«آلیس مونرو» درگذشت
«آلیس مونرو» نویسنده کانادایی برنده جایزه نوبل ادبیات و از بزرگترین نویسندگان داستان کوتاه در سن 92 سالگی درگذشت.
به گزارش ایسنا، «آلیس مونرو» که برای بیش از 60 سال، زندگی روزمره را از دریچه داستان کوتاه بررسی میکرد، در سن 92 سالگی در خانه انتاریو درگذشت. او بیش از یک دهه از زوال عقل رنج می برد.
مجموعه آثار مونرو که زمانی با لقب «چخوف کانادایی» نامیده میشد، بر اساس فرمها و موضوعاتی بود که بهطور سنتی توسط جریان اصلی ادبی نادیده گرفته میشد. سالها بعد که شهرت مونرو رو به افزایش رفت، داستانهای کمتر دیده شدهاش از افراد ظاهراً ساده در شهر کوچک کانادایی، تعداد زیادی جوایز بینالمللی از جمله جایزه نوبل ادبیات 2013 را برای او به ارمغان آورد.
«مارگارت اتوو» زمانی او را «در میان نویسندگان، اصلی زبان انگلیسی نامید، در حالی که «جاناتان فرانزن» درباره او نوشت: «مونرو یکی از معدود نویسندگانی اسنت که وقتی میگویم داستاننویسی دین من است، او را در ذهن دارم».
«آلیس مونرو» متولد 10 جولای 1931 در شهر "وینگهام" کانادا در خانوادهای به دنیا آمد که پدرش کشاورز و مادرش معلم مدرسه بود. او در نوجوانی نویسندگی را آغاز کرد و در سال 1950 اولین رمان خود با نام «ابعاد یک سایه» را زمانی که مشغول به تحصیل در دانشگاه اونتاریو غربی بود، منتشر کرد. او در سال 1951 دانشگاه را ترک و ازدواج کرد و به همراه همسرش به شهر ویکتوریا مهاجرت کرد.
مونرو سپس در سال 1968 با اولین جلد از مجموعه داستان کوتاه «رقص لالههای خوشحال» موفق به کسب جایزه گاورنر جنرال کانادا شد. این روند موفقیت با انتشار کتاب «زندگیهای دختران و زنان» در سال 1971 و کتاب «فکر میکنی چه کسی هستی؟» در سال 1978 ادامه یافت که این کتاب دومین جایزه گاورنر جنرال را برایش به ارمغان آورد.
او سپس برای معرفی کتابهای خود در قالب تور جهانی سه ساله به کشورهای استرالیا، چین و منطقه اسکاندیناوی سفر کرد و سپس در دهههای 80 و 90 میلادی به تدریس در دانشگاه بریتیش کلمبیا مشغول شد. او در این سالها به طور میانگین هر چهار سال یک رمان کوتاه به رشته تحریر درآورد.
بیشتر کتابهای وی در نشریات و روزنامههای معتبری چون نیویورکر، گرند استریت، آتلانتیک مانسلی و "پاریس ریویو" منتشر شده و در اختیار علاقهمندان قرار گرفتهاند.
او سپس رمان «خرسی که کوه را به تسخیر درآورد» را نوشت که دستمایه ساخت فیلمی به کارگردانی «سارا پولی» شد که در جشنواره تورنتو 2006 مورد تشویق قرار گرفت.
پس از آن در سال 2006 کتاب «دورنمای کاسل راک» را منتشر کرد و در سالهای بعد نیز رمان «شادی فراوان» را به رشته تحریر درآورد.
مضمون اصلی داستانهای مونرو وقایع تخیلی است هر چند که او به دلیل بزرگ شدن در یک محیط روستایی در بسیاری دیگر از داستانهایش نیز از محیط روستا برای بیان احساساتش استفاده کرده است.
آخرین داستان بلند وی در سال 2012 تحت عنوان «زندگی عزیز» منتشر شد و آخرین مجموعه داستانی وی نیز در سال 2011 انتشار یافت.
«آلیس مونرو» چندین سال پیش از دنیای نویسندگی اعلام بازنشستگی و اعلام کرد احتمالا دیگر چیزی نخواهد نوشت. وی با اعلام اینکه «بهتر است ناگهانی بروم»، از علاقهمندان آثارش خواسته کتابهای قدیمی او را دوباره و چندباره بخوانند که تعدادشان هم زیاد است.
«آلیس مونرو» که گاه همپای «چخوف» روس محسوب میشود، در سال 2009 جایزه بینالمللی من بوکر را دریافت کرد.
وی سهبار در سال های 1968، 1978 و 1986 موفق به کسب جایزه داستانی "گاورنر جنرال" کانادا شد. «مونرو» در سال 1990 جایزه کتاب "تریلیوم" را گرفت و در سال 1997 شایسته دریافت جایزه "پن / مالمود" برای داستان کوتاه شد. این نویسنده که دو بار در سالهای 1998 و 2004 جایزه ادبی "گیلر" را کسب کرد، در سال 1998 جایزه انجمن ملی منتقدین کتاب آمریکا را برای «عشق یک زن خوب» به دست آورد. وی دو بار در سالهای 2006 و 2008 جایزه داستان کوتاه "اوهنری" را دریافت کرد و جایزه نویسندگان کشورهای مشترکالمنافع نیز در افتخارات او دیده میشود.
این نویسنده کانادایی همچنین در سال 2005 مدال افتخار ادبیات را از انجمن ملی هنرهای آمریکا گرفت و در سال 2010 نشان شوالیه فرانسه را به گردن آویخت.