90 غار در استان کردستان شناسایی شده است
سنندج - ایرنا - معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان از شناسایی 90 غار در این استان خبر داد و گفت: بسیاری از غارهای شناسایی شده نیاز به مطالعه دارند.
شهاب محمدی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه شعار روز ملی غار پاک، حفاظت از تنوع زیستی غارهاست، اظهار داشت: غارهای استان کردستان با توجه به جنس زمین از نوع حلال پوشی سنگ آهک تشکیل شده و از لحاظ الگوی فیزیکی بیشتر شاخهای و یا ترکیبی از الگوهای شاخهای، شبکه ای، گودالی یا چاهی هستند.
وی اضافه کرد: هنوز بسیاری از این غارهای شناسایی شده مورد مطالعه قرار نگرفتهاند و میطلبد برای شناخت بیشتر آنها باید اقدام به انجام مطالعات علمی و تخصصی کرد.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان افزود: از غارهایی که در کردستان به عنوان سکونتگاههای اولیه انسان تاکنون شناحته شده میتوان به کرفتو، سمنگان، کولانه گهوره، کانی میکائیل و کونه شم شم اشاره کرد.
محمدی یادآور شد: سال 98 غار کنه شم شم با دارا بودن چندین گونه خفاش ارزشمند به عنوان اثر طبیعی ملی این استان در فهرست آثار ملی ثبت شد.
وی با اشاره به اینکه غار کرفتو مشهورترین و بزرگترین جاذبه گردشگری را در استان به شمار میرود، گفت: غارها از بدو خلقت بشر مورد توجه بوده و بهعنوان نخستین سکونتگاه انسان شناخته شدهاند لذا میتوان نشانههای تمدن و تاریخ حیات را در دل آنها جستوجو کرد.
محمدی با بیان اینکه از سال 89، دوم مهر به عنوان روز ملی غار پاک نامگذاری شده است، افزود: نامگذاری روزی به نام غار فرصت خوبی برای ترویج ضرورت حفاظت از غارها در بین مردم و حتی مسوولان است.
معاون فنی اداره کل حفاظت از محیط زیست کردستان تاکید کرد: در سنوات گذشته به صورت نمادین مراسم پاکسازی در غار کرفتو شهرستان دیواندره با حضور دوستداران طبیعت، انجمنهای غارنوردی و مردم نهاد شهرستانهای دیواندره، بیجار و سقز و اهالی همجوار غار برگزار میشد.
محمدی اظهار داشت: امسال بدلیل جلوگیری از شیوع بیماری کرونا و رعایت پروتکلهای بهداشتی مراسم پاکسازی غار در استان برگزار نشد.
وی با اشاره به اینکه با گذشت زمان و پیشرفت صنعت و تکنولوژی از نقش و اهمیت غارها در زندگی جوامع بشری کاسته نشده است، یادآور شد: امروزه غارها زیستگاه گونههای منحصر بفرد جانوری مانند خفاشها که نقش تاثیرگذاری در پایداری اکوسیستم کره زمین از نظر کنترل حشرات و آفات دارند، هستند.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان تاکید کرد: غارها پس از گذشت میلیونها سال از تشکیل آنها؛ با جلوههای کمنظیر و ویژگیهای اکولوژیکی خاص خود جزو میراث طبیعی ارزشمند محسوب میشوند.
محمدی با تاکید براینکه حفاظت از این گنجینههای با ارزش و سرمایههای ملی امری مهم و حیاتی است، گفت: کارگروهی در کشور و به تبع استان ما متشکل از نمایندگان نهادهای دولتی و غیردولتی تشکیل شده که مسوولیت سیاستگذاری، نظارت و حفاظت از غارها را برعهده دارند.
کردستان دارای پنج منطقه حفاظت شده شامل منطقه چلچمه و سارال، منطقه حفاظت شده بیجار با وسعت 32 هزار هکتار، منطقه بدر و پریشان قروه با وسعت 43 هزار هکتار، منطقه حفاظت شده شاهو و کوسالان با وسعت 57 هزار هکتار و منطقه عبدالرزاق سقز با وسعت 39 هزار هکتار و پناهگاه حیات وحش زریوار با وسعت سه هزار هکتار و چندین منطقه شکار ممنوع است که این استان را در زمره منحصربفرد ترین نقاط کشور به لحاظ تنوع گونه های جانوری و گیاهی قرار داده است.
*س_برچسبها_س*