یک‌شنبه 30 دی 1403

امنیت غذایی و جهش تولید با مشارکت مردم تحقق می‌یابد

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
امنیت غذایی و جهش تولید با مشارکت مردم تحقق می‌یابد

به گفته کارشناسان، نقش مشارکت مردم در طرح جهش تولید و ارتقای امنیت غذایی محوری است که لازمه دستیابی به این امر مهم با حمایت از بهره برداران و استفاده از ظرفیت‌های بخش خصوصی و تعاونی‌ها تحقق می‌یابد.

با توجه به محدودیت منابع آبی و خاکی و اهمیت خودکفایی محصولات اساسی در راستای تحقق شعار سال راهی جزء کشاورزی دانش‌بنیان و ارتقای بهره‌وری نداریم تا با استفاده بهینه از عوامل تولید بتوانیم بر محدودیت ها فایق شویم.

محمدعلی نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی می گوید: اکنون که در گام دوم انقلاب اسلامی هستیم، بخش‌های اقتصادی کشور نیازمند جهش و تحول اساسی هستند به طوری که در بین بخش‌های مختلف اقتصادی، کشاورزی به عنوان مردمی‌ترین بخش و به دلیل تأمین امنیت و اقتدار غذایی و به دنبال آن ضمانت امنیت ملی کشور دارای اهمیت بسیار بالایی است، موضوعی که به درستی در برنامه «تحول کشاورزی ایران با رویکرد جهادی» دولت سیزدهم به آن پرداخته شده است. در سال جدید به گونه‌ای امور برنامه‌ریزی و اقدامات باید ساماندهی شود که ظرفیت بخش کشاورزی با استفاده بهینه، منجر به جهش تولید شود.

با توجه به آنکه نقش مردم در تولید و خودکفایی و رسیدن به امنیت غذایی پایدار امری ضروری است، لذا اقدامات و حمایت های لازم از بخش کشاورزی باید صورت بگیرد.

مشارکت مردم در تحقق امنیت غذایی نقش محوری دارد

در ادامه قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: بنابر آمار عمده تولید کالاها در بخش کشاورزی و صنایع تبدیلی مربوط به آن است، لذا در تحقق شعار سال نقش بسزایی دارد. طبق آمار اعلامی وزارت جهاد 5 میلیون و 300 هزار نفر به طور مستقیم و 5 تا 6 برابر این رقم به طور غیرمستقیم در بخش کشاورزی اشتغال دارند که با احتساب صنایع تبدیلی 60 تا 70 درصد در بخش کشاورزی مشغول فعالیت هستند.

پیشه ور با بیان اینکه 100 درصد اشتغال بخش کشاورزی خصوصی است، افزود: بکارگیری بخش خصوصی در امنیت غذایی نقش بسزایی دارد، از این رو ساختار حاکمیت و دولت از این ظرفیت باید استفاده کند تا با دستیابی به خوداتکایی نسبی، وابستگی به آن سوی مرزها به حداقل برسد.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی با بیان اینکه جهش تولید و امنیت غذایی در بخش کشاورزی با فراهم شدن زیرساخت ها تحقق می یابد، گفت: وزارت جهاد از مجموعه نهادها و وزارتخانه ها باید کمک بگیرد به طوری که وزارت نیرو در تامین آب و انرژی، وزارت صمت در حوزه مکانیزاسیون و ماشین آلات و وزارت راه در بخش حمل و نقل ریلی و جاده ای و هوایی باید کمک کند تا شعار سال تحقق یابد.

او گفت: با توجه به آنکه بخش کشاورزی خرده مالکی است و به تنهایی امکان تامین سرمایه وجود ندارد، لذا سرمایه در گردش مورد نیاز توسط تسهیلات بانکی باید در اختیار بهره برداران قرار بگیرد تا در سالی که مزین به مشارکت مردمی است، وابستگی ها به حداقل برسد.

بخش کشاورزی مصداق بارز تحقق شعار سال

همچنین علیقلی ایمانی مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران گفت: علی رغم آنکه بیش از 95 و 96 درصد بخش کشاورزی خصوصی است، از این رو بخش خصوصی را باید در تصمیم گیری ها مشارکت دهیم.

او با بیان اینکه مصداق بارز شعار سال در عرصه تولید محقق می شود، افزود: اقتصادی بودن کشاورزی بسیار حائز اهمیت است، لذا برای تحقق شعار سال بخش کشاورزی برای کشاورزان باید صرفه اقتصادی داشته باشد. برای تحقق شعار سال باید تمهیدات مورد نیاز همچون نهاده های کشاورزی، آموزش کشاورزان در مراحل مختلف کاشت، داشت و برداشت صورت بگیرد چراکه بدون تامین نهاده و ترویج و همچنین تامین بذور اصلاح شده امکان افزایش عملکرد در واحد سطح وجود ندارد. تجربه نشان داده در هرکاری که مردم و بخش خصوصی مشارکت دارند، آن بخش پیشرفت دارد.

با توجه به آنکه کشاورزی در کشور مربوط به بخش خصوصی است و عمده سرمایه گذاری توسط بهره برداران صورت می‌گیرد، از این رو انتظار می رود که وزارت جهاد به عنوان متولی امر با تامین نهاده‌های کشاورزی و خرید تضمینی محصولات با قیمت مناسب حمایت حداکثری از بهره برداران داشته باشد تا تولید دچار بحران نشود.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت، تجارت و کشاورزی