کاشف مقبره کوروش چه کسی بود؟
تهران - ایرنا - «سر رابرت کر پورتر» نقاش انگلیسی که در سال 1818 میلادی از پاسارگاد بازدید کرد، اولین کسی است که پی برد بنایی که تا آن روز به نام «مشهد مادر سلیمان» معروف بود، همان آرامگاه کوروش کبیر است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، سر رابرت کر پورتر (Sir Robert Ker Porter) هنرمند، نویسنده، دیپلمات و جهانگرد اسکاتلندی، برادر داستاننویسان نامدار آنا ماریا پورتر و جین پورتر بود. او که در خانوادهای هنرپرور و نویسنده چشم به جهان گشود، مادرش او را به لندن برد تا در آکادمی شاهی زیر نظر بنجامین وست هنر نقاشی بیاموزد. وی تحصیلات هنری خود را در آکادمی سلطنتی هنری لندن به پایان رساند و از نخستین نقاشان سبک خاصی از منظره در انگلستان بود که به پانوراما معروف شد. وی در سال 1804 میلادی پس از سفر به روسیه به عنوان نقاش تزار الکساندر اول منصوب شد.
سر رابرت کر پورتروی که به عنوان نقاش درباری تزار روسیه منصوب شده بود عمده شهرت خود را به دلیل سفر به ایران و نقاشی از پاسارگاد کسب کرد. سفر طولانی او به ایران از 1817 میلادی آغاز شده و او از طریق قفقاز وارد ایران شد و پس از عبور از تهران و اصفهان به تخت جمشید و پاسارگارد رفت و نقاشی تاریخی و معروفی نیز از آرامگاه کوروش از خود به یادگار گذاشته است.
پیش از سفر رابرت، همگان آرامگاه کنونی کوروش را متعلق به مادر سلیمان می دانستند و این بنا به مشهد مادر سلیمان شناخته می شد. رابرت نخستین فردی بود که متوجه شد این آرامگاه به کوروش بزرگ پادشاه هخامنشی تعلق دارد.
وی با شاهزاده روسی که پسر عموی الکسی نیکولاویچ اولین رئیس آکادمی هنرهای زیبای روسیه بود ازدواج کرد و ماموریت یافت تا از تخت جمشید و سایر مکانهای ایران برای آکادمی هنرهای زیبای روسیه (20-1817) نقاشی کند. وی در زمان حضور خود در ایران پرتره فتحعلی شاه قاجار را نقاشی کرد و به خاطر این اثر، نشان شیر و خورشید را دریافت کرد.
آلبوم های نقاشی های او از گرجستان، آسیا، ارمنستان، بابل باستان که در طول سال های 1817، 1818، 1819 و 1820 کشیده شده است در کتابخانه بریتانیا و موزه هرمیتاژ سنت پترزبورگ نگهداری می شود.
سفر بلندمدت وی به ایران که از 1817 میلادی آغاز شده بود، از سوی قفقاز به درون کشور و سپس پس از گذر از تهران و اصفهان به تختجمشید و پاسارگاد انجام پذیرفت. او نگاره تاریخی و نامداری از آرامگاه کوروش بزرگ از خود به یادگار گذاشته و در حقیقت بزرگترین انگیزه آوازهاش نگارههایش از پاسارگاد است.
نقاشی های کر پورتر از مردم کوچه و بازار ایراناز او سفرنامهای با نام سفرنامه کرپورتر بازمانده که دربردارنده نقاشیهای او از آثار باستانی است.
رابرت به مناطق و کشورهای مختلفی سفر می کرد و از مناظر نقاشی می کشید. رابرت در سال 1813 به انگلستان بازگشت و مقام شوالیه را دریافت کرد. رابرت در سال 1842 میلادی درگذشت و در شهر سن پترزبورگ روسیه دفن شد. یادمانی نیز از او در کلیسای جامع بریستول در انگلستان ساخته شده است.
برچسبها