یک‌شنبه 4 آذر 1403

افزایش احتمال خاموشی‌ها در تابستان / آیا عدم افزایش ظرفیت تولید برق مقصر است؟

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
افزایش احتمال خاموشی‌ها در تابستان / آیا عدم افزایش ظرفیت تولید برق مقصر است؟

گرم شدن هوا و افزایش شدید مصرف با توجه عدم توجه دولت به افزایش ظرفیت تولید برق، باعث شده امسال خاموشی‌های برنامه ریزی شده را شاهد باشیم و اگر مدیریت مصرف رخ ندهد، احتمالا این خاموشی‌ها گسترده‌تر خواهد شد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ افزایش دمای هوای کشور در روزهای انتهای اردیبهشت ماه و روند رو به رشد میزان مصرف انرژی در کنار گرم شدن هوا، گویای این موضوع است که امسال روزهای گرم‌تری را پیش‌رو خواهیم داشت؛ به نظر می‌رسد مدیریت مصرف انرژی یکی از اساسی‌ترین موضوعاتی است که برای پرهیز از خاموشی‌های تابستانی باید مدنظر قرار گیرد.

افزایش 30 درصدی در مصرف برق

مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق درباره این موضوع اعلام کرده بود: امسال گرمای هوا در کشور زودتر آغاز شده، به گونه‌ای که هنوز فصل گرما آغاز نشده است و نسبت به پارسال با افزایش 5 درجه ای همراه شده و این امر استفاده زودتر دستگاه های سرمایشی را اجتناب ناپذیر کرده است.

وی ادامه داد: با توجه به کاهش بارش‌ها و کمبود ذخایر آبی، چاه‌های کشاورزی نیز پمپ‌های خود را زودتر از سال‌های قبل روشن کرده‌اند و مصرف برق صنایع نیز امسال با رشد 26 درصدی همراه شده که نشانه رونق تولید در کشور است.

رجبی مشهدی گفت: امسال و تاکنون شاهد افزایش نزدیک به 30 درصدی در مصرف برق هستیم که لازم است از هم اکنون برنامه ریزی در این باره صورت گیرد.

سخنگوی صنعت برق گفت: از پاداش 16 درصدی برای کاهش مصرف مشترکان پر مصرف در صورت تبدیل شدن به مترک خوش مصرف گفت که میتواند باعث کاهش مصرف کلی در کشور گردد.

براساس تازه‌ترین گزارش شرکت مدیریت شبکه برق ایران میزان مصرف برق کشور در حالی روز شنبه هفته جار به رقم 48 هزار و 225 مگاوات رسید که پارسال در همین بازه زمانی میزان مصرف 41 هزار و 188 مگاوات بود که رشد 7 هزار مگاواتی را نشان می دهد و که در این روز مصرف برق رشدی بیش از 17درصدی را ثبت کرده است.

احتمال خاموشی‌ها در روزهای آینده / مشترکان در مصرف برق صرفه جویی کنند محمد حسین متولی زاده مدیرعامل توانیر نیز روز 25 اردیبهشت با اشاره به احتمال اعمال خاموشی در اکثر نقاط تهران گفت: ما در حال حاضر هیچ گونه محدودیتی در هیچ کجای کشور به خصوص شهر تهران نداریم. وی ادامه داد: پیش‌بینی ما این است که کمبود برق در روزهای گرم سال در آینده رخ دهد؛ بنابراین هرچه هوا گرم‌تر شود، این امکان وجود دارد که در آن مقطع زمانی ما خاموشی داشته باشیم. مدیر عامل توانیر اضافه کرد: تا به امروز هیچ گونه کمبود یا محدودیتی وجود ندارد، ولی درخواست ما از همه مشترکان این است که در مصرف انرژی صرفه جویی کنند تا دچار کمبود برق نشویم. متولی زاده تصریح کرد: خاموشی‌های اخیر به دلیل بروز مشکل در شبکه برق بوده است؛ در غیر این صورت ما هیچ خاموشی مبنی بر کمبود نداشته‌ایم. در حال حاضر هم به دلیل شرایط جوی حاکم بر کشور و بروز طوفان و باد، قطع درختان و سقوط آن روی کابل‌های برق سبب خاموشی شده است. وی گفت: در چند سال گذشته با همکاری مردم توانستیم مصرف برق را در تابستان‌های گرم که در 50 سال اخیر بی سابقه بوده است، کنترل و بدون محدودیت از آن عبور کنیم که این روند با همکاری مردم ادامه خواهد داشت.

کاهش و توقف سرمایه‌گذاری‌ها در تولید برق در چند سال گذشته

پرویز غیاث‌الدین دبیر سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق درباره احتمال بروز و افزایش خاموشی‌های تابستانی امسال گفت: با وجود اینکه وزارت نیرو در طول دو سال گذشته پیک تابستان را به مدد بارش‌های مناسب و سهم تولید بالای برقابی‌ها بدون خاموشی پشت سر گذاشته، اما نباید فراموش کنیم که کاهش چشمگیر تولید این نیروگاه‌ها در سال 97 به دلیل کاهش شدید بارش‌ها، این وزارتخانه را ناگزیر کرد تا پیک تابستان را با اعمال خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده مدیریت کند. وی افزود: حالا کمتر از یک ماه تا آغاز دوره پرمصرف سال 1400 باقی مانده است و دوباره نگرانی‌ها از چگونگی تامین برق در زمان پیک، اوج گرفته است. این نگرانی‌ها دلایل روشن و مشخصی دارد که اصلی‌ترین آنها کاهش چشمگیر بارش‌ها در سال آبی اخیر بوده است. افت ذخایر سدها و کاهش 35 درصدی بارش‌ها، خبر از سالی سخت برای نیروگاه‌های برقابی و البته صنعت برق می‌دهد. وزارت نیرو می‌توانست وضعیت را مدیریت کند اما...

غیاث الدین اشاره کرد: مساله بسیار کلیدی دیگری که پیش از آغاز پیک باید مورد توجه قرار گیرد، روند کند و گاه متوقف‌شده سرمایه‌گذاری‌ها در حوزه تولید برق است. بر اساس آمار موجود، وزارت نیرو در طول سال گذشته تنها 1800 مگاوات نیروگاه جدید را به مدار شده در حالی که بر اساس برنامه‌ریزی‌های میان‌مدت و بلندمدت صورت گرفته، این وزارتخانه برای تامین رشد مصرف سالانه برق موظف و ناگزیر به افزایش حداقل 5 هزار مگاواتی ظرفیت تولید برق است.

دبیر سندیکای تولید کنندگان برق گفت: اگرچه بخشی از چالش‌های ناشی از اقتصاد ناکارآمد برق ناشی از سیاست‌های کلان حاکم بر کشور است، اما به هر حال وزارت نیرو می‌توانست با مدیریت هوشمند و منعطف بخشی از پیامدهای ناشی از کمبود نقدینگی را جبران کرده و حداقل از تحمیل هزینه‌های مضاعف به نیروگاه‌های غیر دولتی جلوگیری کند. وی اشاره کرد: حالا وزارت نیرو و تولیدکنندگان دولتی و خصوصی برق در پیک 1400 باید بار تمام این ناکارآمدی‌ها را بر دوش بکشند و جالب اینکه باز هم فعالان غیردولتی با وجود همه این تلاش‌ها و همراهی‌ها در نهایت با انباشت مطالبات و پیامدهای ناشی از آن دست به گریبان خواهد بود. صنعت برق باید مهیای افزایش مصرف برق صنایع هم باشد و این مساله به معنای امکان سخت‌تر شدن عبور از پیک امسال است.

به گزارش خبرنگار راه دانا؛ با نیم نگاهی به خاموشی‌های زمستان گذشته و با توجه به افزایش مصرف برق در پیک گرما در تابستان امسال از سوی مصرف کنندگان خانگی و صنعتی و همچنین عدم افزایش تولید نیروگاه در سال‌های قبل و با وجود اعلام شرکت توانیر در کنترل مصرف با روش‌های مهندسی باید منتظر خاموشی در تابستان باشیم و بهترین راه برای کمتر شدن این مشکل مدیریت در مصرف این انرژی است.

دولت یازدهم و دوازدهم در زمینه افزایش ظرفیت تولید برق کشور، عملکردی ضعیف از خود به جای گذاشته است؛ این دولت در 8 فعالیتش حدود 16 هزار و 59 مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور افزوده است در حالی که فقط 4 ساله در دولت دهم حدود 15 هزار و 997 مگاوات به ظرفیت تولید برق اضافه شده است.

این در حالی است که رضا اردکانیان وزیر نیرو، سال گذشته گفته بود: «علت تامین همه نیازهای صنعت برق توجه به مدیریت تقاضا در این حوزه است و ما مشابه سال‌های گذشته از اقدام به راه‌اندازی نیروگاه و هزینه هزاران میلیارد تومان از ثروت ملی و صرفا برای عبور از پیک مصرف پرهیز کرده‌ایم.»

بنابر این گزارش، اکنون با توجه به کاهش بارش‌ها و عدم توجه و برنامه ریزی دولت برای افزایش ظرفیت نیروگاهی کشور با افزایش دما، مصرف برق هم رشد شدیدی خواهد داشت و تابستان امسال در کنار مدیریت مصرف از سوی مشترکان، ناگزیر خاموشی‌ها هم رخ خواهد داد.

انتهای پیام / ط