باج گیری برخی اتحادیه ها از اعضاء / چرا مسئولین اتاق اصناف نظارت نمیکنند؟
اتحادیه ها بنوعی خانه کسبه و اعضاء خود محسوب میشوند و وظیفه دارند تا با توجه به شرح وظایف تعریف شده، با رفتاری مناسب و درخور تحسین پاسخگوی اعضاء خود باشند و خدمات خود را با کیفیت قابل قبولی به کسبه و مراجعه کننده گان ارائه دهند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمدرضا سبزعلیپور رئیس مرکز تجارت جهانی ایران نسبت به عملکرد نادرست و غیرقابل تأیید برخی از اتحادیه های امور صنفی کشور واکنش نشان داد و بابت تخلف تعدادی از کارمندان و مدیران این اتحادیه ها هشدار داد!!
وی در این ارتباط افزود: ابتدا بهتر است برای شفاف تر شدن موضوع به فلسفه وجودی و ایجاد اتحادیه ها و همچنین شرح وظایف آنها اشاره کنیم تا به جمع بندی قابل قبولی برسیم.
صِنف یا رَسته، اتحادیه ای است که از سوی گروهی از افراد دارای یک حرفه و پیشه تشکیل میشود تا از این راه به بهبود کیفیت و بالابردن سطح کیفی مجموعه واحدها، در کنار تعیین تدابیری برای مقابله با تخلفات و همچنین انجام وظیفه اطلاعرسانی درباره اتفاقات حوزه های مرتبط با حرفه موردنظر، یاری رساند. یکی از ویژگی های اساسی بازارها، تشکل بازاریان در انجمن های صنفی، یعنی «اصناف» بوده است. این انجمن ها اصولاً به صاحبان حرفه ها تَشکل و انسجام میبخشند و دارای وظایف اجتماعی وسیعی نیز هستند.
علیپور در ادامه توضیح داد: اتحادیه ها، سندیکا ها، انجمن ها و تشکل های حرفه ای و صنفی بخشی از مبانی جامعه مدنی هستند که بعنوان حلقه واسط میان دولت و شهروندان میکوشند تا از یک سو بر سیاستگذاری های مختلف دولت در جهت منافع ملی و همگانی مؤثر بر زندگی شهروندان تأثیرگذار باشند و از سوی دیگر خواست و صدای شهروندان را ساماندهی کنند و به گوش دولت برسانند. ناگفته پیداست بستر مناسب برای انجام این کارکرد دو سویه تا حد زیادی به باور و به ضرورت وجود جامعه مدنی و فراهم کردن زمینه های عملی این باور بستگی دارد که خود یکی از مهمترین شاخص های توسعه یافتگی است.
وظایف و اختیارات اتحادیه:
وی یادآور شد: اهداف و مأموریت اتحادیه ها در قانون نظام صنفی تعریف شده و طبیعتاً صدور و تمدید پروانه کسب و نظارت بر فعالیت اعضاء و همچنین ساماندهی وضعیت صنف و فراهم نمودن بستر لازم جهت حل مشکلات و هموار نمودن مسیر برای استفاده از ظرفیت فروشگاه و کسبه در چرخه تولید و اشتغال در کشور است. در عین حال وظایف و اختیارات اتحادیه ها مطابق ماده 30 قانون نظام صنفی است که اَهم آنها بشرح زیر میباشد:
البته اتحادیه ها بیش از 15 مورد وظایف و خدمات دارند که بمنظور پرهیز از طولانی شدن این بحث، فقط به چند مورد از مهمترین این وظایف اشاره میکنم:
* ارائه پیشنهاد جهت تهیه، تنظیم یا تغییر ضوابط صدور پروانه کسب و انواع پروانه های لازم برای مشاغل، به اتاق اصناف شهرستانها.
* صدور پروانه کسب با دریافت تقاضا و مدارک متقاضیان با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
* ابطال پروانه کسب و تعطیل محل کسب طبق مقررات این قانون و اعلام آن به کمیسیون نظارت و جلوگیری از ادامه فعالیت واحدهای صنفی که بدون پروانه کسب دایر میشوند.
* وصول مالیات، عوارض و هزینه خدمات به نمایندگی از طرف وزارتخانه ها، شهرداریها و سازمانهای وابسته به دولت.
* هماهنگی با شهرداریها و شوراهای شهر بمنظور ایجاد شهرکهای صنفی و تمرکز تدریجی کالاها و معاملات عمده فروشی در میادین و مراکز معین شهری متناسب با احتیاجات شهر طبق مقررات و ضوابطی که به تصویب کمیسیون نظارت برسد.
* ارائه پیشنهاد به منظور تعیین نرخ کالا و خدمات، حدود صنفی، تعداد واحدهای صنفی مورد نیاز در هر سال جهت صدور پروانه کسب به اتاق اصناف شهرستان جهت رسیدگی و تصویب کمیسیون نظارت.
سبزعلیپور تصریح کرد: اتحادیه ها بنوعی خانه کسبه و اعضاء خود محسوب میشوند و مسئولین و کارکنان اتحادیه ها وظیفه دارند تا با توجه به شرح وظایف تعریف شده، با رفتاری مناسب و درخور تحسین پاسخگوی اعضاء خود باشند و خدمات خود را با کیفیت قابل قبولی به کسبه و مراجعه کننده گان ارائه دهند.
اما طبق شنیده ها و مطالعات و بررسی های انجام شده، برخی از مسئولین اتحادیه ها نه تنها برای مراجعین و اعضاء خود ارزشی قائل نیستند بلکه اتحادیه را به امپراتوری خود مبدل نموده و هر کسی را به حضور نمی پذیرند!!
برخی از اتحادیه ها هم بقدری بی انضباط، بهم ریخته و شلخته هستند که آدم اصلاً رغبت نمیکند که وارد آنجا شود!!
وی افزود: جدای از موارد مطروحه فوق، مدتهاست که اخباری به گوش اینجانب میرسد که متأسفانه تعدادی از مدیران و پرسنل برخی از اتحادیه ها جهت انجام وظایف خود و پیگیری درخواست و مشکلات اعضاء و متقاضیان، از برخی از مراجعین و اعضاء خود جهت ارائه خدمات تعریف شده، علناً درخواست شیرینی و زیرمیزی میکنند و اگر کسی تمکین نکرده و خواسته حضرات را اجابت نکند، نه تنها کارش پیگیری نمیشود بلکه کارش با گره بزرگتری مواجه میشود!!
علیپور گفت: ابتدا بنده این اخبار و شنیده ها را باور نمیکردم اما وقتیکه خبرهای بیشتری از اینگونه تخلفات به گوشم رسید، از طرق مختلف موضوع را مورد بررسی و مطالعه قرار دادم و در نهایت به این نتیجه رسیدم که غالب شنیده ها درست میباشد و برخی از مدیران و پرسنل اتحادیه ها از اعضاء خود درخواستهای نابجا دارند و مثلاً در تابستان از آنان کولر گازی درخواست میکنند و در زمستان وسیله دیگری و بعضاً کمبود لوازم و امکانات اتحادیه را بهانه میکنند و خواستار خرید وسایل مورد نیاز در ازاء ارائه خدماتی که انجام آنها بدون منت، وظیفه آقایان میباشد، هستند!!
البته در بعضی موارد وجه نقد نیز مطالبه و اخذ شده و میشود!!
وی اظهار داشت: اینگونه رفتارها و به زور از اعضاء چیزی را مطالبه کردن اصلاً کار درست و قابل تأییدی نیست و ادامه این روند، اصل اتحادیه ها را که خود باید بر تخلفات کسبه نظارت کنند را زیر سوال میبرد و دیگر سنگ روی سنگ بند نمیشود!!
در اینجا این سوال پیش می آید که نقش اتاق اصناف چیست و چرا مسئولین اتاق اصناف بر عملکرد اتحادیه ها نظارت نمی کنند؟
آیا مسئولین اتاقهای اصناف سراسر کشور تاکنون به خود زحمت داده و سری به اتحادیه ها زده اند تا از نزدیک ناظر بر کیفیت خدمات و شاهد اعمال و رفتار مدیران و پرسنل این تشکلها باشند و پای درد دل مراجعین هم بنشینند؟!
رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در خاتمه تأکید کرد: اگر اتاقهای اصناف از نقش نظارتی خود درست استفاده نکنند و از اهداف و شرح وظایف تعیین شده برای این دستگاه دور شوند، به مرور زمان به حال و روز اتاق بازرگانی دچار خواهند شد و همچون اتاق بازرگانی، خاصیت و جایگاه قابل احترام خود را از دست خواهند!! پس امیدوارم شاهد چنین روزی نباشیم و مسئولین محترم اتاقهای اصناف به سریعاً به مشکلات مطروحه رسیدگی تا دیگر شاهد چنین اعمال و برخوردهایی از جانب برخی از پرسنل اتحادیه ها نباشیم.
ضمناً ضروری میدانم تا این مورد را هم بیان کنم که برعکس برخی از اتحادیه های بی تعهد و شلخته و بی نظم، برخی از اتحادیه ها هم بقدری منظم و مرتب میباشند که بدون هیچ چشم داشت و منتی خدمات مطلوب خویش را به اعضاء خود ارائه میدهند که بر خود واجب میدانم تا از مسئولین و پرسنل این اتحادیه ها نیز تقدیر و تشکر نمایم.