ارز دیجیتال و ضربهای که به تولید و اقتصاد میزند
یزد - ایرنا - ارز دیجیتال یا پول مجازی (بیت کوین) پیش از این با استفاده از رایانههای خانگی تولید میشد اما در سالهای اخیر دستگاههای مخصوص تولید آن (ماینر) ساخته شد که واردات و استفاده از آنها در ایران غیرمجاز است و ضربه زیادی به تولید و اقتصاد وارد میکند.
ارز دیجیتال یک پدیده جدید و نوظهور است که در بعضی از کشورها با شرایط و ضوابط خاص آن را به رسمیت شناخته و در بعضی کشورها از قبیل ایران قانون و ضابطه خاصی برای آن مشخص نشده و استفاده از دستگاه تولید (ماینر) آن فاقد مجوز است بنابر این دستگاه تولید این ارز به صورت قانونی و مجاز تا به حال وارد کشور نشده و واردات آن به معنای نقض تشریفات گمرکی است.
با توجه به گذشت بیش از یک سال از ورود دستگاه تولید ارز دیجیتال به کشور تا به حال هیچگونه مدارک مثبتی دال بر تجویز ورود آن به ارائه نشده و حسب اعلام گمرک جمهوری اسلامی هنوز هیچ ثبت سفارش بر آن در سیستم اعلام نشده است.
بنابراین به استناد ماده 113 قانون گمرکی، واردات این دستگاه از مصادیق بارز و محرز قاچاق کالاست که در مدت سپری شده امسال قریب به 600 دستگاه توسط پلیس استان یزد کشف و ضبط شده و عموما محلهای بکارگیری این دستگاه در شهرکهای صنعتی و تولیدی غیرفعال، دامداریها و شرکتهای متروکه که امکان پوشش برق یارانهای را داشته بوده است.
حجم تبلیغات مبنی بر سودآوری کلان دستگاه های تولید ارز دیجیتال به صنعت برق آسیب وارد میکند و خطرات از قبیل ورشکستگی صاحبان این کالا و احتمال قطع شدن اینترنت جهانی در سایه تحریمها و بیثباتی و عدم پشتوانه دولتی برای این فعالیت متصور است و از دیدگاه داخلی نیز باعث بیکاری جوانان و افراد تحصیل کرده و خارج از نظارت بودن این فعالیت از سوی دستگاههای ناظر بر کسب درآمد و نوعی ترویج مالی در بستر فعالیتهای مجرمانه پولشویی برای آن قابل تصور است.
در مجموع نتیجهگیری میشود که دستگاه تولید ارز دیجیتال (ماینر) و ورود آن از گذرگاههای مرزی غیرمجاز و فاقد مجوز و تشریفات گمرکی مصداق عینی قاچاق کالا محسوب میشودکه در صورت مشاهده در هر کجا از ورود تا محل عرضه نسبت به ضبط آن اقدام و فعالیت مزبور مجرمانه و افراد دخیل به عنوان مجرم تحت پیگرد قانونی قرار میگیرند.
توصیه میشود شهروندان نسبت به سرمایهگذاری و فعالیت بدون اخذ مجوزهای قانونی در این حوزه پر ریسک اجتناب و فریب تبلیغات بیاساس عدهای سوء استفادهگر را نخورند.
استخراج ارزهای دیجیتال به خصوص نوع بیتکوین نیاز به مصرف بالای برق دارد به گونهای که برای استخراج هر واحد بیتکوین نیاز به 72 مگاوات ساعت برق است و بسیاری از سودجویان در ایران به استخراج ارز دیجیتال با برق ارزان اقدام میکنند این در حالی است که ارز دیجیتال تولید شده با این شیوه به بالاترین نرخ در جهان خرید و فروش میشود.
سرپرست پلیس امنیت اقتصادی فرماندهی استان یزد
*س_برچسبها_س*