جمعه 5 بهمن 1403

کرونا آثار جدی روی منابع دولت گذاشته است

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
کرونا آثار جدی روی منابع دولت گذاشته است

به گزارش خبرگزاری اقتصادی ایران، در ادامه جلسه علنی روز سه شنبه مجلس شورای اسلامی، محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه به تشریح آثار مالی و اقتصادی بیماری کرونا پرداخت و گفت: این آثار در دو بخش اقتصادی و مالی بر مردم و دولت قابل بررسی است.

وی افزود: شیوع بیماری کرونا بر روی منابع دولت آثار جدی گذاشته است، یکی از مؤلفه‌های تأمین بودجه در سال جاری فروش نفت بود که به خاطر کاهش تقاضای جهانی و افت قیمت نفت درآمدهای دولت ناشی از فروش نفت به شدت کاهش یافت.

رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه مؤلفه بعدی درآمد دولت، درآمدهای مالیاتی است، اظهار داشت: با توجه به شرایط رکودی، دولت در راستای همراهی با بنگاه‌های تولیدی و کسب و کارهای خرد امهال سه ماهه را برای پرداخت در نظر گرفت، بنابراین درآمدهای دولت از محل اخذ مالیات نیز به شدت کاهش یافت.

نوبخت اضافه کرد: تنها منبع درآمدی باقیمانده، واگذاری دارایی‌های مالی است که سازوکارهای آن در حال بررسی می‌باشد.

وی با بیان اینکه علیرغم منابع حداقلی، دولت باید مخارج غیرقابل اجتناب را تأمین کند، گفت: پرداخت بیش از 40 هزار میلیارد تومان یارانه نقدی، 31 هزار میلیارد تومان یارانه معیشتی، 12 هزار میلیارد تومان برای خرید تضمینی گندم، 5 هزار میلیارد تومان برای طرح تحول سلامت، 15 هزار میلیارد تومان یارانه به نهادهای حمایتی از مخارج غیرقابل اجتناب دولت هستند. فردا 20 فروردین ماه است و دولت باید 4 هزار و 400 میلیارد تومان یارانه نقدی پرداخت کند.

رئیس سازمان برنامه و بودجه اظهار داشت: پرداخت یارانه معیشتی نیز از محل درآمدهای حاصل از فروش بنزین است که از ابتدای سال جاری مصرف بنزین از 90 میلیون لیتر به 43 میلیون لیتر کاهش یافته و از سوی دیگر صادرات بنزین نیز به دلیل تقاضای کشورهای همسایه شرایط خاصی دارد.

نوبخت با تأکید بر اینکه وظیفه دولت مدیریت منابع و مصارف است، گفت: بیماری کرونا مشکلاتی را نیز برای مردم ایجاد کرده است. مردم از یک سو نیاز به حمایت‌های بهداشتی و درمانی و از سوی دیگر حمایت از کسب و کارهایشان دارند.

وی ادامه داد: در حوزه سلامت تلاش کردیم اعتبارات بخش سلامت را به صورت صددرصد پرداخت کنیم، علاوه بر این 3 هزار و 560 میلیارد تومان به صورت ویژه برای تقویت ستاد ملی کرونا و ستاد تهران بزرگ و استان‌ها به عنوان تنخواه پرداخت شده است. 600 میلیارد تومان نیز تنخواه برای دانشگاه‌ها در نظر گرفته‌ایم.

رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: در ماه‌های آینده بالغ بر 12 هزار و 400 میلیارد تومان نیز به تأمین تجهیزات بیمارستان‌ها برای مقابله با کرونا و تأمین دارو و البسه ویژه کادر درمانی و کیت‌های آزمایشگاهی اختصاص خواهد یافت.

نوبخت با بیان اینکه دولت در معرض آسیب‌های سخت ناشی از بیماری کرونا قرار دارد، تصریح کرد: اگر شرکت‌های داخلی بتوانند نیازهای بخش درمان را تأمین کنند، حتی یک ریال از این اعتبارات برای تأمین کالاهای موردنیاز به خارج از کشور داده نخواهد شد.

وی با تأکید بر لزوم حل مشکلات کسب و کار مردم گفت: دولت تلاش کرد جامعه هدف را شناسایی و به آنها در حد مقدور کمک کند. اولین گروه از این افراد کسانی بودند که حقوق ثابت نداشتند که مقرر شد از 300 هزار تومان تا 600 هزار میلیارد تومان به هر یک از این افراد در اسفندماه پرداخت شود. جامعه هدف ما 3 میلیون نفر بوده‌اند. مرحله بعدی این پرداخت‌ها در فروردین ماه خواهد بود. در اردیبهشت ماه و خردادماه نیز پرداخت‌هایی انجام خواهد شد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: جامعه هدف دیگر ما چهار میلیون نفر بودند که به صورت فصلی درآمد دارند. مقرر شد کارت یارانه این افراد یک تا دو میلیون تومان شارژ شود و بازپرداخت آن با تنفس چندماهه بعدا از یارانه نقدی این افراد برداشت شود.

نوبخت متذکر شد: ما روز گذشته مصوبه‌ای را به تصویب رساندیم که برای 78 میلیون نفر که یارانه می‌گیرند، می‌توانیم در کارت خرید آنان اگر متقاضی باشند، یک میلیون تومان شارژ کنیم.

وی بیان کرد: بنگاه‌ها و کسبه بخش قابل توجه دیگری هستند که اگر به آنان رسیدگی نشود، کارکنان خود را اخراج می‌کنند، ما آنان را شناسایی کردیم که در حد سه میلیون بنگاه داریم و قرار شد بر اساس تعداد کارکنانشان، از آنان حمایت شود.

رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: همچنین دولت باید به تعهداتی که به کارمندان دارد، عمل کند و از سوی دیگر، افرادی در طرح‌های عمرانی مشغول به کار هستند که اگر دولت به آنان رسیدگی نکند، مشاغل خود را از دست می‌دهند.

نوبخت افزود: همچنین دولت تعهداتی نسبت به برخی از کسب و کارها دارد که باید از پس آن برآید و همچنین منابع این بخش را هم باید تأمین کنیم.

وی تأکید کرد: از خدای متعال می‌خواهیم که به ما در این شرایط سخت کمک کند که هم از جان مردم و هم از کسب و کار آنان بتوانیم صیانت کنیم.

رئیس سازمان برنامه و بودجه خاطرنشان کرد: همه از امکانات ما خبر دارید اما با وجود این اظهار عجز نخواهیم کرد و انشاالله با موفقیت از این مرحله سخت عبور خواهیم کرد.