سه‌شنبه 6 آذر 1403

اظهارات دو پهلوی سلاجقه در خصوص حرمت شکار

خبرگزاری میزان مشاهده در مرجع
اظهارات دو پهلوی سلاجقه در خصوص حرمت شکار

علی‌رغم فتاوی رهبر انقلاب در خصوص حرمت شکار و شکارفروشی بساط تورهای شکار همچنان پهن است و دلالان بین‌المللی شکار، با اعلام باز شدن شکارگاه‌های ایران به روی اتباع آمریکایی، شکارچیان را به حضور در تورهای شکار در ایران دعوت می‌کنند.

خبرگزاری میزان - پانزدهم اسفند بود که مقام معظم رهبری در بیاناتشان به مناسبت روز درختکاری توصیه‌های محیط زیستی ارزنده‌ای را مطرح کرده و ضمن تاکید بر اهمیت حفاظت از حیات وحش، در خصوص حکم شرعی شکار فرمودند: "در شرع مقدس اسلام، شکار فقط در صورتی که کسی برای تغذیه نیاز به شکار داشته باشد مجاز است؛ در غیر این مورد، اصلاً شکار مجاز نیست، شرعاً اجازه شکار داده نشده. در سفری که برای شکار انجام میگیرد تمام است؛ یعنی سفر، سفر حرام است؛ معنایش این است دیگر؛ یعنی این کار یک کار خلاف است. این را باید توجه کرد."

از آنجا که سازمان حفاظت محیط زیست طی سال‌های اخیر با وجود نقدهای تخصصی و اعتراضات عمومی، به فروش مجوز شکار به ویژه برای اتباع خارجی ادامه می‌دهد و با در نظر گرفتن این نکته که شکارچیان خارجی برای نیاز به تغذیه نیست که در تورهای شکار در ایران شرکت می‌کنند، این سوال طرح شد که آیا پس از تاکید صریح رهبر انقلاب بر حرمت شکار، پرونده شکارفروشی در سازمان محیط زیست متوقف خواهد شد یا نه.

علی سلاجقه، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به بیانات رهبر انقلاب در سال جدید صدور مجوز شکار متوقف خواهد شد یا نه به رسانه‌ها گفت: "سازمان از روز اول با استفاده از ظرفیت‌های کارشناسی موافق و مخالف جلسات متعددی تشکیل داده. البته ما مبتنی بر بین شرع کار خواهیم کرد و سعی می‌کنیم در قالب نشست‌های کارشناسی مسائل دقیق رعایت شود. چون در بعد محیط زیست، مسئله شکار خودش یکی از روش‌های مدیریتی است؛ دقت بفرمایید. وقتی گونه‌ها افزایش پیدا می‌کنند در یک منطقه و ظرفیت منطقه و برد اکولوژیکی منطقه، توان تحمل گونه‌ها را از نظر تعداد نداشته باشد حتما باید کاهش پیدا کند. یک بحث علمی هست، یک بحث مدیریتی و یک بحث فقهی که ان شاء الله همه در کنار هم قرار می‌گیرند و سعی میکنیم منویات حضرت آقا را به نحو احسن اجرا کنیم."

در این اظهارات سلاجقه، اهمیت یک حکم شرعی تا جایی تقلیل یافته که حرمت شکار صرفا به عنوان یکی از شاخص‌های سازمان حفاظت محیط زیست در تصمیم‌گیری برابر صدور یا عدم صدور پروانه شکار مد نظر قرار خواهد گرفت.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

لازم به ذکر است که پیشتر، پاسخ‌های برخی از مراجع تقلید از جمله مقام معظم رهبری به استفتاهایی با موضوع شکار تفریحی در رسانه‌ها منتشر شده که در ادامه به چند نمونه از آنها اشاره می‌شود: - آیت الله خامنه‌ای: 1- صدور مجوز شکار تفریحی توسط سازمان محیط زیست جایز نیست. (1397/3/21) 2- شکار کردن برای لهو و خوش گذرانی جایز نیست. (1394) 3- در سفر برای شکار حیوانات برای لهو و خوشگذرانی، نماز مسافر تمام است؛ سفر، سفر حرام است. (دی 1395) 4- صید لهوی* حرام است (چه برای آن قانونا مجوز صادر شده باشد یا نه.) اما اصل صید اگر برای تامین نیاز اگر خلاف مقررات نباشد جایز است. لهو یعنی کار بیهوده و در این جا منظور شکار برای تفریح و خوشگذرانی است. (1394) - آیت الله مکارم شیرازی: اگر شکار کردن به عنوان تفریح و خوشگذرانی - هر چند گوشت آن را مصرف کنند - باشد، شرعاً حرام است؛ لذا، در چنین سفری (به عنوان سفر حرام) نماز و روزه تمام خواهد بود. - آیت‌الله خمینی (ره): اگر کسی برای لهو و خوشگذرانی به شکار رود، نمازش تمام است. - آیت‌الله بهجت (ره): در سفر شکار و صید تفریحی، نماز تمام است.

از حکم شرعی شکار که بگذریم و به شاخص‌های دیگر سلاجقه برای تصمیم‌گیری درباره شکارفروشی بپردازیم، هرچند دانشگاهیان و کارشناسان تا کنون بارها، ادعاهای مدافعان شکار مبنی بر اینکه شکارفروشی، ابزار تعدیل جمعیت، اصلاح نسبت جنسیتی و حذف ژن‌های ضعیف است را با طرح استدلال‌های علمی مردود اعلام کرده‌اند اما از آنجا که سلاجقه، در برابر حرمت شکار، "بحث علمی و مدیریتی" را مطرح کرده و شکار را روشی برای مدیریت جمعیت حیات وحش عنوان می‌کند، خبرگزاری میزان طی روزهای آینده این ادعا را بار دیگر مورد بررسی قرار خواهد داد.

اظهارات دو پهلوی سلاجقه در خصوص حرمت شکار 2