پنج‌شنبه 8 آذر 1403

استقبال کمیساریای سازمان ملل از اعطای تابعیت به کودکانی با مادر ایرانی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
استقبال کمیساریای سازمان ملل از اعطای تابعیت به کودکانی با مادر ایرانی

تهران - ایرنا - کمیساریای پناهندگان سازمان ملل از اقدام ایران در اعطای حق شهروندی به هزاران کودکی که در ایران از مادران ایرانی و پدران غیرایرانی متولد شده‌اند، استقبال کرد.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا به نقل از تارنمای خبری این کمیساریا، نهاد مزبور با صدور بیانیه ای اعلام کرد که اولین گروه کودکان از حدود 10 هزار کودکی که درخواست تابعیت شان تاکنون پذیرفته شده است، ماه گذشته اسناد هویتی ایران موسوم به شناسنامه را دریافت کردند.

این بیانیه یادآور شد که طبق اعلام دولت ایران، تقریبا 75 هزار کودک در معرض خطر فاقد ملیت، واجد شرایط برخورداری از حق تابعیت ایران به موجب قانون جدید ملیت هستند؛ قانونی که در سال 2019میلادی اصلاح شد تا به کودکان زیر 18 سال امکان درخواست اسناد هویتی اعطا کند.

در جریان شیوع کرونا در ایران، کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل به ارائه مشاوره های حقوقی رایگان و از راه دور و کمک به والدین کودکانی که از مادران ایرانی و پدران خارجی متولد شده اند، ادامه داد تا به آنها در زمینه فرآیند درخواست حق شهروندی یاری رساند.

این بیانیه در ادامه حاکی است: این قانون با فراهم کردن حق اعطای ملیت مادران به فرزندانشان، گامی به سوی کاهش شکاف جنسیتی در ایران برمی دارد، کشوری که تابعیت عمدتا از طریق پدر به فرزند منتقل می شود.

اگرچه ایران عضو کنوانسیون های سازمان ملل در ارتباط با افراد فاقد ملیت نیست، دولت ایران گام هایی در جهت جلوگیری از بی تابعیتی در کشور و کاهش آن برمی دارد.

اگرچه این قانون حق برابری را برای مادران و پدران برای اعطای تابعیت به فرزندانشان قائل نیست، پیشرفت قابل توجهی را نشان می کند.

در سراسر جهان، افراد بدون تابعیت ممکن است با یک عمر محرومیت و تبعیض روبه رو شوند و اغلب به آموزش، مراقبت های بهداشتی و فرصت های شغلی دسترسی ندارند، ضمن اینکه نسبت به استثمار و سواستفاده آسیب پذیر هستند.

به گزارش ایرنا، در راستای سیاست‌های دولت دوازدهم مبنی بر پیگیری و دفاع از حقوق ملت و حقوق شهروندی و تلاش برای به اجرا در آوردن این حقوق اساسی، لایحه‌ای به منظور دفاع از کرامت و حقوق بخشی از زنان ایرانی و نیز کودکان به مجلس ارائه شد که سرانجام در تاریخ 2 مهر ماه سال 1398 با عنوان «قانون اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی» به تصویب رسید.

هیات وزیران در جلسه چهارشنبه (31 اردیبهشت 99) و در اجرای ماده واحده قانون اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی، آیین نامه اجرایی نحوه اعطای تابعیت به افراد مشمول این قانون را تصویب کرد و «اسحاق جهانگیری» معاون اول رییس جمهوری دو هفته بعد (13 خرداد 99) آن را برای اجرا به وزارتخانه‌های کشور، اطلاعات و امور خارجه و معاونت حقوقی رییس‌جمهوری سیزدهم خرداد امسال ابلاغ کرد.

براساس این آیین‌نامه، هر زن ایرانی که با مرد غیرایرانی ازدواج کرده و در نتیجه این ازدواج، دارای فرزند زیر 18 سال باشد و هر فردی که از مادر ایرانی و پدر غیرایرانی متولد شده و بیش از 18 سال تمام داشته باشد می‌تواند متقاضی اعطای تابعیت باشد.

*س_برچسب‌ها_س*