97 درصد از عرصههای ملی سند مالکیت دارد
بابایی گفت: تاکنون 132 میلیون و 147 هزار هکتار معادل 97 درصد عرصههای ملی دارای سند شده است.
حسن بابایی گفت: تعداد قابل توجهی از اراضی و املاک هنوز سند عادی دارند و به مدیران دستگاههای مختلف گفتهایم نسبت به صدور سند رسمی اقدام کنند اما هنوز دستگاهها برای صدور سند رسمی اقدام نکرده اند.
وی ادامه داد: چطور است که هنوز دستگاههای دولتی دارای عرصه و املاک با سند عادی هستند؛ باید این موضوع با عنوان تخلف شناخته شود. انتظار ما این است که اختلاف بین دستگاهها حل شود تا سازمان ثبت اسناد و املاک کشور برای صدور سند این زمینها اقدام کند.
بیش از 80 درصد سواحل آزادسازی شده دارای سند حدنگاری هستند
بابایی با اشاره به آزادسازی حریم رودخانهها گفت: بیش از 80 درصد سواحل آزادسازی شده دارای سند حدنگاری هستند و به محض آزادسازی نهایی سند صادر میشود.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با اشاره به طرح الزام ثبت اسناد رسمی معاملات غیر منقول افزود: این موضوع در کمیسیون قضایی مطرح شده و ایرادهای آن هم رفع شده است و این طرح در مجمع تشخیص مصلحت نظام درحال بررسی است.
بابایی ادامه داد: یکی از راهبردهای ما این است که اراضی قولنامهای وجود نداشته باشد و اجرای قانون حدنگار نیز عامل مهمی در اجرای حدنگاری و صدور سند رسمی است و با وجود سند رسمی نقل و انتقال با سند عادی باید ممنوع شود.
وی گفت: تاکنون 132 میلیون و 147 هزار هکتار معادل 97 درصد عرصه های ملی دارای سند شده است و این درحالیست که در سال گذشته این میزان حدود 70 درصد بود اما در یک سال اخیر شاهد رشد 34 درصدی در صدور اسناد بودهایم.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ادامه داد: مابقی اراضی نیز دارای پرونده در دادگاهها هستند و امیدواریم در سال آینده حدنگاری اراضی ملی را به 100 درصد برسانیم.
بابایی با بیان اینکه حدنگاری اراضی کشاورزی را از سال گذشته آغاز کردیم، افزود: این اراضی 18 میلیون هکتار است و تاکنون برای 2 میلیون و 860 هکتار سند کاداستر صادر شده است.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور درباره عملکرد این سازمان از ابتدای سال تا پایان آذر گفت: تعداد کل خدمات ثبتی ارائه شده در 9 ماهه 1401، 82 میلیون و 407 هزار و 905 مورد بوده که در مقایسه با سال گذشته که 62 میلیون و 172 هزار و 945 فقره بود، شاهد رشد 33 درصدی خدمات ثبتی بودیم.
وی ادامه داد: اکنون بخش عمده خدمات ثبتی به صورت الکترونیک و از طریق سامانهها انجام میشود و در 9 ماهه امسال، خدمات الکترونیک 82 میلیون و 274 هزار و 977 مورد بوده که در مقایسه با سال گذشته که 62 میلیون و 28 هزار و 861 مورد بود، شاهد رشد 33 درصدی بودهایم.
بابایی در مورد خدمات ثبتی امور املاک اظهارداشت: جمع کل اسناد مالکیت صادره در کشور در 9 ماهه امسال 2 میلیون و 980 هزار و 741 فقره بوده که در مقایسه با سال گذشته که 2 میلیون و 620 هزار و 661 فقره بوده اسناد مالکیت صادره رشد 14 درصدی را شاهد هستیم.
رشد 254 درصدی صدور سند مالکیت اراضی کشاورزی
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور درباره اسناد مالکیت صادره اراضی کشاورزی گفت: در این مورد جهش بسیار خوبی را امسال داشتیم؛ در 9 ماهه امسال 35 هزار و 74 فقره اسناد مالکیت صادره کشاورزی را داشتیم که در مقایسه با سال گذشته که 9 هزار و 916 فقره بوده، 254 درصد رشد داشته است.
بابایی درباره اسناد مالکیت صادره در اجرای طرح مسکن مهر گفت: 22 هزار و 397 فقره سند مالکیت در اجرای طرح مسکن مهر صادر شده است که در مقایسه با سال گذشته که 17 هزار و 536 فقره بوده، رشد 28 درصدی را شاهد هستیم.
وی درباره اسناد اوقافی افزود: این اسناد که یکی از محل اختلافات است و موجبات تضییع حقوق میشود 19 هزار و 909 فقره در سال جاری سند مالکیت صادر شده که در مقایسه با سال گذشته که 15 هزار و 248 فقره بوده، رشد 31 درصدی را شاهد هستیم.
بابایی درباره اسناد تنظیم شده در دفاتر اسناد رسمی، گفت: از ابتدای سال تا پایان آذر، 14 میلیون و 37 هزار و 715 فقره سند در دفترخانهها تنظیم شده که در مقایسه با سال گذشته که 11میلیون و 705 هزار و 264 فقره بوده، شاهد رشد 20 درصدی هستیم.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ادامه داد: در اجرای مفاد اسناد رسمی در واحدهای ثبتی نیز پروندههایی تشکیل شده که تعداد آنها 240 هزار و 770 فقره بوده است و در مقایسه با سال گذشته که 224 هزار و 271 فقره بوده؛ حاکی از رشد هفت درصدی است.
بابایی از رشد قراردادهای داخلی بانکها که به واحدهای اجرایی ثبت ارجاع و برای آنها اجراییه صادر شده است، گفت: از ابتدای سال تا پایان آذر، 37 هزار و 689 فقره پرونده برای بانکها تشکیل شده که در مقایسه با سال گذشته که 30 هزار و 343 فقره بوده، 24 درصد رشد داشته است.
وی اضافه کرد: در 9 ماهه امسال وصولی وصول معوقات بانکی در واحدهای ثبتی 290 هزار میلیارد ریال بوده است.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با اشاره به طرح تصدیق گفت: در راستای ارتقای امنیت برای نقل و انتقال اسناد بنا است تا 22 بهمن در تمام کشور این طرح فراگیر شود.
وی در مورد افزایش تعرفه دفاتر اسناد رسمی گفت: در ماده 54 قانون دفاتر اسناد رسمی، بازنگری تعرفهها هر چهار سال یکبار انجام میشود و در سال 1402 باید به این موضوع ورود پیدا کنیم؛ در طی یکی دو سال اخیر شرایط تورم و اقتصاد کشور غیر قابل پیش بینی بود و شرایط قهری منجر شد تا به این موضوع ورود پیدا کردیم و بحث اصلاح تعرفهها مطرح شد و شرحی به رئیس قوه قضاییه نوشته شده است تا تعرفه تغییر کند.
کاهش درآمد دفترخانه های اسناد رسمی رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اسناد بیع تنظیمی در دفاتر اسناد رسمی کاهش داشته است، گفت: از ابتدای امسال تا پایان آذر، همه اسناد تنظیمی 20 درصد رشد داشته اما در حوزه سند بیع یک میلیون و 187 هزار سند تنظیم شده و در مقایسه با سال قبل 48 درصد کاهش داشته است؛ اسناد خودرو در ناجا تنظیم می شود و مصیبت در مصیبت شد؛ بنابراین این شرایط باعث شد به ریاست قوه قضاییه، نامه بنویسیم و حجت الاسلام محسنی اژه ای نیز موضوع را به معاون اول قوه قضاییه ارجاع داد.
وی یادآور شد: این موضوع مانند موضوع ازدواج و طلاق بود که به آن ورود کردیم و ما دنبال راهکار هستیم. پیشنهاد اصلاح ماده 54 قانون دفاتر اسناد را دادیم تا هر سال تعرفه ها بازنگری شود. بازنگری در تعرفهها مثل دیه است و لزومی ندارد هر چهار سال یکبار تعرفهها اصلاح شود و این موارد منجر به کاهش درآمد دفترخانهها شده است.
بابایی تاکید کرد: اصلاح ماده 54 در دستور کار است و بازنگری در تعرفه ها باید سالانه انجام شود.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در مورد آزمون سردفتری گفت: متولی آزمون سازمان سنجش است و در همه آزمونهایی که برگزار میشود ابتدا غربالگری انجام نمیشود و در مراحل مصاحبه و صدور پروانه استعلام انجام میشود.
باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی حقوقی قضایی