گیلان شهرها، مکتوبی برای شناخت گیلان
رشت - ایرنا - کتاب " گیلان شهرها" تالیف نیما فرید مجتهدی و هادی میرزانژاد موحد همراه با عکسهای 23 عکاس از طبیعت زیبای استان وارد بازار شد.
این کتاب مجموعهای از اطلاعات جغرافیایی طبیعی، انسانی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، گردشگری، منابع طبیعی و محیط زیستی سرزمین گیلان را در قالب سه زبان فارسی، انگلیسی و روسی، به مخاطبان ارائه میدهد.
آمار و اطلاعات کتاب با بهرهگیری از منابع رسمی موجود، به شکلی خلاصه در اختیار خواننده قرار گرفته است. طبقهبندی کتاب برمبنای شهرستانهای شانزدهگانه استان گیلان و ترتیب قرار گرفتن آنها برمبنای جمعیت شهرستانهاست. محتوای کتاب بهگونهای تهیه شده است تا خواننده در کمترین زمان و با فشردهترین اطلاعات، همراه با تصاویری بدیع، با شهرستانهای گیلان و ویژگیهای آن آشنا شود.
نیما فرید مجتهدی دارای دکترای جغرافیا و هادی میرزا نژاد دکترای ادبیات فارسی است. کارنامه نشر گیلان سال نشر 1387، روزنامه جنگل سال نشر 1395، هشتاد سال شعر نو در گیلان سال نشر 1396 از جمله آثار میرزا نژاد است.
فرید مجتهدی در باره این کتاب به خبرنگار ایرنا گفت: کار جمع آوری نهایی کتاب سه سال به طول انجامید و حاوی اطلاعات و آمار مستند است.
وی در خصوص ویژگی های این کتاب گفت: از منابع آماری جمعیتی و اطلاعات اقتصادی، اجتماعی استان گیلان در تالیف کتاب استفاده شده و بخش جاذبه های طبیعی و گردشگری نیز کار میدانی است.
این پژوهشگر علت سه زبانه بودن مطلب را همسایگی گیلان با روسیه و مراودات اقتصادی، گردشگری و سیاسی عنوان کرد.
مجتهدی استفاده از مجموعه عکسی از 23 عکاس صاحب نام گیلان از جمله محمد کوچکپور کپور چالی، هادی احمد زاده، انوش علی اصغری، اسماعیل گلش مژدهی، ابوذر جانعلی پور، امین عزتی فرد و روشن هدایتی امامی از دیگر ویژگی های این کتاب دانست.
حوزه هنری گیلان در یادداشتی در خصوص این اثر نوشته است: شاید در نگاه نخست شناخت از گیلان نسبت به بسیاری از استان های ایران زمین، راحت تر باشد. چرایی این پنداشت به دو موضوع باز می گردد: نخست این که گیلان دومین استان کوچک ایران است و این جغرافیای محدود کار شناخت این خطه را آسان تر می کند؛ دوم این که کتاب های منتشر شده در زمینه گیلان به لحاظ آماری بسیار زیاد است و به دلیل وجود منابع بسیار، شناخت این محدوده جغرافیایی باید به طبع آسان تر باشد؛ اما در حقیقت این طور نیست و وقتی به سراغ منابع می رویم، می بینیم که با کمبودهای بسیاری روبه رو هستیم.
یکی از مشکلاتی که بسیاری از کتاب های گیلان شناسی به آن مبتلا هستند، محور قرار گرفتن " گردشگری" است؛ آن هم نه به عنوان کاری مستدل و بر مبنای اصول علمی رشته های مربوط. بنابر این کم نیستند آثاری در زمینه شناخت از جاذبه ها و مناطق گردشگری استان گیلان که موضوعشان بیشتر راهنمایی و معرفی جاذبه های گیلان است. برخی دیگر از کتاب های معرفی گیلان هم، به شکل تخصصی تری به معرفی استان پرداخته اند اما علیرغم کیفیت علمی شان، گاه هم کاستی هایی دارند و هم به دلیل هدف قرار دادن مخاطبان خاص، کمتر می توانند در حوزه عام نفوذ کرده و مور استفاده قرار گیرند.
*س_برچسبها_س*