جمعه 9 آذر 1403

استادی دانشگاه؛ جایگاهی که جامعه را می‌سازد

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
استادی دانشگاه؛ جایگاهی که جامعه را می‌سازد

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری فارس، «مبداء همه تحولات و مقدرات یک کشور، دانشگاه است»؛ این جمله از امام خمینی (ره) قطعا می‌تواند بیانگر جایگاه والای دانشگاه در هر جامعه‌ای باشد، امام خمینی که همواره بر جایگاه دانشگاه تأکید داشتند و دانشگاه را در رأس امور می‌دانستند در وصیت‌نامه خود آورده‌اند که تربیت و اصلاح انسان‌ها و تربیت دانشمندان و متخصصان دو وظیفه دانشگاه‌ها است که هر دو کار باید در کنار یکدیگر انجام شود، در واقع اگر دانشگاه را ما سُست بگیریم و از دست برود، همه چیزمان از دستمان رفته است.

با خواندن این مطالب شاید بهتر بتوانیم جایگاه دانشگاه در جامعه را درک کنیم، اما دانشگاه که به خودی خود یم مکان است و طبیعتا کارکردهای دانشگاه از سوی مسوولان، اساتید و دانشجویان محقق می‌شود که در این میان نقش اساتید بر کسی پوشیده نیست.

این اساتید هستند که می‌توانند هم در علم و هم در انسانیت افرادی را پرورش دهند که به کار جامعه و مردم بیایند، دانشگاه محیط تبادل فرهنگ و تبادل علم است و اساتید دانشگاه در رأس این تبادل هستند.

بنا به گفته بزرگان نیز داشتن صلاحیت و شایستگی‌های علمی، ایجاد اشتیاق به علم و دانش در دانشجویان و احساس مسوولیت نسبت به سرنوشت آتیه دانشجویان چه در بعد فرهنگی چه علمی از ویژگی‌های بارز اساتید دانشگاه است.

اما اگر بخواهیم جایگاه استاد را از زبان بزرگان بشنویم بهتر است در رأس همه به سراغ فرمایشات مقام معظم رهبری برویم، رهبر معظم انقلاب اسلامی در صحبت‌هایشان فرموده اند: تفوق علمی استاد، برای او جایگاه ویژه‌ای در ذهن و شخصیت دانشجو به وجود می آورد که لازم است از این جایگاه تأثیرگذار برای پرورش جوانانی «خوش روحیه، امیدوار، خوش‌بین، شجاع، آینده‌نگر، دارای ایمان و اعتماد به نفس، معتقد به مبانی نظام، برخوردار از روحیه خدمت و پایبند به تعلقات معنوی و میهنی» استفاده کرد.

همچنین رهبر معظم انقلاب در سخنانشان توجه به ترکیب علم و دین و پرورش جوانان انقلابی را از وظایف اساتید دانشگاه برشمرده‌اند و خواستار توسعه فرهنگ اخلاق و معنویت در دانشگاه‌ها از سوی اساتید شده‌اند.

مقام معظم رهبری: «استاد فقط به معنای معلم نیست، بلکه به معنای مربی نیز هست، می‌توانیم بگوییم به برکت همین تعلیم یک حالت تأثیرپذیری در متعلم ایجاد می‌شود؛ جوان‌هایی که حاضر نیستند از نصیحت والدین و خانواده خود چیزی به گوش و به دل بگیرند و درعین‌حال یک حرف و اشاره استاد در آن‌ها اثر عمیق می‌گذارد، کم نیستند

* سربلندی کشور در گرو ارج نهادن به جایگاه استاد

محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری معتقد است: عزتمندی و سربلندی ایران عزیز در گرو ارج نهادن به مقام والای اساتید دانشگاه است، به طوریکه ما اصلا استادی دانشگاه را شغل نمی‌دانیم بلکه این جایگاه یک تخصص است و استاد دانشگاه باید متخصص تعلیم و تربیت باشد.

محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی نیز اعتقاد دارد که جایگاه اساتید دانشگاه، تربیت انسان‌های مسوولیت‌پذیر و متعهد به شکوفایی است و آینده هر ملت از این مسیر تضمین می‌شود.

وی جایگاه و رسالت اساتید را اینگونه تعریف می‌کند که الگوی ذهن و یادگیری را در کنار نوآوری و تفکر به جوانان انتقال می‌دهند و سبب تحول در جامعه می‌شوند.

اساتید دانشگاه نیز بر اهمیت نقش والایشان آگاه هستند.

محمدحسین یادگاری استاد دانشگاه تربیت مدرس، رسالت اساتید دانشگاه را در تربیت دانشجوی انقلابی و معتقد به نظام اسلامی می‌داند و جذب اساتید را هم در راستای اساتید انقلابی تایید می‌کند.

عبدالحمید نقره‌کار استاد دانشگاه علم و صنعت هم اعتقاد دارد که یک استاد دانشگاه نباید فقط به علم و تخصص توجه کند بلکه باید اساتید دانشگاه در فرهنگ و اخلاق نیز در رأس باشند.

مهدی گلشنی استاد بازنشسته دانشگاه صنعتی شریف هم معتقد است: اساتید دانشگاه باید هوبت ملی و دینی را برای دانشجویان تبیین کنند.

* آیین نامه تشویقی برای اساتید

جایگاه والای اساتید دانشگاه سبب شده است تا مسوولان نیز برای شاغلان در این جایگاه برنامه‌ریزی داشته باشند.

وزارت علوم آیین‌نامه پایه‌های تشویقی ویژه‌ای برای اساتیدی که در جنبه‌های مختلف فعالیت می‌کنند و کار شاخصی انجام می‌دهند، درنظر گرفته است.

به گزارش فارس، براساس این آیین نامه استادی که شرکت دانش بنیان راه اندازی می‌کند یا استادی محصول حاصل از دانش دانشگاه را تجاری می‌کند یا استادی نظریه یا مقاله خاصی ارائه می دهد یا در رشته‌های ورزشی تیم دانشجویی ما را قهرمان ملی و بین المللی می‌کند یا استادی که با ارائه طرحی مشکلی از کشور را برطرف می کند از پایه تشویقی بهره مند می‌شود.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

دانشگاهیان

وزارت علوم تحقیقات و فناوری

محمدعلی زلفی گل

اساتید دانشگاه جایگاه اساتید این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
استادی دانشگاه؛ جایگاهی که جامعه را می‌سازد 2
استادی دانشگاه؛ جایگاهی که جامعه را می‌سازد 3
استادی دانشگاه؛ جایگاهی که جامعه را می‌سازد 4
استادی دانشگاه؛ جایگاهی که جامعه را می‌سازد 5
استادی دانشگاه؛ جایگاهی که جامعه را می‌سازد 6