آیا آنژین قلبی خطرناک است؟
آنژین قلبی یا آنژین صدری یکی از بیماریهای قلبی است که باعث ایجاد درد در قفسه سینه میشود. این بیماری ناشی از کاهش جریان خون به بخشی از عضله قلب است. آنژین قلبی از دسته بیماریهای عروق کرونر و گرفتگی رگهای قلبی است که معمولا خودش را بهصورت فشار و سنگینی در ناحیه قفسه سینه نشان میدهد. بهطوری که فرد سنگینی و فشار روی قفسه سینه خودش احساس میکند.
آنژین قلبی ناپایدار و آنژین مقاوم به درمان از انواع خطرناک آنژین قلبی هستند که معمولا دردهای شدیدی ایجاد کرده و برای مدت طولانی فرد درد را در قفسه سینه احساس میکند. برای درمان این عارضه گاهی میتوان دلیل زمینهای را رفع نبود و در برخی موارد لازم است که با عمل جراحی رگهای خونی فضای بیشتری پیدا کنند. درصورتیکه تشخیص و درمان بهموقع صورت نگرید؛ در پاسخ به سوال آیا آنژین قلبی خطرناک است؛ باید گفت که بله؛ این بیماری در برخی موارد خطرناک است.
خطرات آنژین قلبی
علائم آنژین قلبی مشابه بیماری سکته قلبی است. پس اگر از خودتان میپرسید که آیا آنژین قلبی خطرناک است؛ باید گفت که در برخی از موارد لازم است که خطر آنژین قلبی را جدی بگیرید. درصورتیکه اولین بار است آنژین قلبی را تجربه میکنید؛ بهتر است خیلی زود به پزشک مراجعه کنید. درصورتیکه پیشازاین بیماری را تشخیص داده و این بار علائم غیرعادی یا شدیدتری را تجربه میکنید؛ پاسخ این سوال که آیا آنژین قلبی خطرناک است؛ باز هم بله است. درصورت تغییر علائم بیماری نیز بهتر است خیلی فوری به پزشک مراجعه کنید. همچنین در مواردی که آنژین قلبی برای مدت بیشتری طول میکشد؛ لازم است که به پزشک مراجعه کنید. در موارد بروز انواع خطرناک آنژین قلبی برای سالمندان میتوانید از خدمات نگهداری از سالمند در منزل تهران استفاده کنید و برای مراقبت و نگهداری از سالمندان از پرستار متخصص و با تجربه کمک بگیرید.
به گفته ی سایت www.mayoclinic.org
علائم هشدار دهنده حمله قلبی عبارتند از:
فشار، پری یا درد فشردگی در مرکز قفسه سینه که بیش از چند دقیقه طول بکشد.
دردی که فراتر از قفسه سینه تا شانه، بازو یا پشت یا حتی به دندان ها و فک کشیده می شود.
غش کردن.
حس تهدید آمیز عذاب.
افزایش دوره های درد قفسه سینه.
حالت تهوع و استفراغ.
ادامه درد در ناحیه بالای شکم.
تنگی نفس.
عرق کردن
علت بروز آنژین قلبی چیست؟
آنژین قلب در مواردی رخ میدهد که بخشی از قلب در خونرسانی یا انتقال اکسیژن بهدرستی عمل نکند. در این بیماری شریانهایی که کار خونرسانی به قلب را برعهده دارند؛ با مشکل مواجه شده و مواردی مانند تصلب شرایین یا لخته شدن خون ناشی از مسدود یا باریک شدن رگها، رخ میدهد. در این موارد بهتر است خطر آنژین قلبی را جدی گرفته و برای رفع این وضعیت اقدام کنید.
انواع آنژین قلبی
آنژین قلبی شامل چند نوع متنوع است که به نسبت عامل زمینهای با هم متفاوت هستند:
آنژین پایدار
آنژین پایدار از شایعترین اشکال بیماری است که معمولا در حین فعالیت بدنی و بالا بردن ضربان قلب ایجاد میشود. علائم این بیماری بعد از استراحت و مصرف دارو رفع میشود. برای مثال درد قفسه سینه موقع بالا رفتن از سربالایی یا دردی که در هوای سرد بروز میکند؛ ممکن است ناشی از بیماری آنژین قلبی باشد. درد بیماری آنژین قلبی پایدار قابل پیشبینی است و معمولا الگو مشخصی دارد. این درد معمولا کمتر از 5 دقیقه دوام دارد.
آنژین ناپایدار
این نوع از آنژین ممکن است هر موقع رخ بدهد. حتی در زمانهایی که تحرک کمی دارید یا در حال استراحت هستید؛ ممکن است این وضعیت رخ بدهد. آنژین ناپایدار معمولا شدید بوده و ممکن است بیشتر از 20 دقیقه طول بکشد. این عارضه با استراحت و مصرف دارو از بین نمیرود. در پاسخ به این سوال که آیا آنژین قلبی خطرناک است باید گفت که آنژین ناپایدار خطرناک است و تنها در صورت مراجعه بهموقع به پزشک درمان میشود.
پرینزمتال
به گفته فالو این نوع از آنژین به خاطر اسپاسم شرایین قلب ایجاد میشود و موقتا جریان خون را کاهش میدهد. درد شدید در ناحیه قفسه سینه از علائم این بیماری است. علائم این بیماری متغیر است و معمولا بهصورت دورهای و در زمان استراحت در طول شب احساس میشود.
آنژین مقاوم به درمان
این عارضه شامل درد و فشار سینه است که همانطور که از نام آن پیداست؛ روشهای درمانی معمول تاثیری روی آن ندارد.
علائم آنژین قلبی
- احساس سوزش در ناحیه سینه
- احساس فشار در قفسه سینه
- درد در دست، گردن، فک، شانه یا کمر
- سرگیجه
- خستگی
- تهوع
- تزریق
عوارض آنژین قلبی
- آنژین قلبی محدودیتهای زیادی در زندگی روتین ایجاد کرده و عوارض متعددی دارد:
- فشار و درد و افسردگی در ناحیه قفسه سینه که برای بیش از چند دقیقه طول میکشد
- دردی که از قفسه سینه به قسمتهای دیگر از جمله شانه، دست، فک و کمر منتشر میشود.
- از دست رفتن هوشیاری
- تهوع و استفراغ
- تعریق
- تنگی نفس
- بروز درد در ناحیه بالای شکم
تشخیص آنژین قلب
برای تشخیص این عارضه معمولا از موارد زیر استفاده میشود:
- توموگرافی کامپیوتری عروق
- بررسی فاکتور CBC در آزمایش خون
- رادیوگرافی قفسه سینه
- تست استرسی قلبی
- اکوکاردیوگرام
- تست استرس قلبی
- کاتتریزاسیون عروق کرونر
درمان آنژین قلب
آنژین قلبی معمولا ناشی از برخی بیماریها و دلایل زمینهای است. برای درمان این عارضه کافی است که دلیل و بیماری زمینهای درمان شود. بعضی از موارد آنژین قلبی ناشی از گرفتگی عروق است که در این صورت باید خطر آنژین قلبی را جدی گرفته و اقدام به جراحی قلب باز و یا آنژیوپلاستی و استنتگذاری بکنید.
این درحالی است که درمان این عارضه دربرخی از بیماران تنها با مصرف دارو امکانپذیر است. استفاده از داروهایی مانند نیتروگلیسیرین و یا آسپیرین به باز شدن سریع رگهای خونی و کاهش عوارض آنژین قلبی کمک میکند. همچنین دیگر داروهایی که برای درمان این عارضه مفید است؛ عبارتاند از:
- داروهای ضد انعقاد خون
- داروهای کاهش فشار خون
- داروهای کاهش کلسترول
سخن آخر
آنژین قلبی بیماری است که در آن بخشی از عضله قلب قادر به خونرسانی نبوده و نمیتواند کارش را به درستی انجام دهد. در پاسخ به این سوال که آیا آنژین قلبی خطرناک است؛ باید گفت که برخی از انواع این بیماری از جمله آنژین ناپایدار یا آنژین مقاوم به درمان باید خطر آنژین قلبی جدی گرفته شده و بهمحض بروز باید به پزشک مراجعه شود. این بیماری در اکثر موارد نشانی از بروز یک بیماری یا عارضه زمینهای دیگر است و بهعنوان یک علائم و نشانه قلمداد میشود. برای درمان این عارضه کافی است که بیماری و عارضه زمینهای درمان شود.