6 میلیارد ریال برای سه طرح میراث فرهنگی کهگیلویه و بویراحمد اختصاص یافت
گچساران - ایرنا - معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد گفت: 6میلیارد ریال برای مرمت اضطراری و کاوش های باستان شناسی در سه منطقه تاریخی استان اختصاص یافته است.
مسعود شفیعی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این میزان اعتبار برای مرمت اضطراری قلعه دیشموک، کاوش های باستان شناسی در تنگ سولک بهمئی و منطقه ده پایین سادات محمودی پیش بینی شده است.
وی بیان کرد: سه میلیارد ریال از این اعتبار برای مرمت اضطراری و ساماندهی قلعه دیشموک در نظر گرفته شده است.
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: بخشی از این قلعه در دوره ساسانی و بخش دیگری نیز در اواخر دوره قاجاری بنا شده که با توجه به بررسی های انجام شده نیازمند مرمت و ساماندهی فوری است.
قلعه دیشموک بر بلندای صخرهای گچی و در غرب شهر دیشموک قرار گرفته است.
ابعاد تقریبی آثار فوق حدود 250 در 250 متر و ارتفاع آثار حدود 25 متر است.
نوع مصالح ساختمانی که در این قلعه بکار برده شده است، عبارتند از سنگ و ملات گچ که استحکام زیادی دارند.
برای تامین آب آشامیدنی ساکنان قلعه و راه ورودی آن راهی خاص و زیرزمینی وجود دارد که طول آن بیش از 200 متر است.
وی بیان کرد: همچنین 2میلیارد ریال برای انجام کاوش باستان شناسی در اثر تاریخی تنگ سولک تخصیص یافته است.
نقوش سنگ برجسته تنگ سولک از آثار تاریخی نادر در جهان است که در سال 1316 هجری به عنوان نخستین اثر ملی در کهگیلویه و بویراحمد به ثبت رسید.
13 نقش برجسته و کتیبه بر روی پنج قطعه سنگ جداگانه حجاری شده یادگار اشکانی در تنگ سولک وجود دارد.
راه سنگفرش اسب رو، چشمه گوردک، سروها جلوه ای خاصی به این اثر بخشیده است.
نقوش برجسته تنگ سولک صحنه های گوناگونی از آیین های باشکوه باستانی، نمادهای دینی، رزم های سواره نظام و پیاده نظام، تاج گذاری و گرفتن حلقه قدرت در حضور خدایان، شکارشاهی، خوش آمدگویی و دیگر جلوه های زندگی اشرافی را در دل کوهستان به نمایش گذاشته است.
تنگ سولک در غرب تنگ بجک و در نزدیکی شهر لیکک از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد و در حدود 45 کیلومتری غرب بهبهان قرار دارد.
وی ابراز داشت: یک میلیارد ریال نیز برای انجام فصل دیگری از کاوش های باستان شناسی در منطقه ده پایین تاریخی دهستان سادات محمودی از توابع بخش پاتاوه در شهرستان دنا پیش بینی شده است.
در گورهای تاریخی دهستان تاریخی سادات محمودی تعدادی اشیای سفالی و ظروف مرمری کشف شده که به لحاظ تاریخی دارای اهمیت است.
پیش از این مطالعات باستانشناختی در مجموعه باستانی گورستان سادات محمودی شهرستان دنا با تلاش کارشناسان باستانشناسی کشور در چند مرحله انجام شده است.
آثار کشف شده در گورستان نشان می دهد این اثر مربوط به هزاره دوم و سوم قبل از میلاد بوده و اشیایی که در آن کشف شده ارتباط تجاری مردم این منطقه با شرق کشور را نشان میدهد.
تاکنون 750 اثر تاریخی، فرهنگی و طبیعی کهگیلویه و بویراحمد در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
آسیاب ها، خانه های تاریخی، قلعه ها، آب انبارها، بقاع متبرکه، گورستان ها، استودان ها، پل ها، بافت های تاریخی، حمام ها، مساجد و کاروانسراها از جمله بناهای تاریخی ثبت ملی شده کهگیلویه و بویراحمد است.
نقوش برجسته تنگ سولک در بهمئی، آثار سنگی چین لوداب، شهر سنگی دلی یاسیر کهگیلویه، قلعه کی نصیر بهادر بویراحمد، قلعه رئیسی کهگیلویه و دو گور دو پا در باشت از جمله بناهای تاریخی مهم این استان است.
کهگیلویه و بویراحمد در دورههای تاریخی مختلف با نامهایی مانند بلاد شاپور، جبال گیلویه و کهگیلویه شناخته میشد.
این استان با 723هزار نفر جمعیت در جنوب غربی ایران قرار دارد و این استان بیش از 16 هزار کیلومتر مربع مساحت دارد.
*س_برچسبها_س*