یک‌شنبه 30 دی 1403

کولاک هنرستانی‌ها با ساخت خودرو و هواپیما در نمایشگاه «الف‌تا»

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
کولاک هنرستانی‌ها با ساخت خودرو و هواپیما در نمایشگاه «الف‌تا»

به گزارش خبرنگار آموزش و پرورش خبرگزاری فارس، اگر اخبار حوزه آموزش و پرورش را پیگیر هستید، حتما در هفته گذشته اسم رویداد «الف‌تا» را زیاد شنیدید؛ رویدادی که تلاش کرد میدانی برای حمایت و به اشتراک‌گذاری ایده‌ها و تجارب تحول‌آفرین مدرسه‌ای باشد.

این رویداد از تاریخ 18 تا 21 تیر در مصلای امام خمینی (ره) با هدف تولید بانک ایده‌ها و تجارب تحول‌آفرین مدرسه‌ای و پیوند آن به مدارس، شناسایی و معرفی معلمان، مدیران و مدارس پیشتاز تحول و ارتقای عاملان در مسیر تحول و هم‌افزایی و پیوند میان مدارس «پیشتاز» و در «در مسیر» تحول برگزار شد.

حضور دانش‌آموزان و هنرجویان و معلمان و هنرآموزانی که با علاقه در غرفه‌های‌شان به معرفی اقدامات‌شان می‌پردازند، شور خاصی به نمایشگاه داده است و شاید اگر این نمایشگاه در ایام سال تحصیلی برگزار می‌شد، حضور دانش‌آموزانی که در اردوهای نیم روزه و یک روزه به این نمایشگاه می‌آمدند، فضای پرهیاهویی به آن می‌داد.

یک سری از غرفه‌ها یادآور نمایشگاه‌های کارهای هنری و دستی هنرجویان هنرستان‌هاست که گاه‌گاهی برگزار می‌شود؛ برخی غرفه‌های بازی و یادگیری هم در نمایشگاه‌های مختص به آن تقریباً به همین شکل و شمایل بودند اما آن چیزی که باعث می‌شود این نمایشگاه، متفاوت به نظر آید، این است که همه فعالیت‌ها در کنار هم جمع شدند و نام اقدامات تحولی گرفته‌اند.

* شیرین شدن ریاضی با بازی

از جمله غرفه‌ها، بازی‌های آموزشی در جهت یادگیری بیشتر دانش‌آموزان است. معصومه عرب اسدی دبیر ریاضی است که با خلاقیت و طراحی بازی، تلاش کرده است تا درس ریاضی برای دانش‌آموزان شیرین شود.

وی می‌گوید: در دوره متوسطه اول، روش آموزش ریاضی خشک است و ما سعی کردیم علاقه دانش‌آموزان به ریاضی با بازی وار کردن آن زیاد شود.

وی با بیان اینکه تلاش می‌کنیم نگاه دانش‌آموزان نسبت به علوم پایه را تغییر دهیم، می‌افزاید: بچه‌ها بازی‌ها را طراحی می‌کنند و ویژگی آن هم خلاقیت و کارگروهی است؛ این بازی‌ها در زنگ تفریح انجام می‌شود و دانش‌آموزان در حیاط مدرسه بازی می‌کنند.

خانم عرب اسدی با اشاره به اینکه دانش‌آموزان بعضی بازی‌ها را همراه معلم و بعضی بازی‌ها را گروهی انجام می‌دهند، ادامه می‌دهد: 10، 15 سال پیش دیدم بچه‌ها نمی‌توانند مفاهیم ریاضی را حس کنند اما با هوش موسیقیایی، دست ورزی و ساخت وسیله، می‌توان مفاهیم ریاضی را منتقل کرد.

وی با تأکید بر اینکه آموزش ریاضی در مدارس عموماً خلاقیت محور نیست، می‌گوید: بالاترین مرحله ریاضی، آفرینش است و الان بچه‌ها آفرینش می‌کنند.

این معلم ریاضی نسبت به کم بودن زمان آموزش هم گلایه دارد و می‌افزاید: کتاب‌های درسی طوری سازمان‌دهی شده که است با آموزش فعال سازگار نیست؛ این در حالیست که انتظار این است که به معلم در آموزش زمان داده شود تا بتواند خلاقیت و نوآوری داشته باشد.

* وقتی دانش‌آموزان هواپیما می‌سازند

درست سمت چپ ورودی نمایشگاه، یک هواپیمای کوچک البته نه در حد اسباب‌بازی بلکه، هواپیمای چند نفره، توجه‌ها را جلب می‌کند.

این هواپیما کار دانش‌آموزان رشته هوانوردی یک هنرستان غیردولتی است؛ به گفته سید داود اخوان کاظمی مدیر این هنرستان، هزینه ساخت این هواپیما 600 میلیون تومان شده است و خیلی از قطعات آن از وسایل بلااستفاده منازل تهیه شده است.

از آقای اخوان می‌پرسم: «این هواپیما پرواز هم می‌کند؟»؛ می‌گوید: «امنیت پرواز دارد و اگر موتورش را وصل کنیم، امکان پرواز دارد».

کمیل تمرازی یکی از دانش‌آموزان این هنرستان است که چند اختراع نیز دارد؛ یک نمونه از این ساخته‌ها، دستگاهی به منظور آبیاری بارانی و تحت فشار مزارع است که از روی نمونه واقعی آن ساخته شده و پنج آپشن جدید و هوشمندسازی دارد.

مورد دیگر هوشمندسازی گلدان برای گلخانه‌هاست تا وقتی رطوبت خاک کم می‌شود، گلدان هوشمند به صورت خودکار خاک را آبیاری کند؛ علاوه بر اینها سطل زباله هوشمند و دستگاه ضدعفونی‌کننده هوشمند را نیز طراحی کرده است.

* خودروی دست ساخته دانش‌آموزان با قطعات بازیافتی

درست کنار این غرفه هنرستان هوانوردی، غرفه هنرستان کاردانش شهید دکتر قندی ناحیه 3 مشهد مقدس قرار دارد که با خودروی ساخته دانش‌آموزان به نمایشگاه آمدند و نکته جالب اینکه این خودروها از قطعات بازیافتی ساخته شده‌اند و مثل یک خودروی معمولی، حرکت می‌کنند.

فانوس 1 خودرو جاده است که سال 98، حدود 5 میلیون تومان هزینه داشته است و اکنون 50 میلیون تومان قیمت‌گذاری شده است و به گفته دانش‌آموزان، شبیه این مدل خودرو در بازار، 150،200 میلیون تومان قیمت دارد.

امیر قلی‌پور سرپرست بخش در این هنرستان می‌گوید: حمایت خودروسازان از هنرستان‌های دارای رشته خودرو، صفر است و به نظرم با مشارکت نهادهای مربوط و به‌روز کردن خدمات باید انگیزه برای هنرجویان ایجاد شود.

* درآمدزایی دانش‌آموزان دختر از رشته چاپ

چاپ یکی از رشته‌هایی است که در هنرستان شهید محمودی‌منش تدریس می‌شود، امروزه چاپ بر اساس پیشرفت تکنولوژی پیش می‌رود بنابراین لازم است هنرجویان رشته چاپ در کنار مهارت‌های هنری با نرم‌افزارهای گرافیکی آشنایی لازم را داشته باشند و به عنوان یک مهارت تکمیلی نرم‌افزار یاد بگیرند.

نرم‌افزار برای دانش‌آموزان این مدرسه که معمولاً از اقشار با سطح اقتصادی متوسط رو به پایین هستند چند مزیت دارد. اول اینکه هنرجویان بعد از از فارغ‌التحصیلی می‌توانند بدون صرف هزینه شاغل شوند. به عبارتی اگر هنرجویی شرایط مالی برای ایجاد کارگاه نداشته باشد می‌تواند با تکیه بر مهارت‌های نرم‌افزاری شانس بیشتری برای یافتن کار داشته باشد.

دومین مزیت این است که معمولا جذب خانم‌ها در بخش پیش از چاپ چاپخانه‌ها بیشتر است و یادگرفتن نرم‌افزار برای هنرجویان دختر یک مریت مضاعف محسوب می‌شود.

سومین مزیت هم این است که هنرجویان چاپ با مسأله ترام، تفکیک رنگ و همینطور طرح‌های مناسب با چاپ به صورت عملی آشنا می‌شوند. در صورت داشتن مهارت نرم‌افزار نسبت به هنرجویان رشته گرافیک، توانمندی مضاعفی در تولید و مدیریت کارهای چاپی خواهند داشت.

مژگان مقصودی مدیر هنرستان محمودی‌منش استان البرز می‌گوید: یکی از کارهای ما چاپ تیشرت است که تلفیق کار سنتی و نرم افزار جدید است و بازار کار خوبی برای دختران دارد و می توانند در خانه این کار را انجام دهند.

وی بیشترین استقبال در رشته‌های هنرستانی را رشته‌های عکاسی، حسابداری، چاپ و گرافیک عنوان می‌کند و ادامه می‌دهد: استقبال زیاد است اما رشته‌های مثل چاپ و عکاسی هزینه دارد؛ به عنوان مثال قیمت رنگ افزایش چندین برابری داشته است.

* درآمد هنرجویان از رشته‌های هنرستانی

رشته قلم‌زنی هم از رشته‌های پردرآمد و سختی است که غرفه جذاب و دیدنی را ایجاد کرده است. زهرا وظیفه دانش‌آموز پایه دوازدهم رشته قلم زنی می‌گوید: ماهیانه به صورت میانگین 7 میلیون درآمد دارد و به رغم اینکه رشته سختی را انتخاب کرده است اما علاقه بسیار دارد.

ریحانه کریمی هم رشته طراحی دوخت را انتخاب کرده است و از هنرستان حکمت حاجی آباد هرمزگان به نمایشگاه آمده است. او از مادرش دوخت را یاد گرفته و در کارگاه دوخت لباس هم کار می‌کند و با کار پاره‌وقت، ماهی 2 میلیون تومان درآمد دارد.

لطیفه آور هم رشته نقطه کوبی را ادامه می‌دهد و از هنرستان فاطمه زهرا استان گلستان به نمایشگاه الف‌تا آمده است. او دانش‌آموز پایه یازدهم است و با اینکه هنوز درس می‌خواند اما در رشته خوب به توانمندی رسیده است که کارهایش را به فروش می‌رساند.

آور می‌گوید: در فضای مجازی دو ماهی است که صفحه‌ای ایجاد کردم و کسب و کار اینترنتی راه انداختم که در همین مدت کوتاه یک میلیون تومان فروش داشتم.

* مزه پول درآوردن در هنرستان کشاورزی

سری هم به هنرستان کشاورزی شهید یوسفی 2 ناحیه 6 مشهد زدیم؛ هنرستانی که با انجمن مخترعان مشهد همکاری دارد و کلی ابتکار و اختراع عرضه کرده است.

ابوالفضل رشیدی‌نیا مدیر این هنرستان می‌گوید: دانش‌آموزای در این هنرستان مشغول به تحصیل می‌شوند که علاقه به کشاورزی دارند و خیلی زود هم با کار کردن، مزه پول درآوردن را می‌چشند و حتی به دانش‌آموزان کمک می‌شود تا بتوانند کارآفرینی کنند.

وی معتقد است که سیستم آموزش و پرورش هنوز سنتی است فقط تخته سیاه تبدیل به تخته وایت برد شده است اما باید روش تدریس کاملا فرق کند.

به گزارش فارس، نمایشگاه الف‌تا، آغاز راهی است تا همه مدارس کشور به هم متصل شوند و بتوانند از ابتکارات و خلاقیت‌هایی که در هر مدرسه انجام می‌شود، آگاه شوند و تمام مدارس به سوی تحول حرکت کنند.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

سند تحول بنیادین آموزش و پرورش

الف تا دانش آموزان این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
کولاک هنرستانی‌ها با ساخت خودرو و هواپیما در نمایشگاه «الف‌تا» 2
کولاک هنرستانی‌ها با ساخت خودرو و هواپیما در نمایشگاه «الف‌تا» 3
کولاک هنرستانی‌ها با ساخت خودرو و هواپیما در نمایشگاه «الف‌تا» 4
کولاک هنرستانی‌ها با ساخت خودرو و هواپیما در نمایشگاه «الف‌تا» 5
کولاک هنرستانی‌ها با ساخت خودرو و هواپیما در نمایشگاه «الف‌تا» 6
کولاک هنرستانی‌ها با ساخت خودرو و هواپیما در نمایشگاه «الف‌تا» 7
کولاک هنرستانی‌ها با ساخت خودرو و هواپیما در نمایشگاه «الف‌تا» 8
کولاک هنرستانی‌ها با ساخت خودرو و هواپیما در نمایشگاه «الف‌تا» 9
کولاک هنرستانی‌ها با ساخت خودرو و هواپیما در نمایشگاه «الف‌تا» 10