بازار سینوسی مسکن / افزایش تولید سبب رونق و تعادل در بازار مسکن میشود
حسن محتشم گفت: افزایش تولید مسکن میتواند در عرضه و تا حدودی در تعادل قیمت مسکن موثر باشد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ حسن محتشم در گفتوگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهارداشت: از ابتدای سال در بازار مسکن تغییرات خاصی رخ نداده است، ضمن اینکه شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه نیز تغییرات کلی را نشان نمیدهد.
وی افزود: در اسفند سال گذشته مسکن نسبت به ماه های قبل تر از آن افزایش قیمت بیشتری داشت؛ در حال حاضر مذاکرات وین در سکوت کامل به سر می برد، اگر شرایط مذاکرات به همین شکل باقی بماند مسکن نیز روند آرام خود را ادامه میدهد وقیمت آن کمتر از میزان نرخ تورم افزایش مییابد.
کارشناس بازار مسکن با اشاره به اینکه در سال گذشته رشد قیمت مسکن کمتر از میزان نرخ تورم بوده است، عنوان کرد: سال گذشته با وجود تورم 40 درصدی سهم افزایش قیمت در بازار مسکن 16 درصد بوده است و احتمالا امسال نیز رشد قیمت مسکن کمتر از میزان نرخ تورم باشد مگر اینکه اتفاقاتی در مذاکرات وین و برجام صورت بگیرد.
وی بیان کرد: اگر در مذاکرات برجام توافقاتی صورت بگیرد شاهد کاهش قیمت ارز میشویم و با کاهش قیمت ارز، پول ملی تقویت مییابد که با تاثیر بر اقتصاد کلان و به تبع آن مسکن، اثرکاهشی خود را بر بازار مسکن خواهد گذاشت ولی اگر مذاکرات برجام به نتایج مثبتی منتج نشود بازار روند فعلی خود را طی خواهد کرد.
محتشم با بیان اینکه به نظر نمیرسد بازار مسکن تحت شرایط هیجانی خاصی قرار بگیرد، گفت: در سالهای 97،98 و 99 شاهد افزایش 600 تا 700 درصدی قیمت مسکن بودهایم به همین دلیل در سال 1400 شرایط آرامی را پشت سر گذاشتیم؛ امسال نیز پیشبینی می شود که اگر تغییرات خاصی را در شرایط اقتصاد کلان کشور نداشته باشیم حتی اگر با تورمی مانند تورم سال گذشته مواجه شویم، بازار با شرایط آرامی مواجه خواهد شد.
وی تصریح: افزایش قیمت در بازار مسکن با افزایش قیمت با سایر کالاها همسو نیست یعنی تغییرات قیمت آنها به صورت همزمان انجام نمی شود، به گونه ای که حتی با افزایش نرخ دلار نیز به صورت همزمان شاهد افزایش قیمت مسکن نمیباشیم بلکه با یک بازه زمانی قیمت افزایش می یابد و منتظر میماند بازار خود را نشان دهد.
کارشناس بازار مسکن تصریح کرد: زمانی که قیمت دلار افزایش می یابد بازار مسکن منتظر می ماند که آیا این افزایش قیمت در بازار دلار ادامه دار است یا پس از مدتی روند کاهشی به خود میگیرد در صورتی که پس از مدتی این افزایش قیمت، با کاهش مجدد همراه شد تغییری در بازار مسکن صورت نمی گیرد اما اگر افزایش قیمت دلار ادامه دار باشد بازار مسکن به موازات آن افزایش می یابد.
وی بیان کرد: از سال 92 تا انتهای 96 بازار مسکن با وجود تورم با یک حالت سکون و روند آرامی حرکت میکرد و افزایش قیمت آن به صورت خزنده بود و طبق نمودارهای قیمت مسکن، معمولا افزایش قیمت مسکن به صورت سینوسی است، یعنی افزایش قیمت در یک بازه زمانی آرام و کمتر از نرخ تورم می باشد و سپس به یکباره بعد از 1 الی 3 سال قیمت مسکن کل تفاوت افزایش قیمت خود را نه تنها با تورم موجود پر می کند بلکه حتی بیش از میزان نرخ تورم افزایش می یابد و طبیعتاً قدرت خرید متقاضیان واقعی به شدت کاهش می یابد و باوجود اینکه بسیاری از متقاضیان ما به مسکن نیاز دارند ولی چون قدرت خریدی ندارند وارد بازار نمی شوند و درنتیجه دیگر خریدار مصرفی نداریم.
محتشم گفت: اینکه چرا در برخی مقاطع ما شاهد افزایش قیمت مسکن هستیم را می توان اینگونه تعبیر کرد که سرمایه های سرگردان باید به صورت یکجا جمع شوند، در بازارهای موازی چون بورس و یا کارهای تولیدی نمیتوان سرمایه سرگردان را جذب کرد و در دیگر بازارها چون طلا و سکه چون در دست دولت هستند، دولت قیمت آن را کنترل می کند در نتیجه سرمایه های سرگردان و نقدی که در دست مردم هستند باید به شکلی و به روشی جمع و استفاده شوند که درنتیجه با ورود به بخشهایی چون مسکن، باعث افزایش قیمت مسکن می شود.
وی خاطرنشان کرد: امسال شاهد افزایش قیمت مسکن هستیم اما نکته مهم این است که این افزایش قیمت به چه میزان است، اگر افزایش قیمت بازار مسکن متناسب با نرخ تورم باشد در آن صورت ما نمیتوانیم بگوییم افزایشی رخ داده است چون بازار مسکن خود را با نرخ تورم وقف داده است اما اگر این میزان افزایش، کمتر از نرخ تورم باشد به معنای این است که نه تنها افزایش قیمتی صورت نگرفته بلکه قیمت مسکن نیز عقب مانده است مثلا اگر 40 درصد نرخ تورم داشته باشیم و تنها 16 درصد قیمت مسکن افزایش یابد، نشان میدهد قیمت مسکن 24 درصد عقب است و باید در مقطعی مسکن این کاهش را جبران کند و تجربه نیز نشان داده است این جبران صورت می گیرد اما همانند بازارهای دلار و سکه افزایش قیمت روزانه در آن صورت نمی گیرد.
کارشناس بازار مسکن اظهار داشت: طرح ساخت یک میلیون واحد مسکن ملی که 400 هزار واحد از آن متعلق به طرح اقدام ملی مسکن بوده در حال انجام است. برخی از شهرها و مقاطعی ساخت و ساز توسط بنیاد مسکن و وزارت راه و شهرسازی برای یکسری شهرها و متقاضیان واقعی آغاز شده است که این کارها جنبه روانی مثبتی دارند اما از نظر عملی خیلی نمیتواند تاثیرگذار باشد چون اینها تازه شروع به کار کرده اند و آماده نیستند که وارد چرخه بازار شوند و به مردم این خانهها را تحویل دهند اما به هر حال اقشار کم درآمدی که در این طرح ها ثبت نام کنند آن پس انداز و درآمدی که دارد را وارد چرخه مسکن میکند؛ این افراد فعلا از گردونه تقاضا خارج شده اند ولی اتفاق خاصی برای آنها نمیافتد.
وی افزود: در یک سال گذشته مسکن در حالت رکود به سر برده است و امسال نیز احتمالا در همان وضعیت رکود سال قبل باقی بماند. به نظر می رسد وضعیت تولید امسال نسبت به سال گذشته بهتر شود و تولید بیشتری را در بحث مسکن داشته باشیم که این افزایش تولید می تواند در عرضه مسکن و تا حدودی در تعادل قیمت مسکن موثر باشد.
انتهای پیام /