کف و سقف تورم در سال 1403 مشخص شد / چالشهای اقتصاد ایران در سال جدید
استاد اقتصاد دانشگاه امام صادق با توجه به چالشهای اساسی اقتصاد ایران در سال 1403، به بررسی پیش بینی نرخ تورم و رشد اقتصادی در این سال پرداختند.
در سال 1402، اقتصاد ایران همچنان با مشکلات و چالشهای زیادی روبرو بود. تورم و رشد ناپایدار اقتصادی به عنوان دغدغههای اصلی کشور مطرح بودند. تحریمهای اقتصادی نیز با وجود کاهش نسبی، همچنان برای اقتصاد کلان و کسبوکارهای کشور مشکلاتی ایجاد میکردند.
کامران ندری، کارشناس اقتصادی و استاد اقتصاد دانشگاه امام صادق، چالشهای اساسی اقتصاد ایران در سال جدید را بررسی و آینده متغیرهای مهم اقتصادی در این سال را تحلیل کرد.
چالشهای اساسی اقتصاد ایران در سال جدید
ندری در ابتدا با تاکید بر این نکته که به دلیل مسائل سیاسی متعدد، پیشبینی سال 1403 چندان امکانپذیر نیست، توضیح داد: «اقتصاد ایران تحت تاثیر تحولات بینالمللی و همچنین تحولات داخلی است. برای مثال نتیجه انتخابات در کشور آمریکا میتواند روی اقتصاد ایران تاثیر قابل ملاحظهای بگذارد؛ بنابراین پیشبینی بلندمدت امکانپذیر نیست. با این حال در مجموع و با در نظر گرفتن مسائل، مشکلات و چالشهای بنیادین اقتصاد ایران، به نظر نمیرسد که سال 1403 تفاوت چندانی با سال گذشته داشته باشد.»
وی افزود: «چالشهای اقتصاد ایران، از جمله ناترازی شبکه بانکی، مسائل زیست محیطی، مشکلات مدیریتی و بحث کسری کسری بودجه، همه عواملی هستند که در سال 1403 به قوت خود باقی میمانند و در اقتصاد ایران، برنامهای برای ارتقای زیرساختها وجود ندارد. بنابراین ایران در سال جدید نیز با این مشکلات ساختاری دست به گریبان خواهد بود.»
پیشبینی رشد اقتصادی 2 تا 3 درصدی
این کارشناس اقتصادی در ادامه به پیشبینی رشد اقتصادی در سال جاری پرداخت و عنوان کرد: «ممکن است دولت در شرایطی بتواند نفت بیشتری بفروشد اما احتمال آن نسبت به سال 1402 ضعیفتر است. حتی اگر فرض کنیم در سال 1403 تحریمها تشدید نشوند، در بخش نفت هم ظرفیت چندانی برای تولید وجود ندارد. به همین دلیل، به نظر میآید که حداکثر رشد اقتصادی با در نظر گرفتن نفت در سال آینده در حدود دو تا سه درصد باشد.»
تورم 30 درصدی هم مردم را آزار میدهد
ندری در بخش پایانی این گفتوگو، آینده نرخ تورم را بررسی کرد و در این باره توضیح داد: «همچنین به نظر میرسد که تورم نیز ادامه پیدا کند و کف نرخ تورم در سال جاری در حدود 30 درصد خواهد بود. این در حالیست که نرخ تورم در صورتی در این سطح قرار میگیرد که سیاستهای انقباضی بانک مرکزی ادامه پیدا کند. با این وجود، اگر قیمت حاملهای انرژی افزایش یابند، حتی با وجود تداوم سیاستهای بانک مرکزی، تورم میتواند به بیش از این هم برسد.»
وی همچنین در پایان تاکید کرد: «ممکن است که از نظر دولت تورم 30 درصدی یک دستاورد باشد اما به هر حال همین تورم نیز مردم را آزار میدهد.»