آیا ابرهای تیره از آسمان روابط ایران و مصر کنار خواهند رفت؟
کارشناس غرب آسیا معتقد است طی چند ماه اخیر تحولات مثبتی در روابط دو کشور ایران و مصر اتفاق افتاده است.
انتخابات برای هر کشوری تعیین کننده سالهای سرنوشت آن کشور است. سرنوشتی که در قریب به اتفاق کشورها به دست مردمان آن سرزمین رقم میخورد.
این روزها نیز نوبت مردم مصر بود که برای تعیین سرنوشت کشور خود پای صندوق رای بیایند و سه شنبه بعد از سه روز رای گیری در نهایت نوبت به شمارش آرا رسیده و قرار است نتایج شمارش آرا در 18 دسامبر اعلام شود. انتخاباتی که البته پیش بینی آن چندان سخت به نظر نمیرسد؛ زیرا بسیاری معتقدند عبدالفتاح سیسی که از 10 سال قبل در قدرت قرار دارد مجدد و برای 6 سال دیگر نیز سکان اداره این کشور را در دست خواهد گرفت.
نتیجه ای که پیش بینی اش چندان سخت نبود
محمد ایرانی سفیر پیشین کشورمان در کویت در گفتوگو با باشگاه خبرگاران جوان، درباره انتخابات مصر بیان کرد: انتخابات مصر معمولا در یک فضایی برگزاری میشود که تشکیلات مسلط بر اوضاع داخلی در متن جامعه موثر هستند. در این کشور معمولا به این صورت بوده است که روسای جمهور اگر نگوییم به صورت مادام العمر، اما دست کم در دورههای بسیار طولانی ریاست این کشور را برعهده داشتهاند. این تجربه را میتوان در زمان جمال عبدالناصر که با روی کار آمدنش دوره تازهای از اعمال قدرت در مصر شکل گرفت و بعد از وفات وی و روی کار آمدن انور سادات تا حسنی مبارک و همچنین در دوره جدید السیسی نیز دید.
وی ادامه داد: تجربه تاریخ معاصر مصر به ما میگوید این انتخابات به دلیل نفوذی که تشکیلات سیاسی امنیتی در آن دارند و این نفوذ هم اعمال شده است طبیعی است که ما شاهد شکل گیری همان وضع سابق با انتخاب مجدد السیسی باشیم. معمولا شکل برگزاری انتخابات به گونهای است که تعدادی از نامزدهای ثبت نام شده که چندان هم شناخته شده نیستند در کنار رهبر این کشور قرار میگیرند تا انتخابات شکل دموکرات خود را حفظ کند، اما میتوان گفت که نتیجه تا حدودی مشخص است.
عبدالامیر نبوی، کارشناس مسائل سیاسی مصر در این باره گفته است: انتخابات ریاست جمهوری مصر از روز یک شنبه آغاز شده و تا روز سه شنبه ادامه دارد؛ 67 میلیون نفر از مردم مصر برای دادن رأی واجد شرایط شناخته شدهاند. عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور فعلی به همراه سه شخصیت سیاسی دیگر، برای تصدی منصب ریاست جمهوری با یکدیگر رقابت میکنند. میتوان گفت از هماکنون نتایج مشخص شده است و آقای السیسی رأی قاطع را از آن خود خواهد کرد و نامزدهای دیگر شانسی برای پیروزی در این رقابت نخواهند داشت.
روابط مجدد ایران و مصر آری یا خیر؟ مساله این است
انتخاب مجدد السیسی موضوعی است که البته فاصله چندانی تا اعلام رسمی نیز ندارد؛ چرا که مشاوران و رؤسای 55 کمیته عمومی در تعدادی از استانها با اعلام نتایج شمارش آرا اعلام کردند که عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور کنونی مصر 6 میلیون و 682 هزار و 114 رای کسب کرده است. فرید زهران کاندیدای دیگر نیز در 55 کمیته عمومی، 217 هزار و 892 رأی، حازم عمر، 284 هزار و 54 رأی و عبدالسند یمامه، 208 هزار و 648 رأی به دست آوردند.
حالا، اما سوالی که که شاید پاسخ به آن چندان خالی از لطف نباشد این است که با توجه به فضای این روزهای منطقه و این انتخابات آیا تغییری در روابط دو کشور ایران و مصر نیز ایجاد خواهد شد یا خیر؟
مصطفایی دهنوی کارشناس غرب آسیا در این زمینه به ما گفته است: در چند ماه اخیر براساس چیزی که در رسانهها منتشر شده تحولات مثبتی در روابط دو کشور ایران و مصر اتفاق افتاده است، برای مثال روسای جمهور دو کشور در ریاض دیدار کردند، وزرای خارجه دو کشور در نیویورک دیدار کردند، روسای مجلس دو کشور در آفریقای جنوبی در حاشیه نشست روسای مجلس عضو بریکس باهم دیدار داشتند و وزیر اقتصاد ما با همتای مصری خود دیدار کرد. از نظر دو جانبه به نظر میرسد که فضا مساعد است، خصوصا اینکه دو کشور بر حقوقه حق فلسطین، لزوم توقف تجاوزگری اسرائیل در غزه، مخالفت با کوچ اجباری مردم فلسطین و مردم غزه به صحرای سینا موافق هستند. نمیشود پیش بینی کرد، اما امیدواریم این تحولاتی که در مصر اتفاق میافتد به نفع مردم مصر و روابط دو کشور باشد.
مصیب نعیمی دیگر کارشناس منطقه اما در این زمینه معتقد است: موضوع از سرگیری روابط متفاوت است و ربطی به همکاری ندارد و مصریها اذعان دارند با توجه به ممانعتی که آمریکاییها به عنوان حامی مالی مصر مطرح میکنند خیلی نمیشود بر روی این موضوع (از سرگیری روابط ایران و مصر) حساب باز کرد.
در پایان باید گفت با توجه به تحولات مدام این روزهای غرب آسیا و رخ دادن هرگونه اتفاق غیر قابل پیش بینی چندان بعید نیست و شاید دور نباشد که کلید دیپلماسی این بار بعد از قفل روابط ایران و عربستان به سراغ گشایش روابط ایران و مصر برود.
باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی سیاست خارجی