آقای همتی، لطفا آمارهای رسمی را زیر سوال نبرید!
همتی در این مصاحبه ضمن اشاره به برنامه های وزارت اقتصاد برای مدیریت تورم با پرهیز از شوک درمانی به تشریح چالش های اقتصاد ایران و بعضا ارائه راهکارها برای برون رفت از ناترازی های ارزی، بودجه ای و انرژی پرداخت. نکته قابل توجه در صحبت های وزیر جدید اقتصاد، زیر سوال بردن آمار های رسمی شاخص های کلان اقتصادی که همگی توسط مراجع رسمی و قانونی محاسبه و منتشر می شوند، بود.
نرخ تورم 31 درصد نه 40 درصد!
به عنوان مثال همتی در بخش هایی از مصاحبه روز گذشته با اشاره به آمار تورم گفت: به دلیل کسری بودجه مداوم و ناترازی سیستم بانکی که ناشی از همین کسری بودجه است، همواره با تورمهای بالا مواجه بودهایم. اخیراً، تورم به بالای 40 درصد رسیده است که بسیار خطرناک است و قدرت خرید مردم را به شدت کاهش داده و نرخ پسانداز و سرمایهگذاری را نیز پایین آورده است که این وضعیت برای آینده کشور مناسب نیست.
این در حالی است که طبق آخرین آمار تورم که توسط بانک مرکزی رسما منتشر شده است دولت چهاردهم تورم را در نرخ 31 درصد از دولت سیزدهم تحویل گرفته است.
نرخ بیکاری در کمترین حد تاریخی خود
دیگر نکته ای که همتی در آمار های خود به آن اشاره کرد، نرخ بیکاری بود. وی در صحبت های خود در خصوص نرخ بیکاری گفت: اگر نرخ بیکاری را با همان نرخ مشارکت سال 98 محاسبه کنیم، قبل از دوران کرونا، نرخ بیکاری فعلی ما حدود 13 درصد خواهد بود. اما با توجه به کاهش نرخ مشارکت به 41 درصد در حال حاضر، در حالی که در آن زمان 44 درصد بود، به نظر میرسد که نرخ بیکاری کاهش یافته، اما در واقع اینگونه نیست.
این در حالی است که طبق آمار منتشر شده توسط مرکز آمار ایران، برخلاف گفته های همتی هم اکنون نرخ بیکاری 7.7 درصد باشد در حالی که او نرخ بیکاری را 12-13 درصد عنوان کرده بود.