کشت دیم در اراضی شیبدار فرسایش آبی و خاکی به دنبال خواهد داشت
یک دکترای تخصصی مهندسی منابع طبیعی گفت: کشت دیم در اراضی شیبدار فرسایش آبی و خاکی خیلی زیادی را به دنبال خواهد داشت.
دکتر فرزاد ویسانلو در گفتوگو با ایسنا در خصوص تغییر کاربری اراضی در لرستان اظهار کرد: این تغییر کاربری از اینجا شروع شد که برداشت اشتباهی از انفال در منابع طبیعی داشتهایم به این معنا که منابع طبیعی متعلق به مردم است و آنها میتوانند از آن ارتزاق کنند.
وی ادامه داد: براین اساس به تدریج دستاندازی به منابع طبیعی بابت توسعه کشاورزی ناپایدار شروع شد و این موضوع بیشتر در مراتع و جنگلهایی که شیبدار بودند رخ داد.
توسعه کشاورزی ناپایدار درختان را نابود کرده است
این دکترای تخصصی مهندسی منابع طبیعی گفت: این توسعه کشاورزی ناپایدار نیاز به قطع درختان داشت، کشاورزان درختان را نابود کردند تا زمین زراعی خود را گسترش دهند و متاسفانه منابع جنگلی و مرتعی بالادست تخریب شد و تبدیل به زمینهای زراعی کشت دیم؛ مثال بارز آن در منطقه چگنی به وفور و وحشتناک میتوان مشاهده کرد.
ویسانلو افزود: در شهرستان چگنی به وضعیت به صورت اسفناکی توسعه زمینهای زراعی و کشاورزی اتفاق افتاده است.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد بیان کرد: در اراضی شیبدار کشت دیم انجام شده که نیاز به آبیاری ندارد و به بارش باران نیاز دارد.
کشت دیم در اراضی شیبدار فرسایش آبی و خاکی خیلی زیادی را به دنبال خواهد داشت
وی با بیان اینکه کشت دیم در اراضی شیبدار فرسایش آبی و خاکی خیلی زیادی را به دنبال خواهد داشت، گفت: کشاورزی در این اراضی معمولا همراه با شخم در جهت شیب و به صورت عمودی است که به محض اولین بارندگی خاک شسته میشود و در مناطق پایین دست تبدیل به آبرفت میشود.
این دکترای تخصصی مهندسی منابع طبیعی خاطرنشان کرد: در اثر این فرسایش زمین مرغوب بالادست نابود میشود و هم زمینهای کشاورزی پاین دست براثر تهنشینی رسوبات، محصول دهی کشاورزی کاهش مییابد و متوجه نیستند که این تغییر کاربری تیشه به ریشه کشاورزی در پایین دست میزند.
ویسانلو بیان کرد: تبدیل اراضی منابع طبیعی به کشاورزی از قدیمالایام مدنظر روستاییان بوده و این دستاندازی را سالهای سال است که دارند انجام میدهند.
یک سری تبدیل اراضی برای سودجویی در جهت ساختمان سازی است
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد اظهار کرد: یک سری تبدیل اراضی داریم که برای سودجویی در جهت ساختمان سازی است که معمولا توسط افرادی به صورت مخفیانه یا مجوزهای غیرقانونی انجام میشود و برای لاپوشانی این خلافها راههای گریزی را طی میکنند که بتوانند زمینهای عرصههای منابع طبیعی و حتی باغات و جنگلهای شهری را تصرف کنند و شروع به توسعه مسکن میکنند بدون اینکه طرح ارزیابی پیامدهای زیست محیطی آن اتفاق افتاده باشد و یا بدون نظر منابعطبیعی و محیط زیست لرستان این کار انجام میدهند و بعدا با پرداخت جریمه و گریز از قانون موضوع را خاتمه میدهند.
وی افزود: دستاندازی به عرصههای منابع طبیعی در جهت توسعه صنعت، در لرستان خیلی کم وجود دارد.
آزادراه خرمآباد - پل زال ایرادهای اساسی به لحاظ دستاندازی به منابع طبیعی دارد
این دکترای تخصصی مهندسی منابع طبیعی بیان کرد: از گذاشتن دکل برق گرفته تا احداث نیروگاه و جاده و... دستاندازی به منابع طبیعی شده است و متاسفانه شاهدیم که در بالادست این زمینها فرسایش شدید خاک و زمین لغزش رخ داده و حیات وحش منطقه دچار خسران شده است، به عنوان مثال آزادراه خرمآباد - پل زال ایرادهای اساسی به لحاظ دستاندازی به منابع طبیعی دارد؛ رستورانهای بین راهی و پمپ بنزین احداث میشود در حریم راه هستند در حالیکه باید این مناطق جنگلهای باکیفیت بلوط، بنه و بادام بوده و متاسفانه تخریب شدند.
ویسانلو عنوان کرد: به نفع جادهسازی، دکل فشار قوی برق، لوله گاز و نفت، آبرسانی منطقه منبع طبیعی خود را از دست میدهد.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد خاطرنشان کرد: به عنوان مثال کارخانهای احداث و مالک آن متعهد میشود تا فضای سبز در کنار آن ایجاد شود اما فرد اقدام به کاشت سرو و کاج میکند که بومی منطقه نیست در حالیکه میتواند صنوبر، بادام، سنجد و گردو بکارد.
ساخت مسکن در اراضی شیبدار عرصههای منابع طبیعی به صورت انبوهسازی خطرناک است
وی اضافه کرد: حتی ساخت مسکن در اراضی شیبدار عرصههای منابع طبیعی به صورت انبوهسازی خطرناک است چراکه هر اتفاق فرسایشی و لغزشی میتواند رخ دهد و با کوچکترین زلزله و ساییدگی گسلها میتواند این واحدها را با خطر مواجه کند.
این دکترای تخصصی مهندسی منابع طبیعی بیان کرد: در تمام عرصههای زاگرس کمابیش این اتفاقات را میبینیم اما دو استان در تخریب کردن پیشرو هستند یکی ایلام و دیگری لرستان است.
وی عنوان کرد: جنگلهای یاسوج و شهرکرد سالمتر هستند و شاید یکی از دلایل آن اقلیم و مدیریت صحیح جنگلهاست و وجود سمنهای قدرتمند و مطالبهگر هستند.
انتهای پیام