امام حسن عسکری (ع) را با این 5 کتاب بهتر بشناسید
به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری فارس، علاقه و محبت به ائمه معصوم (ع) در کنار چیز دیگری تکمیل و بالغ میشود که آن معرفتالامام است. شناخت سیره حضرات و تاریخ آنان ضمن آشنایی ما با پیشوایان دینی، منتقل کننده سنتی است که رهبران دینی در برهههای مختلف اخذ کردند. امام حسنبنعلی الزکیالعسکری (ع) جزو شخصیتهایی در بین امامان است که به شکل دقیق شناختی از آنها نداریم. در ادامه با معرفی چند کتاب در مورد سیره این امام همام امید آن را داریم که معرفت به ایشان بیش از پیش شود.
1- پرسشهای مردم و پاسخهای امام حسن عسکری (ع)
کتاب پیشرو تحت عنوان پرسشهای مردم و پاسخ های امام حسن عسکری (علیه السلام) تألیف احمد قاضی زاهدی است. در این کتاب نویسنده محترم سعی کرده است تا آراء اعتقادی، کلامی، اخلاقی، فقهی و... امام موسی حسن عسکری (علیه السلام) را در قالب پرسش و پاسخ به مخاطبین ارائه دهد. در واقع پرسشهایی را که در عصر امام حسن عسکری (علیه السلام) از ایشان در موضوعات مختلف شده بود، مولف با دسته بندی و تعیین عنوان برای خوانندگان آماده کرده است.
2- پیشوایان هدایت (خورشید سامرا، امام حسن عسکری)
کتاب خورشید سامرا تألیف سیدمنذر حکیم، به جهت بررسی شخصیت، سیره فردی، اجتماعی و سیاسی امام حسن عسکری (علیه السلام) تألیف شده است. مولف در این اثر سعی کرده است تا با استفاده از منابع تاریخی متقن به بررسی زندگانی حضرت از جهات مختلف بپردازد.
در بخشی از کتاب به ولادت و سجایای اخلاقی حضرت پرداخته شده است و شرایط سخت سیاسی حیات زندگی ایشان به تصویر کشیده شده است. یکی از بحثهای مهمی که مولف در کتاب به آن رسیدگی کرده است، موضوع ولادت امام عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است که نویسنده آن را مورد بررسی قرار داده است. این کتاب را انتشارات بوستان کتاب منتشر کرده است.
3- فرهنگ جامع سخنان امام حسن عسکری (ع)
بهرهمندی از کلام معصومین (علیهم السلام) برای رسیدن به سعادت واقعی و طی کردن مسیر الیالله، بهترین راه و کلیدیترین گزینه برای دستیابی به این مهم است، به جهت اینکه این بزرگواران جانشینان حضرت حق، روی زمین بوده و کلامشان، کلام خداوند متعال است. آنچه از روایات معصومین به دست ما رسیده است، منابعی گرانقدر و قابل استفاده است که به لطف علمای بزرگ شیعه جمعآوری شده است.
کتاب حاضر نیز با عنوان فرهنگ جامع سخنان امام حسن عسکری (علیه السلام) ترجمه کتاب موسوعه کلمات الامام الحسن العسکری (علیه السلام) تألیف گروه حدیث پژوهشکده باقرالعلوم (علیه السلام) است که توسط جواد محدثی ترجمه شده است. در این اثر سعی شده است تا کلمات و سخنان امام حسن عسکری (علیه السلام) از منابع معتبر جمعآوری شده و در اختیار علاقهمندان قرار گیرد.
4- حسن بن علی امام عسکری (علیه السلام)
کتاب حسن بن علی امام عسکری (علیه السلام) تألیف مرضیه محمدزاده، کتابی است در راستای معرفی شخصیت و زندگی امامی که در یکی از بدترین و حساسترین شرایط موجود در عصر ائمه زندگی میکرده است.
اثر حاضر با رویکردی تاریخی و با استفاده از مدارک مهمی که در تاریخ موجود بوده، نگارش شده و همچنین نگارنده در این کتاب به بررسی سیره امام حسن عسکری (علیه السلام) و نحوه تعامل ایشان با حکومتهای جور عباسی پرداخته است و اتفاقاتی را که در این زمان رخ داده بود، با نگاهی تحلیلی برای مخاطبین عرضه کرده است.
یکی از مسائل مهمی که نویسنده در این کتاب به آن پرداخته، بحث ارتباطهای امام با شیعیان و بحث وکالت است که در آن زمان حضرت به جهت ارتباط بیشتر با شیعیان و ترویج دین ناچار به برقراری ارتباط حتی به صورت مخفی بودند و این موضوع از مباحثی که به طور مفصل در این کتاب به آن رسیدگی شده است. مسائل مقدمه سازی برای غیبت و تولد امام عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) نیز به طور ویژه در این کتاب پرداخته شده است.
5- شکوه سامرا
کتاب مذکور با عنوان شکوه سامرا نوشته محمدحسن حیدری مشتمل بر 9 مقاله تخصصی از نویسندگان ایرانی درباره امام هادی (علیه السلام) و امام حسن عسگری (علیه السلام) است.
در مقاله نخست ضمن اشاره به جایگاه «زیارت جامعه کبیره» و تبیین شرایط خاصی که این زیارت در آن شرایط بیان شده، به بررسی عنایتهای خاصی که خدای متعال در حق ائمه (علیه السلام) کرده و متقابلاً وظایف آنان در برابر خداوند و آنچه آنان برای تبلیغ و تثبیت دین انجام دادهاند، پرداخته میشود.
در مقاله دوم برخی از کوششهای امامان هادی و حسن عسکری (علیه السلام) درباره امامت، جبر و تفویض تبیین میشود. از مقاله سوم تا ششم اوضاع و احوال سیاسی و دینی روزگاران آن دو امام معصوم توضیح داده میشود. در این گام فرقههای معاصر با عصر این دو امام همچون: متصوفه، اشاعره، حنابله و... معرفی و موضعگیری امامان نسبت به ایشان شرح داده میشود. در سه مقاله پایانی نیز نقش امام هادی و عسکری (علیه السلام) در توسعهی علوم اسلامی و تعالی تمدن اسلامی بازگو میشود.
پایان پیام /