گزارش تصویری از نمایشگاه «روایت قتل ناصرالدین شاه»
به گزارش خبرنگار گردشگری خبرگزاری فارس، کتیبههایی که 4سال بعد از قتل ناصرالدین شاه در مقبره وی در حرم حضرت عبدالعظیم حسنی نصب شد، خوشبختانه از گزند حوادث روزگار محفوظ مانده است. این کتیبهها شامل روایتی منظوم مشتمل بر 40بیت است. شعر کتیبه، سروده «سیدعلی حکیم معیری» متخلص و مشهور به «شمسالمعالی» است که واقعه روز قتل ناصرالدین شاد را با برخی جزئیات تاریخی، همچون ورود شاه به حرم مطهر، نیایش و مناجات شاه در آنجا، معرفی قاتل، اشاره به نقش علیاصغرخان امینالسلطان در انتقال جنازه شاه و به امانت گذاشتن آن در تکیه دولت، انتقال پیکر شاه به حرم و دفن او تا حرکت مظفرالدین شاه از تبریز به تهران و تاجگذاری وی را در ابیاتی ساده و موجز روایت میکند.
خط کتیبه که نستعلیق و در دانگ جلی (دانگ قلم حدود 1/5 سانتیمتر) بر زمینه طلا نوشته و با تکنیک قطاعی بر روی مقوایی به رنگ لاجوردی تیره چسبانده شده، اثر استاد مهدی شریف شیرازی است که از خوشنویسان مشهور دوره قاجار به شمار میرود و در خوشنویسی و قطاعی استاد بوده و تمام کار آمادهسازی کتیبه مذکور، هنر دست اوست.
نکتهای که درباره این کتیبه حائز اهمیت است، روایی بودن آن است. به بیان دیگر این کتیبه پیش از آنکه یک عنصر تزئینی و بصری برای هویت بنای مقبره باشد، ماجرای یک رخداد تاریخی را برای زائران روایت میکند. به نظر میرسد این نوع کتیبههای روایی در دوره قاجار ابداع شده و یا دستکم، بسیار موردتوجه سازندگان بناهای فاخر مذهبی و سلطنتی بودهاند. حداقل چهارنوع دیگر از این نمونه کتیبهها که همه آنها مربوط به دوره ناصرالدین شاه هستند، در حرم حضرت عبدالعظیم قرار دارند که درونمایه متن آنها روایتی تاریخی از همان دوره است.
در ادامه گزارش تصویری از افتتاحیه نمایشگاه «روایت قتل ناصرالدین شاه» را خواهید دید. در این نمایشگاه 5 شیء مرتبط با ماجرای قتل ناصرالدین شاه نیز در کنار کتیبهها به نمایش درآمد.
پایان پیام /