اقلا یک موبایل روی خط دروازه بگذارید / گزارش: فدراسیون فوتبال از جنجال لذت میبرد!
این سوال جدی از سازمان لیگ برگزار کننده اصلی رقابتهای لیگ برتر وجود دارد که چرا با صورت مستقیم عامل التهاب در رقابت های لیگ میشود.
به گزارش ورزش سه، شب گذشته مسابقه استقلال - مس رفسنجان در ورزشگاه آزادی همراه با صحنه هایی بود که در غیاب تکنولوژی های مربوط به کمک به داور، ابهاماتی را در تصمیماتی داوری ایجاد کرد. مهمترین لحظه مسابقه دیروز، در دقیقه... زمانی که میلاد فخرالدینی توپ برگشتی پیمان بابایی را با شدت به سمت دروازه مس رفسنجان کوبید اما محمد نژاد مهدی بازیکن باتجربه مس رفسنجان توپ را از روی خط یا داخل دروازه بیرون آورد. طبعا استقلالیها در این لحظه به گل شدن توپ اعتراض داشتند و اعتقاد داشتند توپ به صورت کامل از خط رد شده است اما بیژن حیدری به کمکش اعتماد کرد و این توپ را گل تشخیص نداد. نکته مهم اینکه با وجود چند دوربین تلویزیونی و وجود زوایای مختلفی که آنها از بازی میگیرند، صحنه واضحی از گل شدن یا گل نشدن توپ وجود ندارد و تنها با حدس و گمان میشود در این زمینه داوری کرد که داوریها با توجه به علاقهمندی هواداران به تیمهای مختلف کاملا متفاوت است. در واقع وقتی صحبت از عبور خط از دروازه پیش میآید، شما با یک موضوع صفر و صدی مواجه هستید و چیزی به اسم گل مشکوک یا صحنه مشکوک وجود ندارد. توپ یا به صورت کامل از خط رد شده یا رد نشده است و مرجع تشخیص این مسئله اگر مثل دیروز، آنچنان مشهود نباشد ابزاری است که درون دروازه نصب شده و محوطه خط دروازه را به صورت کامل پوشش میدهد. تکنولوژی هایی مثل چشم عقاب که به شما نشان میدهد که توپ به صورت کامل از خط عبور کرده یا نه؛ این تکنولوژی پس از مقاومت طولانی فیفا در مقابل ورود ابزار به داوری پس از گل معروف فرانک لمپارد به آلمان در جام جهانی 2010 و عدم تشخیص آن توسط داور اتفاق افتاد و بلافاصله در تمام جهان همه گیر شد. امروز شما کمتر لیگی را پیدا میکنید که در مورد توپهای وارد دروازه شده که از روی خط دفع میشوند با تصویر درست ته و توی صحنه را در نیاورند. در واقع ابزار های الکترونیکی کمکی به داوران هستند تا با صحتی صد در صد در مورد گل شدن یا گل نشدن توپ تصمیم بگیرند و مثل فوتبال ایران، هواداران، مربیان و بازیکنان را به جان هم نیاندازد.
مسئله کاملا روشن است؛ وقتی که توپ به صورت کامل از خط دروازه رد بشود یا مدافع آن را قبل از گل شدن از روی خط دروازه بیرون بکشد، تصویر نهایی جای هیچ شک و شبههای را باقی نمیگذارد. اما جایگاه این تکنولوژی در فوتبال ایران و داوری آن کجاست؟ در حاضر داوران ایران علاوه بر این که از سیستم کمک داور ویدیویی بهرهمند نیستند، در مواردی مثل این نیز فاقد ابزاری هستند که بشود با آن به تشخیص بهتر صحنه های مشکوک کمک بشود. بنا بر این چنان مثل گذشته تیزبینی، کمک داور که باید جایگیری درست و نزدیکی به صحنه داشته باشد، مرجع اصلی تشخیص این صحنههاست؛ در حالی که فوتبال جهان مدت هاست به این نتیجه رسیده چشم کمک داور یا تشخیص داور نمیتواند به تنهایی ملاک صحنههایی مثل آفساید یا عبور توپ از خط دروازه باشد، چرا که در این صحنهها میلیمترها تاثیرگذار است و چشم قادر به تشخیص تمحیص آن نیست. به ایران برگردیم و بحثهایی که دیشب در این زمینه در فضای مجازی فوتبال ایران منتشر شده را مرور کنیم: مهدی هاشمی نسب میگوید توپ گل شده و به خاطر رنگ پیراهن استقلال مورد قبول قرار نگرفته، جواد نکونام در اینستاگرام خود پست گذاشته که دشمنیها با استقلال آغاز شد و برخی از بازیکنان و اعضای کادرفنی هم نظری مشابه را به زبان آوردند. در آن سو رفسنجانیها در دفاع از خود اطمینان دارند که توپ از خط دروازه رد نشده و محمد نژاد مهدی به خوبی ماموریت خود در نجات آخرین سنگر تیم انجام داده است و حامد لک دروازهبان نارنجی پوشان با کنایه به جواد نکونام در استوری خود نوشت: دشمنی با مس رفسنجان آغاز شد! این در شرایطی است که هواداران استقلال و پرسپولیس به شدت مشغول بحث و جدلی در این زمینه هستند و هر یک با برجسته کردن صحنه های مدنظر از لحظه شلیک توپ به داخل دروازه، گل را به صورت کامل یا مردود میکنند یا آن را بدل به یک حق از بین رفته برای استقلال میکنند. چیزی که امروز همانطور که نوشتیم در سایر دنیا اتفاق نمیافتد؛ اکنون سوال اینجاست که چرا صدا و سیما و یا خود سازمان لیگ، حداقل یک دوربین در محل مناسب روی دروازه نصب نمیکند تا اقلا بینندگان تلویزیونی در مورد عبور توپ از خط دروازه یا گل نشدن آن به یک نتیجه واحد برسند و حداقل از این همه تنش و اختلاف نظر کم بشود.
انگار که این یک سرگرمی دیگر ازارانه از سوی مدیران فوتبال ایران است که با گذشت نزدیک به یک دهه، همچنان در خانه اول ورود تکنولوژی به داوری فوتبال ایران ماندهاند و اوج هنرشان چسباندن هدست به گوش داوران با چسبهای سفید است؛ تازه اگر این هدست های کهنه در وسط بازی از کار نیفتد.