‌های خود بر محیط‌زیست عمل کنند.

وی، آگاهی از اثرات مخرب رفتار‌های ضد محیط‌زیستی را وظیفه اخلاقی هر شخصیت حقیقی و حقوقی دانست و تصریح کرد: برای کاهش اثرات مخرب آلودگی هوا، علاوه بر انجام تکالیف صنایع آلاینده و دستگاه‌های ذیربط، شهروندان نیز باید تلاش کنند.

مرادی، رتبه ششم ایران در شدت مصرف انرژی در دنیا را نتیجه پایین بودن بهره‌وری انرژی در کشور ارزیابی کرد و گفت: مصرف بالای انرژی که عمده آن از سوخت‌های فسیلی تأمین می‌شود به منزله افزایش آلاینده‌های هوا است و برای حل این بحران، تمام سطوح اجتماعی شامل: دولت به عنوان سیاستگذار، بخش خصوصی به عنوان بنگاه‌ها و فعالان اقتصادی یا عرضه‌کنندگان کالا‌ها و خدمات و مردم به عنوان مصرف‌کنندگان باید مسئولیت خود را بپذیرند و با یکدیگر همکاری کنند.

معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط‌زیست تصریح کرد: در نظر گرفتن روزی برای مشارکت عمومی و مسئولیت اجتماعی همه ساله در هفته هوای پاک ضرورتی اساسی است و نباید از اهمیت آموزش، فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی در رسانه غفلت کرد که بر همین اساس روز 29 دی‌ماه در هفته هوای پاک امسال به نام «هوای پاک، آموزش و مشارکت عمومی» در نظر گرفته شده است.

مرادی گفت: معاونت آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط‌زیست در راستای اهداف و مأموریت خود برای مردمی‌سازی محیط‌زیست و تحقق شعار‌های دولت مردمی در تلاش است تا با اجتماعی سازی محیط زیست با تعریف و اجرای برنامه‌هایی مانند: کیفی‌سازی خانه‌های محیط زیست در سراسر کشور، ایجاد خانه‌های فناور، طرح سفیران محیط‌زیست، پرچمداری هر استان در یک موضوع آموزشی و مشارکت محور و... با ایجاد تحول فرهنگی در حوزه محیط‌زیست، زمینه مسئولیت‌پذیری اجتماعی و مشارکت همه اقشار را فراهم کند.

وی، نقش مشارکت‌های مردمی و مسئولیت اجتماعی را در حل معضل آلودگی هوا نقشی کلیدی دانست و گفت: علاوه بر تلاش برای آگاه‌سازی جامعه در طول سال، برنامه‌ریزی شده تا در هفته هوای پاک از ظرفیت و ضریب نفوذ ائمه جمعه سراسر کشور استفاده شود.

مرادی افزود: یکی از دلایل تشکیل خانه‌های محیط زیست، ایجاد محلی برای مراجعه و آگاه‌سازی مردم برای حل معضلات محیط زیستی است و به مناسبت هفته هوای پاک با اجرای برنامه‌های ترویجی و آموزشی هوای پاک در خانه‌های محیط زیست، تلاش می‌کنیم تا مردم با مسئولیت اجتماعی خود در این زمینه آشنا شوند.

وی با اشاره به جمعیت میلیونی دانش‌آموزان کشور و به تبع آن معلمان و خانواده‌های آن‌ها گفت: طی تعامل با وزارت آموزش و پرورش در تلاشیم تا با ایجاد پویش‌های محیط‌زیستی برای ترویج کاهش استفاده از وسایل شخصی و جایگزینی آن با حمل و نقل عمومی، دوچرخه و رعایت صحیح الگوی مصرف انرژی در خانه و مدرسه، سهم دانش‌آموزان را از این مشارکت اجتماعی برای کاهش آلودگی هوا به آن‌ها یادآور شویم.

معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط‌زیست خانه‌های فناور را یکی از اقدامات برجسته دولت مردمی در سازمان حفاظت محیط زیست برشمرد که با هدف رفع چالش‌ها و نیاز‌های محیط‌زیست کشور از طریق بهبود فرآیند پژوهش‌ها، تحقیقات علمی، دانش‌بنیان، ارتقای ظرفیت‌های فردی، سازمانی و مدیریتی صاحبان ایده و اختراع، کارآفرینان، دانشجویان و اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها تأسیس می‌شوند و در زمینه معضل آلودگی هوا در شهر‌های صنعتی و پرجمعیت، ضمن شناسایی روش‌های فناورانه و ارائه راهکار‌های سازنده بومی در زمینه حفظ تعادل زیست‌بوم‌ها و پیشگیری از آلودگی و تخریب محیط زیست، به کاهش آلودگی هوا در استان‌های کشور کمک خواهند کرد که به مناسبت هفته هوای پاک برنامه‌ریزی شده تا دو خانه فناور محیط زیست در استان‌های البرز و یزد افتتاح شوند.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی محیط زیست