دوشنبه 5 آذر 1403

ایران می تواند به غول ترانزیت انرژی تبدیل شود

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
ایران می تواند به غول ترانزیت انرژی تبدیل شود

نماینده مردم لنگرود در خانه ملت می گوید: سوآپ، از ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی و امنیتی مزیت های زیادی برای کشور دارد. قطعا تاریخ فراموش نمی کند ایران همواره در گذشته نیز مرکز ترانزیت شرق به غرب بود و اکنون این مرکزیت از شمال به جنوب است و ما مدت ها به دنبال چنین جایگاه و فرصتی بودیم.

پرویز محمد نژاد در گفت و گو با «الف» بیان کرد: ایران از دیر باز تمایل داشت به هاب انرژی منطقه تبدیل شود اما متاسفانه طی این سال ها به دلایل گوناگون موفق به دستیابی به این جایگاه نشد؛ با موقعیت فراهم شده وتوسعه ی ارتباط با برخی کشورها از جمله روسیه، اکنون زمینه ی تبدیل ایران به هاب منطقه فراهم شده است. ادامه داد: با تلاش های دولت و مجموعه وزارت نفت راه سوآپ گاز روسیه از طریق ایران فراهم شده است در حالی که در گذشته فقط ما گاز ترکمنستان را سوآپ می کردیم. این کار احتمال رسیدن گاز ایران به اروپا را افزایش می دهد.

عضو کمیسیون انرژی مجلس در خصوص قرار دادهای سوآپ در ادامه اشاره کرد: «هاب» انرژی منطقه به معنای بهره برداری از دو جهت است، اینکه ما واسطه انتقال گاز روسیه به سایر کشورها شده و عواید سیاسی و اقتصادی زیادی برای کشور دارد و دیگر اینکه برای مصرف داخل نگرانی های گذشته در خصوص ناترازی نیز برطرف می شود. محمد نژاد همچنین اشاره کرد: درآمد زایی از طریق حق ترانزیت یکی از مزایای قرارداد سوآپ با یک رقم قابل توجه است و می تواند در اقتصاد کشور اثرگذار باشد، همچنین هاب انرژی و عبور گاز روسیه از طریق ایران یک ارزش اقتصادی و سیاسی برای کشور است و قطعا نشان دهنده قدرت ایران محسوب می شو، بنابراین باید تلاش کرد تا در زمینه های دیگر مانند برق، نفت نیز سوآپ برقرار شود. البته در گذشته در خصوص برق تلاش هایی صورت گرفت اما به نتیجه نرسید. وی در ادامه افزود: سوآپ از ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی و امنیتی مزیت های زیادی برای کشور دارد. قطعا تاریخ فراموش نمی کند ایران همواره در گذشته نیز مرکز ترانزیت شرق به غرب بود و اکنون این مرکزیت از شمال به جنوب است و ما مدت ها به دنبال چنین جایگاه و فرصتی بودیم. این نماینده متذکر شد: موضوع کریدور شمال به جنوب که اخیرا از ارتباطاتی که با کشورهای همسایه ایجاد شده برای ما بسیار حائز اهمیت است و مصممیم تا این اتفاق به صورت دقیق و با برنامه ریزی مناسب در آینده ای نه چندان دور محقق شود. این نماینده در پایان در خصوص امکان راه یابی ایران به بازار گاز اروپا نیز بیان کرد: مسیر انتقال گاز از روسیه به ایران و سپس ارمنستان آمده است و قطعا این راه برای ورود گاز این گاز به اروپا موثر است. البته از مسیر ترکیه نیز می توان به اروپا گاز منتقل کرد و گام اول هم برداشته شده است.