دوشنبه 5 آذر 1403

آمادگی جنوب کرمان برای مبارزه با هجوم احتمالی ملخ ها

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
آمادگی جنوب کرمان برای مبارزه با هجوم احتمالی ملخ ها

جیرفت - ایرنا - طبق گزارش‌های فائو، این بار کشور ما با هجوم دسته‌های متعددی از ملخ‌ها مواجه است و جنوب کرمان به عنوان پدافند این جبهه باید از توان مبارزه بالایی برخوردار باشد وگرنه این حشرات مخرب به سایر نقاط کشور راه یافته و تمامی مزارع را نابود می‌کنند.

به گفته کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان، امسال این منطقه به عنوان خط مقدم مبارزه با ملخ‌ها، با هجوم دسته‌هایی از شبه جزیره عربستان، پاکستان، هندوستان، یمن و شرق دریای سرخ مواجه خواهد بود، همچنین نباید از تخم‌ریزی‌های سال گذشته غفلت کرد.

کارکنان سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان سال گذشته با تلاش شبانه‌روزی و مستمر مانع ورود حتی یک دسته ملخ از این منطقه به مرکز کشور و باغ‌های و مزارع کشاورزی شدند و این موضوع نشان‌دهنده اراده مردم و مسوولان این دیار در مقابله با بحران‌هاست و دیدیم که سال گذشته 150 هزار هکتار از زمین‌های این منطقه که به جولانگاه ملخ‌ها تبدیل شده بود به طور کامل پاک‌سازی شد.

اما نکته قابل تامل اینجاست که، طبق گزارش سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد (فائو) امسال هجوم ملخ‌ها نسبت به سال گذشته، افزایش سه برابری خواهد داشت و این، یک نبرد تمام‌عیار را متذکر می‌شود.

همینکه ملخ‌ها وارد استان هرمزگان شوند، یعنی جنوب کرمان که هم‌مرز با این استان است، دروازه ورود این حشرات به سایر نقاط کشور به شمار می‌رود، پس می‌طلبد با تمام توان و بهره‌گیری از تجهیزات و امکانات مناسب، مانع ورود ملخ‌ها به استان کرمان و دیگر مناطق شویم.

رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان گفت: سال گذشته در اراضی هفت شهرستان جنوبی استان کرمان عملیات مبارزه در سطح 150 هزار هکتار انجام شد.

سعید برخوری رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان با بیان اینکه ما تا کنون جزو مناطق موفق در بحث مبارزه با ملخ‌ها بوده‌ایم، اظهار داشت: هم اکنون دیده‌بان‌ها آماده و در حال ردیابی هستند ولی تا این لحظه هیچ‌گونه ریزش ملخی مشاهده نشده و در صورت روئیت ملخ‌ها، عملیات مبارزه با تمام توان آغاز می‌شود.

وی تصریح کرد: در حال حاضر استان‌های خوزستان، بوشهر و شمال هرمزگان درگیر ملخ هستند.

برخوری ادامه داد: با توجه به گزارش فائو، شرایط آب و هوایی و سرسبزی منطقه جنوب کرمان و ملخ‌هایی که در هند و پاکستان وجود دارند و میزان تخم‌ریزی ملخ در سال گذشته احتمال مبارزه سنگینی را در جنوب کرمان داریم.

رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان گفت: طبق گزارش‌های فائو امسال سه برابر سال گذشته مبارزه با ملخ‌های صحرایی را پیش‌بینی می‌کنیم.

برخوری افزود: امسال در بیش از 300 هزار هکتار از اراضی جنوب کرمان مبارزه با ملخ پیش‌بینی می‌شود.

وی ادامه داد: امسال ریزش ملخ با تراکم بیشتری همراه بوده و مناطق جدید درگیر این مساله می‌شوند و نباید فراموش کرد که رفتار ملخ‌ها قابل پیش‌بینی نیست.

جازموریان، کانون ریزش ملخ‌ها

رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان با بیان اینکه جازموریان کانون ریزش ملخ‌ها است، گفت: با توجه به شرایط پوششی مطلوب تالاب جازموریان، این منطقه جذب بیشتر ملخ‌ها را خواهد داشت و از طرفی با توجه به صعب‌العبور بودن این منطقه، مبارزه پرهزینه و بسیار سختی را در پیش خواهیم داشت.

برخوری افزود: در مبارزه امسال با مشکل فرسودگی خودروها مواجه هستیم لذا نیازمند توجه ویژه به بخش ماشین‌آلات هستیم.

وی بیان داشت: شرایط آب و هوایی همچون وزش باد می‌تواند ملخ‌ها را به جیرفت و مناطق دیگر بکشاند و امسال شرایط اقلیمی در تخم‌گذاری و تغییر مسیر ملخ‌ها تاثیر می‌گذارد لذا پیش‌بینی مبارزه‌ای سخت و دشوار با ملخ‌ها را در جنوب کرمان داریم.

رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان با بیان اینکه هنوز بخشی از هزینه‌های مبارزه با ملخ در سال گذشته تامین نشده است، گفت: نیازمند توجه ویژه در بحث تخصیص اعتبارات مالی هستیم.

برخوری افزود: از اعتبارات سال گذشته برای مبارزه با ملخ 2 میلیارد تومان باقی مانده و در صورت تامین نشدن اعتبار لازم، مبارزه با مشکل مواجه می‌شود.

وی ادامه داد: سال گذشته حق و حقوق کارکنان سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان را نتوانستیم تامین کنیم ولی برای جبران زحمات کارکنان باید مبلغی درنظر بگیریم تا انگیزه‌ای برای مبارزه باشد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان بزرگترین مشکل این سازمان در مبارزه با ملخ، منابع مالی محدود عنوان کرد و گفت: ناوگان حمل و نقل ما بسیار فرسوده شده و نیازمند تخصیص اعتبار ویژه هستیم.

برخوری افزود: امسال با میزان اعتبار تخصیص داده شده بخشی از ناوگان حمل و نقلی مبارزه سال گذشته، ترمیم شده ولی همانطور که بارها گفتیم، مبارزه بستگی به نوع رفتار ملخ دارد که چه روندی را ادامه دهد ولی در مجموع با میزان اعتباری که در اختیار داریم، همچون سال گذشته مبارزه خواهیم کرد.

وی ادامه داد: امیدواریم مسوولان استان کرمان و وزارت جهاد کشاورزی تدابیری برای تامین منابع مالی جدید اتخاذ کنند تا در زمان مبارزه با کمبود منابع مواجه نشویم.

رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان با بیان اینکه سال گذشته اجازه ندادیم کوچکترین خسارتی به مزارع کشاورزی جنوب کرمان وارد شود، بیان داشت: در زمینه‌های فنی و تجربی مشکلی نداریم.

وی تصریح کرد: در بحث آمادگی و پیش‌آمادگی و برنامه‌ریزی هم مشکلی نداریم اما محدودیت منابع مالی بسیار آزار دهنده است.

خریداری 15 هزار لیتر سم برای مبارزه با ملخ صحرایی در جنوب کرمان

رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان همچنین از خرید 15 هزار لیتر سم برای مبارزه با ملخ‌ها خبر داد و گفت: در مرحله نخست با توجه به اعتبارات موجود، سم خریداری شده و دستگاه‌های سم‌پاش آماده مبارزه با ملخ‌ها هستند ولی در ادامه نیازمند اعتبار بیشتر برای خرید سم و هزینه‌های دیگر مبارزه هستیم.

وی افزود: با توجه به پیش‌بینی‌ها، باید بگوییم که فقط یک سوم میزان سم مورد نیاز مبارزه با ملخ تامین شده است.

برخوری ادامه داد: امکانات زیرساختی در حد توان آماده شده است.

2 باند فرود اضطراری در جازموریان نیازمند ترمیم

برخوری به احداث باند فرود هواپیمای سم‌پاش اشاره کرد و گفت: باند فرود با هر باران دچار مشکل می‌شود ولی با دستور استاندار کرمان، سازمان راهداری پیگیر ترمیم این باند است.

وی افزود: سازمان حفظ نباتات پیگیر هواپیما می‌شود و نیاز به هواپیما بستگی به تصمیم سازمان حفظ نباتات دارد.

اگر درست و محکم مبارزه نکنیم تمامی کشور درگیر هجوم ملخ‌ها می‌شود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان همچنین گفت: اگر درست و محکم مبارزه نکنیم همه کشور با مشکل هجوم ملخ‌ها مواجه خواهد شد، چون اگر مبارزه قوی انجام نشود پوره‌های ملخ حالت هجومی گرفته و تا مرکز کشور حرکت می‌کنند.

وی افزود: ملخ‌ها بیش از چهار و نیم میلیون تن محصول کشاورزی جنوب کرمان را تهدید می‌کنند.

هفت شهرستان جنوبی استان کرمان درگیر مبارزه با ملخ‌های صحرایی

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان نیز با بیان اینکه سال گذشته اولین ریزش ملخ مهاجر از شبه جزیره عربستان، هشتم بهمن‌ماه در شهرستان منوجان گزارش شد، گفت: بعد از این گزارش به صورت مکرر ریزش ملخ‌ها را به این منطقه داشتیم و مبارزه از آوخر اسفندماه شروع و تا اواخر خردادماه سال گذشته ادامه داشت.

محمدرضا ساردوئی افزود: هفت شهرستان جنوبی استان کرمان درگیر مبارزه با ملخ شدند که بیشترین درگیری در شهرستان‌های رودبار جنوب، قلعه‌گنج و فاریاب بود و شهرستان‌های جیرفت، عنبرآباد و کهنوج کمتر درگیر مبارزه با ملخ بودند.

وی با بیان اینکه 150 هزار هکتار مبارزه زمینی و هوایی با ملخ در هفت شهرستان جنوبی استان کرمان انجام شد، تصریح کرد: مبارزه هوایی در 15 هزار هکتار از مناطق صعب‌العبور منطقه جنوب کرمان انجام شد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان به دستگاه‌های سم‌پاش اشاره و تصریح کرد: سم‌پاش‌ها توسط 17 دستگاه پشت وانتی (ULV) و یک فروند هواپیما انجام شد.

وی ادامه داد: سال گذشته 60 هزار لیتر سم EC و پنج هزار لیتر سم مخصوص هواپیما و دستگاه‌های سم پاش مصرف کردیم.

ساردوئی با بیان اینکه در اوج هجوم ملخ‌ها از مردم کمک گرفتیم، اظهار داشت: دستگاه‌های دولتی نیز کمک زیادی در این عملیات انجام دادند.

وی با بیان اینکه امسال طبق گزارش فائو حجم زیادی از مبارزه با ملخ را در پیش داریم، گفت: امسال با سه دسته ملخ مبارزه می‌کنیم.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان افزود: دسته نخست، ملخ‌هایی هستند که از سال گذشته در منطقه تخم‌گذاری کرده‌اند و دسته دوم، ملخ‌هایی که از پاکستان و هند و دسته سوم ملخ‌هایی هستند که از شبه جزیره عربستان، یمن و شرق دریای سرخ به منطقه جنوب کرمان حمله می‌کنند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان بیان داشت: استان‌های هرمزگان، فارس، بوشهر و جنوب کرمان امسال درگیر مبارزه با ملخ می‌شوند.

ساردوئی اظهار داشت: تا کنون هیچ موردی از ریزش و هجوم ملخ گزارش نشده ولی بر اساس پیش‌بینی هواشناسی مبنی بر وزش باد طی روزهای آینده، آماده ورود ملخ‌ها هستیم.

وی از آمادگی آمادگاه ملخ در منطقه جازموریان خبر داد و گفت: ماشین‌های مستهلک سال گذشته را تعمیر و آماده مبارزه با ملخ کردیم ولی در مجموع از کمبود خودروی کمک‌دار رنج می‌بریم.

او مهمترین مشکل مبارزه با ملخ صحرایی را کمبود وانت‌های دوکابین و کمک‌دار برشمرد و افزود: رایزنی با استانداری، ستاد بحران و وزرات‌خانه برای گرفتن خودروی کمک‌دار در حال انجام است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان به اعتبارات مبارزه با ملخ اشاره کرد و گفت: با اعتبارات تزریق شده مقداری سم خریداری شده و درواقع برای شروع مبارزه با ملخ آماده هستیم ولی در ادامه نیازمند اعتبار برای خرید سم و هزینه‌های دیگر هستیم.

وی اظهار داشت: سال گذشته سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان جزو سازمان‌های برتر مبارزه با ملخ شناخته شد و از طرف سازمان حفظ نباتات کشور مورد تقدیر قرار گرفت.

ساردوئی ضمن تشکر از همکاری کارکنان سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان گفت: سال گذشته کارکنان و کارشناسان این مجموعه مستقیما وارد مبارزه با ملخ‌ها شدند.

وی مبارزه با ملخ را توسط کارکنان و کارشناسانان جهاد کشاورزی را طی سال گذشته یک مجاهدت بزرگ عنوان کرد و افزود: بیش از 200 نفر از کارکنان جهاد کشاورزی به صورت مستقیم عملیات مبارزه را انجام دادند.

وی ادامه داد: کارکنان سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان در مناطق صعب‌العبور هم اجازه ندادند که ملخ‌ها کوچکترین خسارتی به مزارع مردم این منطقه وارد کنند.

ملخ‌های صحرایی تمام گیاهان زراعی، باغی و حتی علف‌های هرز را می‌خورند، این نوع ملخ قدرت پرواز بسیار زیادی دارد. ملخ صحرایی از کشوری به کشور دیگر و از استانی به استان دیگر می‌تواند مهاجرت کند. این نوع از ملخ‌ها در مسیر عبور خود با تغذیه از سبزینه‌های مختلف ازجمله جنگل‌ها، باغ‌های میوه، علوفه، غلات، صیفی و مراتع را از بین می‌برند و با توجه به قدرت تخریبی بالایی که دارند باعث قحطی در منطقه نیز می‌شوند.

گفته‌ها حاکی از آن است که هجوم ملخ صحرایی به ایران در بیش از پنج دهه اخیر بی‌سابقه بوده، طوری که در سال 1340 با حمله ملخ‌ها در سطحی بیش از 2 میلیون و 500 هزار هکتار مبارزه شده بود.

آفت ملخ صحرایی 20 درصد از خشکی های دنیا را در سیطره خود دارد و می تواند بیش از 200 کیلومتر در روز پرواز کند که در هفته به بیش از یک هزار کیلومتر می رسد و البته رکورد پنج هزار کیلومتر را نیز دارد.

این ملخ روزانه معادل وزن خود، خوراک دارد و هر یک هزار و 100 ملخ در یک روز می تواند معادل یک انسان یعنی حدود 2 کیلوگرم از محصولات غذایی استفاده کند که در شرایط طغیانی تنه درختان از هجوم آنها مصون نیستند.

زاد و ولد این آفت نیز به گونه ای است که در طول سه تا پنج ماهه، 300 تخم به فاصله یک هفته و در هر دوره 90 تا 120 عدد تخم در عمق 10 سانتیمتری خاک می گذارد.

جنوب کرمان با یک میلیون نفر جمعیت از هفت شهرستان جیرفت، عنبرآباد، کهنوج، منوجان، قلعه‌گنج، فاریاب و رودبار جنوب تشکیل شده و بنا به گفته مسوولان، حدود 80 درصد از اقتصاد این منطقه بر پایه کشاورزی استوار است.

سالانه بیش از چهار و نیم میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در این منطقه تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی می‌شود.

سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان مستقل از مرکز این استان فعالیت می‌کند.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*