چهارشنبه 7 آذر 1403

انقلاب اسلامی از جنس بعثت انبیا بود / فقه، پیشانی حرکت تمدنی اسلام است

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
انقلاب اسلامی از جنس بعثت انبیا بود / فقه، پیشانی حرکت تمدنی اسلام است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، دومین همایش ملی انقلاب اسلامی و افق تمدنی صبح دوشنبه 16 بهمن با حضور محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت برگزار شد. در ابتدای این همایش، پس از قرائت قرآن، دبیر علمی این رویداد، دکتر رجبی دوانی به ذکر نکاتی پرداخت: هر انقلاب به واسطه تحولاتی که پدید می‌آورد، اگر به پیروزی برسد در عرصه تمدنی می‌تواند بسیار موثر...

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، دومین همایش ملی انقلاب اسلامی و افق تمدنی صبح دوشنبه 16 بهمن با حضور محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت برگزار شد.

در ابتدای این همایش، پس از قرائت قرآن، دبیر علمی این رویداد، دکتر رجبی دوانی به ذکر نکاتی پرداخت: هر انقلاب به واسطه تحولاتی که پدید می‌آورد، اگر به پیروزی برسد در عرصه تمدنی می‌تواند بسیار موثر و نقش‌آفرین باشد. چه در جهت رشد و بالندگی تمدن و چه در جهت انحطاط و افول آن؛ این بسته به ارزش‌های آن انقلاب دارد.

وی افزود: بعد از رنسانس و انقلاب صنعتی در غرب، مشاهده می‌کنیم که فرهنگ و تمدن غرب بر جهان سیطره پیدا کرده و این را به دنیا و حتی جهان اسلام القا کرد که راه رشد و سعادت، پیروی از فرهنگ غرب است.

رجبی دوانی در مورد نگاه‌های گوناگون در ساخت تمدن اشاره کرد: برای ساخت تمدن یا باید از منظر دینی نگاه کرد که براساس آن ایجاد عدالت، زمینه‌ساز برپایی تمدن است، یا از نظر مادی که شرایط آن عمدتا ایجاد آسایش و آرامش از نظر فکری، جسمی و روحی برای جامعه و همچنین وجود رفاه و ثروت در جامعه است.

وی در پایان گفت: در این همایش، 12 کارگروه علمی تشکیل شده است، 33 پیش نشست برگزار شده است، 8 پنل تخصصی ایجاد شده است و آثار دریافتی در سایت همایش، 227 مورد بوده و 30 مورد نیز مقالات سفارشی به اساتید سپرده شده است. همینطور، 55 استاد و صاحب نظر در زمینه این همایش با ما همکاری داشته‌اند.

در ادامه این همایش، اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، طی سخنانی اظهار داشت: انقلاب اسلامی ما، یک انقلاب بزرگ تمدنی است و جنس آن از جنس بعثت انبیا است. این انقلاب، یک تحول صرف سیاسی و منطقه‌ای نیست. این انقلاب بخاطر گذشته خود در مقایسه با انقلاب‌های مشهور دنیا، نظیر ندارد. حضور مردم و مردمی بودن انقلاب ما با انقلاب‌های چون فرانسه و بریتانیا، قابل مقایسه نیست.

وی افزود: من چند سال پیش مقاله‌ای را در مجله مطالعات انقلاب دانشگاه تهران چاپ کردم. در این مقاله، من به دلایل پیشرفت در دوره‌های مختلف اسلامی پرداخته بودم. ما در بررسی خود در نهایت در 4 عامل، اتفاق نظر به اتفاق نظر رسیدیم؛ عدالت، عقلانیت، معنویت، ذیل اتصال به فقه و منبع وحی. فقه، پیشانی حرکت تمدنی اسلام است.

اسماعیلی در پایان خاطرنشان کرد: امروز، تمدن غرب در مقابل ما قرار دارد. حاصل این تمدن، چه چیزهایی است؟ فروپاشی خانواده. چرا امروز عفت و پاکدامنی محل نزاع ما با غرب شده است؟ چون عفت، پاکدامنی، حیا و حجاب، مهم‌ترین سنگر گفتمانی ما در مبارزه با غرب است. به همین دلیل لشکرکشی کرده و در کشور ما آشوب ایجاد کردند، چون آن‌ها می‌دانند که این موضوع، محل نزاع است. ما از خانواده صیانت می‌کینم تا پاکی نهاد را حفظ کنیم.

پس از صحبت‌های وزیر ارشاد، از دکتر موسی نجفی به عنوان چهره ماندگار حوزه مطالعات تمدنی، تقدیر به عمل آمد.

در ادامه همایش از علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت، دعوت شد تا برای حضار صحبت کند. جهرمی طی سخنان خود اشاره کرد: به نگاه‌های تمدنی و تمدن‌ساز انقلاب اسلامی، کم‌تر توجه می‌شود. در دولت سیزدهم تلاش شده است تا یک نگاه تمدنی وجود داشته باشد.

وی افزود: اگر بناست در نگاه گفتمانی، تعامل بین حاکمیت و مردم به نگاه‌های گفتمان انقلاب اسلامی و امام (ره) برگردد و تعامل ممتد و مستمر باشد، باید اولویت هم با مناطق محروم‌تر باشد. اگر محاسبه کنیم، سفرهای شخص رئیس جمهور به استان‌های حاشیه ای، بیشتر بوده است. اگر پروژه‌ها یا طرح‌هایی تعریف می‌شدند، برای مثال سرمایه‌گذاری در زمینه انرژی، در استان‌های سیستان و بلوچستان و هرمزگان و استان‌هایی که کمتر مورد توجه بوده‌اند، بیشتر بوده است. در سایر ابعاد عدالت هم همینطور بوده است.

جهرمی: در عرصه تصمیم گیری‌های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی نیز اینگونه بوده است. اگر در گذشته جشنواره فجر فقط در تهران اکران می‌شد، در دوره این دولت در تمام استان‌ها اکران می‌شود و اگر تنها در شهرها اکران می‌شد، الان سینما سیارها به تمامی استان‌ها می‌روند. پیش از این، ما فقط در جشنواره عمار شاهد چنین اقدماتی بودیم ولی امروز در عالی‌ترین جشنواره‌های هنری و فرهنگی شاهد آن هستیم.

سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: در حوزه بین‌المللی نیز به جای اینکه به جست‌وجوی رشد اقتصادی در پشت میز مذاکرده بپردازیم، آن را در همین آب و خاک و کارخانه‌های فعال و نیمه فعال جست‌جو کردیم.

جهرمی در پایان پیرامون تقابل تمدنی اسلامی و غرب گفت: نگاه تمدن‌ساز از زمان بعثت پیامبر (ص) تا به امروز که شاهد طوفان‌الاقصی بوده‌ایم، خود را نشان داده و محدود به گذشته و حال نیست. به همین دلیل است که کسانی که سردمداران سیستم قدرت دنیای گذشته بودند، به دلیل نگاه تمدن‌ساز رقیبشان که نگاه اسلامی باشد، از آن می‌ترسند. به همین دلیل است که مجبورند به جنگ متوسل شوند و راهکاری جز ایجاد اغتشاش‌های داخلی ندارند.

در پایان، از برگزیدگان مطالعات تمدنی، تقدیر به عمل آمد:

سردمداران مطالعات تمدنی:

1- مرحوم حجت الاسلام دکتر مسعود دیانی 2- مرحوم دکتر کریم مجتهدی 3- دکتر محمدهادی همایون و دکتر سید مجتبی مطهری‌نژاد 4- حجت‌الاسلام دکتر رضا غلامی 5- دکتر عبدالکریم خیامی 6- حجت‌الاسلام دکتر حبیب‌الله بابایی 7- دکتر محسن دنیوی، دکتر علی محمدی و دکتر حمید ابدی 8- دکتر رسول نوروزی 9- دکتر مهدی عبدالحمید 10- امیرحسین صادقی

مقالات برگزیده:

1- سید کاظم سیدباقری و محسن پیربالایی 2- رضا پارسا مقدم 3- علی فرهانی و ناصر دیلام‌زاده 4- سید محمد هاشمی 5- حسین مهربانی‌فرد 6- سیدرضا حسینی‌زاده و جمال یزدانی 7- محمدصادق حاجی‌پور و هادی محمدی 8- سلمان نقره‌کار