جمعه 19 بهمن 1403

2 راس گونه حفاظت‌شده "گوزن زرد" در سردشت کشف شد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
2 راس گونه حفاظت‌شده "گوزن زرد" در سردشت کشف شد

ارومیه - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی گفت: 2 راس گوساله گونه حفاظت‌شده "گوزن زرد ایرانی" در سردشت کشف و ضبط شد.

مهران نظری روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: یگان حفاظت محیط زیست شهرستان سردشت ظهر روز چهارشنبه با دریافت خبری مبنی بر نگهداری 2 راس گوساله گوزن زرد در یک انبار متروکه در حاشیه این شهر با همکاری نیروی انتظامی راهی این محل شدند.

وی اظهار داشت: سن این 2 گوساله گوزن بعد از کشف و ضبط توسط کارشناسان 6 ماهه تخمین زده شده که توسط یک تبعه عراقی ساکن سردشت خریداری شده بود و با گماردن یک نفر نگهبان قصد داشتند این 2 راس را از مبادی غیر رسمی و به صورت غیر قانونی از کشور خارج کنند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی با بیان اینکه یک قبضه اسلحه قاچاق نیز از محل نگهداری گوساله ها ضبط شده، گفت: طبق اطلاعات کسب شده مظنون اصلی برای تهیه این 2 راس گوزن تاکنون یک میلیارد ریال هزینه کرده و هم اکنون متواری است.

نظری با بیان اینکه هیچ شکارچی یا قاچاقچی حیات وحش نمی‌تواند از چنگ قانون بگریزد، ادامه داد: این فرد نیز شناسایی شده و به زودی با همکاری نیروهای یگان حفاظت و توسط پلیس دستگیر و تحویل مراجع قانونی می‌شود.

وی بیان کرد: گوزن های کشف شده به علت شرایط نامناسب نگهداری و حمل غیر استاندارد جراحت‌های سطحی داشتند که در حال حاضر جهت تیمار و درمان در یک مرکز توسط محیط بانان اداره کل حفاظت محیط زیست نگهداری می شوند.

وی اضافه کرد: این گوزن‌ها توسط محیط بانان اداره کل حفاظت محیط زیست استان جهت رهاسازی به جزیره اشک منتقل شدند.

گوزن زرد ایرانی از جمله گونه های بسیار با ارزش و در خطر انقراض کشور محسوب شده که طی سال‌های اخیر اقدامات زیادی در جهت حفظ و احیای نسل آن در کشور توسط سازمان حفاظت محیط زیست شده‌است.

این جاندار جزو یکی از گونه های با ارزش در حال زیست در جزیره اشک پارک ملی دریاچه ارومیه است که در سالهای اخیر در جریان خشک شدن دریاچه ارومیه زندگی این گونه به خطرات متعددی مواجه شده‌است.

شرایط زیستگاهی جزیره اشک طی 2 دهه گذشته از وضعیت بحرانی دریاچه ارومیه بسیار متاثر شد و نتایج آخرین سرشماری در سال 1398 نشان داد با وجود اقدمات متعدد، جمعیت این گونه به 55 راس کاهش یافته‌است.

خشکی دریاچه پیامدهای فراوانی از جمله اتصال جزایر به همدیگر، اتصال جزایر به خشکی‌های اطراف دریاچه، کاهش قابل توجه دبی چشمه‌های آب شیرین در داخل جزایر، خروج حیات وحش از جزایر و ورود گونه قوچ و میش جزیره کبودان به جزیره اشک به عنوان رقیب غذایی گوزن زرد را در پی داشت.

ورود گونه‌های گوشت‌خوار به داخل جزایر همچون شغال، روباه و پلنگ، کاهش محسوس علوفه موردنیاز جهت تغذیه، خشک شدن بیش از 50 درصد پوشش درختی جزایر، پدیدار شدن کانون‌های فعال ریزگرد در داخل و اطراف دریاچه از دیگر مشکلات زیست محیطی خشک شدن دریاچه ارومیه بوده است.

بعضی از این مشکلات آثار بسیار تاثیرگذاری در کاهش جمعیت گوزن زرد جزیره اشک داشت که از جمله به تلف شدن تعداد کثیری از جمعیت گوزن زرد در سال 1391 به دلیل خروج از جزیره اشک و گرفتار شدن در اراضی باتلاقی داخل دریاچه و ورود گونه مهاجم شغال به جزیره که با توجه به قدرت تولید مثل بالا، شکار بسیار سهل گوزن و همچنین شب‌زی بودن، اثرات جبران ناپذیری در پی داشت.

سردشت با 120 هزار نفر جمعیت در جنوب آذربایجان غربی و در امتداد مرزهای ایران با شمال عراق قرار گرفته است.

*س_برچسب‌ها_س*