اربعین؛ تجلی همدلی، میعادگاه آزادگان و آزادیخواهان
راهپیمایی اربعین به عنوان یکی از بزرگترین گردهماییهای جامعه بشری جهان، حرکتی عظیم، اصیل و ریشهدار بوده که سالانه میلیونها مسلمان از سراسر جهان را با ملیت، رنگ و زبانهای گوناگون گرد هم میآورد.
به گزارش مشرق، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه طی یادداشتی در روزنامه همشهری نوشت: اربعین حسینی، نماد ظلمستیزی، آزادیخواهی و نمونهای از پایانناپذیر بودن مبارزه برای عدالتخواهی در جهان است. مؤلفههایی اساسی در راهپیمایی اربعین، نظیر دینباوری و خدامحوری، اخلاق، عدل و عدالت، دفاع از مظلومان عالم، نزدیکی ملل اسلامی، مقابله با نظام سلطه و ایده امت واحده اسلامی و... در زمره شاخصهای تمدن نوین اسلامی به شمار میآیند.
امروزه جاذبههای معنوی و اجتماعی اربعین قلب میلیونها انسان را متوجه خود ساخته است زیرا به درستی دعوت امامحسین (ع) به حق و حقیقت، تجلی خود را در احیای ارزشهای اصیل دینی و انسانی نشان داده است. خوشبختانه پیادهروی اربعین حسینی هر ساله ابعاد بینالمللی بیشتری یافته و این مراسم باشکوه به تدریج به یک «نماد و الگوی جهانی» تبدیل شده است.
بیشک با توجه به حضور ملیتهای مختلف در مراسم راهپیمایی اربعین، میتوانیم از این فرصت مهم برای گفتوگوهای فرهنگی و گسترش تعاملات بیشتر بین مسلمانان استفاده کنیم. اربعین در پرتو تاریخ طولانی و اشتراکات دینی و فرهنگی مردم منطقه، توان بالقوهای را برای همزیستی مسالمتآمیز ادیان، مذاهب و تقویت همگرایی در اختیار مردم منطقه قرار داده است. اربعین سالار شهیدان، بستری را فراهم میکند که زائران با فرهنگ دیگر ملل و مذاهب اسلامی آشنا شوند و با وجود تفاوتها و حتی اختلافها به یکدیگر پیوند خورده و با کنار گذاردن تمایزات نژادی، قومی، ملی و مذهبی، نمونهای از همگرایی اسلامی را به نمایش بگذارند.
بهراستی این مسیر نورانی، عداوت دشمنان اسلام را برمیانگیزاند. پر واضح است دشمنان اسلام و بهخصوص رژیم صهیونیستی از چنین همدلی و عظمتی در هراسند و بهگونههای مختلف سعی خواهند کرد که در صفوف مسلمین اختلاف ایجاد کرده و بر طبل تفرقه و اختلاف بکوبند تا تفکرات افراط گرایانه را در سرزمینهای اسلامی ترویج دهند. این دشمنیها سطح بالایی از هوشیاری مردم منطقه جهت مقابله با این تفکر شوم را میطلبد. بیتوجهی رسانههای جریان اصلی نظام سلطه به این رویداد بزرگ جهانی یا تقلیل دادن آن به برخی از صحنههای نادر در عزاداریها و حتی ارائه روایت مجعول تلاش یک مذهب برای تسلط ژئوپلیتیکی بر دیگر مذاهب، نشانگر ناخرسندی آنها از تأثیرگذاری اربعین حسینی بر هویتبخشی به کالبد جامعه اسلامی است.
خصیصه بارز دیگر برگزاری راهپیمایی اربعین، جنبه مردمی و داوطلبانه بودن آن است که توانسته به خوبی تمامی جوانب انسانی یک رویداد مردمی را در ابعادی جهانی نشان دهد. این عامل خود سبب شده تا اربعین به مظهری از روابط دوستانه و برادرانه 2 ملت ایران و عراق مبدل شود.
عشق به امامحسین (ع) مردمان ایران و عراق را به هم پیوند داده و اربعین، تابلوی زیبایی از همراهی، ایثار، مهماننوازی و همدلی میان مردمان 2 کشور محسوب میشود. مردم عراق در طول سالیان متمادی به عنوان میزبانان این مراسم، بدون توجه به تمایزات مذهبی و نژادی، به زائران از تمامی ملیتها، بهخصوص مردم ایران خدمترسانی کردهاند. میتوان ادعا کرد تحتتأثیر مراسم اربعین، پیوندها و تعاملات مردم عراق با بسیاری از کشورها، ازجمله جمهوری اسلامی ایران به سرعت گسترش یافته است. در این راستا بر خود لازم میدانم تا از مساعی مراجع عظام، علما، مردم، دولت و مسئولان کشور دوست و برادر عراق که این فضای صمیمی اربعین را بهوجود آوردهاند، تشکر و قدردانی کنم.
ما زیارت اربعین را الگوی موفقی از سیاست همسایگی بهحساب آورده و برای فرصتهای عظیمی که بر مبنای معنویت، فرهنگ مشترک و تعاملات مردمی و از قِبل این مراسم شکل میگیرد، اهمیت زیادی قائلیم. دولت آیتالله رئیسی تلاش کرده تا بهمنظور تسهیل سفر زائران از ایران و مساعدت به عبور زائران ترددی سایر کشورهای منطقه به عراق از مسیر کشورمان، اقدامات متعددی ازجمله توسعه چشمگیر زیرساختهای حملونقل، ارتباطات، بهداشت و باجههای کنترل گذرنامه در مرزهای خود با عراق و سایر همسایگان را در دستور کار قرار دهد. با درنظرداشتن این مهم، دستگاه دیپلماسی همگام با وزارت کشور و سایر ارگانها و وزارتخانهها همواره سعی کرده است تا خدمات به زائران حسینی را توسعه بیشتری دهد. در راستای تحقق این هدف، تاکنون همکاریهای نزدیکی با مقامات عراق بهمنظور حل و فصل موضوعات مختلف سیاسی و کنسولی جهت تسهیل سفر زائران صورت پذیرفته است. این همکاریها شامل مجموعه اقدامات مسئولان سیاسی ایران و عراق در قالب سفرها، دیدارها، تماسهای تلفنی و مکاتبات رسمی در حال پیگیری بوده و هست. کمیته سیاسی و کنسولی ستاد اربعین مستقر در وزارت امور خارجه و نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در عراق شامل سفارت ایران در بغداد و سرکنسولگریهای کشورمان در کربلا، نجف، اربیل، سلیمانیه و بصره و سایر کشورهایی که زائر اربعین اعزام میکنند با تمام توان، خود را برای کمک به برگزاری مراسم مردمی اربعین حسینی آماده کردهاند و از این منظر جمعی از همکارانم در وزارت امور خارجه با حضور داوطلبانه در داخل عراق به ارائه خدمات کنسولی شبانهروزی میپردازند.
ضمن آرزوی بهترینها برای همه زائران حرم مطهر و معطر امامحسین (ع) از آنان درخواست میکنیم ضوابط و معیارهای قانونی در کشور عراق را کاملا رعایت کرده و قدردان میزبانان سخاوتمند عراقی باشند. همچنین تأکید میکنم به توصیههای ستاد اربعین و خادمان خود در دولت توجه بفرمایند و براساس آن مبادرت به آغاز این راهپیمایی باشکوه کنند. آرزوی قبولی طاعات همه زوار اباعبدالحسین (ع) را دارم.