یک نماینده مجلس: معتقدیم باید اتفاقات خوبی در صدا و سیما بیفتد / پروژههای بزرگی که باید دنبال شوند
محبی نجمآبادی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس میگوید معتقدیم باید در صداوسیما اتفاقات خوبی بیفتد و آن الف ویژهها همچون «سلمان فارسی» و «موسی (ع)» رونق بگیرند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، روز چهارشنبه 21 دیماه بود که با حضور رئیسجمهور در مجلس، بودجه 1402 تقدیم نمایندگان مجلس شد. خیلی زود با انتشارِ جداول بودجه، بحثهایی در بخشهای مختلف خصوصاً صدا و سیما مطرح شد که بخش عمدهای از آن شایعات و شائبههایی بود که به فضایمجازی کشیده شد.
بودجه اختصاص داده شده به سازمان صدا و سیما بیش از هفت هزار و 531 میلیارد تومان را نشان میدهد. بررسی جداول بودجه هم نشان میدهد این افزایش در بودجه صداوسیما در سال 1402 بیش از 40 درصد نسبت به سال گذشته است.
این افزایش بودجه نشانگر آن است که نمایندگان مجلس بنابر گفتوگوهایی که با خبرنگار تسنیم داشتند و دیدار اخیر با رئیس صدا و سیما به دنبال چند اولویت جدیاند که مهمترین آنها تولیدات فاخر و الف ویژه و حمایت از هنرمندان و جذب ظرفیتهای جدید و توجه به سلیقهها و اثرسنجی و ذائقهسنجی مخاطبان است.
اما در این میان برخی از رسانهها به گونهای دیگر موضوع بودجه صداوسیما را دنبال کردند و روابط عمومی این سازمان اطلاعیهای صادر کرد که روزِ گذشته منتشر شد. در این اطلاعیه به افزایش نرخ تولید در بخش خصوصی و نمایشخانگی اشاره شده که در لایحه بودجه 1402 عملا آنتن صداوسیما با افت جدی کمیت و کیفیت مواجه خواهد شد و پاسخگوی نیاز برحق مخاطبان و تولید و پخش آثار فاخر نمایشی و غیرنمایشی برای عموم مخاطبان نخواهد بود.
پاسخ صدا و سیما به هیاهوی رسانهای درباره بودجه رسانه ملیبا بهروز محبی نجم آبادی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در این باره گفتوگویی داشتیم که ضمن نگاهی به بودجه فرهنگی، در خصوص صداوسیما به طور ویژه صحبتهایی داشت.
نجمآبادی در پاسخ به این سؤال که چندین نهاد موازی در بخش فرهنگی فعالاند در صورتی که میتوان این نهادها را یکپارچه کرد تا هم در بودجه صرفهجویی شود و هم هدفمند کار پیش برود، تصریح کرد: متأسفانه ما در حوزه فرهنگ هزینه کمتری میکنیم و بودجه کمتری هم در این حوزه اختصاص پیدا میکند. مسائل اخیری که بر ایران گذشت، منظور همان اغتشاشات اخیر، از سه نقطه ضربهای به ما وارد شد یکی از مدرسه، دانشگاه و یکی هم از فضای رسانهای، سینما، فیلم و هنر بود. به نظر میرسد قطعاً ما نیازمند این هستیم سرمایهگذاریهای درازمدتی داشته باشیم.
وی افزود: ما برخی از مراکز فرهنگی را درست کردیم در یک مرحله اینها متوقف شدند، فقط بودجهای میدهیم خودشان را حفظ کنند. یعنی آنقدر زیاد است که بتوانند اقدامات فرهنگی گستردهای انجام دهند و بتوان از اینها خواست. به خاطر افرادی که جذب کردند و کارهای روزمرهشان، قسمت اعظم بودجه را میبلعند. قطعاً ما باید اینها را مولدسازی کنیم؛ ما حداکثر استفاده در حوزه فرهنگی را از نیروی انسانی در تولید آثار فرهنگی و آثار هنریِ فرهنگی داریم و برای این تولیدات باید بهایی قائل شویم.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در خصوص بودجه صداوسیما و بحثهایی که درباره افزایشِ آن شده، تأکید کرد: من معتقدم در صداوسیما اتفاقات خوبی خواهد افتاد و بیش از 50، 60 سریال آماده دارند. الفویژههای «سلمان فارسی» و «موسی (ع)» ویژه است و پروژههای بینالمللیاند. قطعاً مجلس باید یک نگاه ویژهای کند. ما متأسفانه با خوراکدهی فرهنگی از طرف کسانی روبهرو هستیم که اساساً حتی از حیث هنری هم قابل توجه نیستند و از حیث اخلاقی قطعاً بسیار زیانآورند؛ اصلاً نباید آنها رونقی داشته باشند. قطعاً فرهنگ و تمدن اصیل ایرانی نیازمند این است که صداوسیما ورود جدی داشته باشند.
بودجه 1402 صدا و سیما و چند نکته + سندوی در خصوص حمایت از شاخههای هنری همچون هنرهای تجسمی و تئاتر که کمتر در بودجهریزی وزارت ارشاد به آن توجه میشود و بحث عدالت فرهنگی اتفاق میافتد، خاطرنشان کرد: من امیدوارم به این عدالت فرهنگی دست پیدا کنیم. اما دولت یک مبلغ محدود دارد و خیلی توانمند نیست که بخواهد خیلی از بخشها را حمایت کند. قطعاً لازم است بخشهای خصوصی ورود کنند و باید زمینه را فراهم کنیم که بتوانند در حوزه منابع خودشان به ثبات برسند وگرنه این کمکها خیلی جدی نخواهد بود.
نجمآبادی در پایان افزود: دولتی که بیش از 80 درصد بودجهاش، هزینهای است یک دولت بزرگِ پرحقوقِ پرمسئله که همین الان ماهانه 105هزار میلیارد نقد باید پرداخت کند قطعاً برخی از توانمندیها را نخواهد داشت و خیلی ره به جایی نخواهد برد؛ بنابراین باید بخشهای خصوصی را در این زمینهها تقویت کنیم.