شنبه 29 شهریور 1404

بازار شنبه طلا و دلار در شوک مکانیسم ماشه

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
بازار شنبه طلا و دلار در شوک مکانیسم ماشه

بازار ارز و طلا در هفته گذشته بیشتر روزها آرام بود و دلار در محدوده 98 تا 99 هزار تومان رفت‌وبرگشت داشت. اما در تعطیلی بازارهای داخلی، خبرهای مربوط به فعال‌شدن مکانیسم ماشه ورق را برگرداند و دلار فردایی را تا 102 هزار تومان بالا برد. هم‌زمان طلای آبشده در معاملات پشت خطی به 39 میلیون و 600 هزار تومان رسید و سکه امامی نیز از مرز 94 میلیون عبور کرد. حالا معامله‌گران می‌گویند بازار شنبه...

در طول هفته گذشته، بازار ارز و طلا بیشتر روزها آرام بود و رفت‌وبرگشت‌ها در یک بازه محدود رخ داد. روز پنج‌شنبه دلار در بازار آزاد روی 98 هزار و 900 تومان ایستاد و همین جهت به طلا هم سرایت کرد؛ سکه امامی در 93 میلیون و 700 هزار تومان متوقف شد و طلای 18 عیار روی 8 میلیون و 720 هزار تومان قرار گرفت.

با بسته‌شدن بازارهای داخلی و بالا گرفتن خبرها درباره فعال‌شدن «مکانیسم ماشه»، جهت‌گیری معاملات پشت‌خطی تغییر کرد و قیمت‌ها در فضای خبرمحور بالا رفت.

چرا جمعه «فردایی» و «تتر» جلو افتادند؟

از عصر پنج‌شنبه تا جمعه، روایت‌ها درباره احتمال فعال‌شدن مکانیسم ماشه پررنگ شد. در چنین مواقعی معمولاً بازارهای جلوتر از نقدی، زودتر واکنش نشان می‌دهند؛ به همین دلیل قیمت دلار فردایی تا 102 هزار تومان بالا رفت و تتر هم تا 101 هزار و 300 تومان رشد کرد. این حرکت بیشتر از ناحیه تغییر «انتظارات» بود تا تغییر عوامل واقعی در همان لحظه؛ یعنی معامله‌گران برای پوشش ریسک خبرهای سیاسی، قیمت‌های بالاتری را در معاملات جلوتر می‌پذیرند، مخصوصاً وقتی عمق معاملات نقدی کم است یا بازار رسمی تعطیل است.

خبرهای سیاسی چه بود و چرا مهم شد؟

در سطح دیپلماسی، عباس عراقچی پس از تماس با وزرای خارجه تروئیکای اروپایی و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت طرحی برای «حرکت رو به جلو» ارائه شده است. بر اساس گزارشی که از آن طرح منتشر شد، ایران پیشنهاد داده در مقابل تعهد به مذاکره با طرف آمریکایی، مهلت اجرای مکانیسم ماشه تمدید شود یا روند بازگشت تحریم‌ها ذیل قطعنامه 2231 کنار گذاشته شود. واکنش اولیه کشورهای اروپایی چندان مثبت نبود و تأکید کردند اقدام عملی کافی از سوی ایران ندیده‌اند.

هم‌زمان، امانوئل مکرون اعلام کرد ایران برای تعویق فعال‌شدن ماشه اقدامی نکرده و فرآیند بازگشت تحریم‌ها اجرا می‌شود؛ موضوعی که تصمیم‌گیری آن به شورای امنیت وابسته است. جمعه نشست شورای امنیت برای بررسی پرونده هسته‌ای ایران برگزار شد و طبق گزارش‌ها، پایبندی ایران با 9 رأی منفی رد شد و روند بازگشت تحریم‌ها از 27 سپتامبر آغاز خواهد شد. با این حال، همچنان از «فرصت دیپلماسی» هم صحبت شد. برای بازار، مجموع این پیام‌ها یعنی بالا رفتن عدم‌قطعیت و تغییر انتظارات کوتاه‌مدت.

تصویر قیمت‌ها در هفته پایانی شهریور؛ از دامنه محدود تا جهش آخر هفته

در بیشتر روزهای هفته پایانی شهریور، دلار بین 98 تا 99 هزار تومان در رفت‌وبرگشت بود و حتی در روز آخر با کاهش محدود، به زیر مرز 99 هزار تومان عقب نشست. نبود خبر تازه و کاهش تحرکات سفته‌بازانه باعث شد نوسان‌ها کوچک بماند. اسکناس آمریکایی ابتدای هفته چهارم شهریور را از 99 هزار و 200 تومان شروع کرد، در میانه هفته تا حوالی مرز 98 هزار تومان نزدیک شد، و پنج‌شنبه روی 98 هزار و 900 تومان بسته شد. اما در تعطیلی بازارهای داخلی، خبرهای بین‌المللی درباره فعال‌شدن مکانیسم ماشه قیمت دلار در معاملات پشت‌خطی را تا 100 هزار و 600 تومان بالا برد و روز جمعه هم دلار فردایی عدد 102 هزار تومان را ثبت کرد. تجربه دوره‌های مشابه نشان می‌دهد وقتی جهش‌ها در فضای پشت‌خطی رخ می‌دهد، بازار شنبه باید تصمیم بگیرد چه بخشی از این جهش را بپذیرد و چه بخشی را بازگرداند.

چرا واکنش جمعه می‌تواند موقت باشد؟

واکنش سریع معاملات فردایی و تتر لزوماً به معنای تغییر پایدار روند نیست. وقتی بازار نقدی تعطیل است یا عمق سفارش‌ها کم است، چند معامله با حجم محدود می‌تواند قیمت را زودتر بالا ببرد. به همین دلیل ممکن است بخشی از افزایش‌ها در شروع اولین روز کاری تعدیل شود، مگر اینکه خبر جدیدی برسد یا عرضه ارز در بازار نقدی کم باشد. پس رشد دلار فردایی تا 102 هزار تومان و ورود تتر به کانال 101 هزار تومانی بیش از هر چیز بازتاب خبرها بود و پایداری آن وابسته به سمت‌وسوی خبرها و رفتار عرضه در روزهای کاری بعدی است.

سناریوهای پیش‌رو برای دلار؛ محور خبر و نقش سیاست‌گذار

برای شنبه، بازار بیش از همیشه به خبرهای سیاسی گره خورده است. اگر خبرها درباره مکانیسم ماشه تأیید شود، شانس تثبیت دلار بالای 99 هزار و 500 تومان زیاد است و عبور از 100 هزار تومان هم دور از ذهن نیست. در مقابل، هر سیگنال مثبت از مذاکرات یا هر اقدامی از سوی سیاست‌گذار که به تأمین ارز یا مدیریت انتظارات کمک کند، می‌تواند بخشی از هیجان را خنثی کند و قیمت را به کانال 99 یا حتی 98 هزار تومان برگرداند. در عمل، سه عامل تعیین‌کننده‌اند: مسیر خبر، مقدار عرضه در بازار نقدی، و رفتار معامله‌گران بزرگ در ساعات ابتدایی بازگشایی.

طلا و سکه؛ وابسته به دلار وقتی اونس تغییر خاصی ندارد

در بیشتر روزهای هفته گذشته، طلا و سکه همراه با دلار حرکت کردند و مسیر اصلاحی داشتند. با توجه به اینکه اونس جهانی طلا در حدود 3647 دلار نوسان محدودی داشت، جهت بازار داخل بیشتر تابع نرخ ارز بود. اگر دلار شنبه در کانال 100 هزار تومان باز شود و بماند، سکه شانس صعود تا محدوده 96 تا 98 میلیون تومان را دارد. اگر دلار زیر 99 هزار تومان بماند، احتمال برگشت سکه به کانال 92 میلیون تومان بالاست. برای طلای 18 عیار هم اگر دلار بالای 99 هزار تومان تثبیت شود، حرکت تا 8.9 میلیون تومان محتمل است؛ در غیر این صورت، کف حمایتی 8.6 میلیون تومان همچنان معتبر می‌ماند.

نتیجه روشن: بازار خبرمحور است و با داده‌های تازه مسیر می‌گیرد

جمع‌بندی این است که جهش‌های آخر هفته بیشتر ناشی از خبرها بود تا تغییرات داخلی بازار در همان لحظه. اگر خبرهای مربوط به مکانیسم ماشه به سمت اجرا برود، بازار می‌تواند سطوح بالاتر را حفظ کند؛ اگر سیگنال‌های مثبت برسد یا عرضه ارز در بازار نقدی تقویت شود، بخشی از افزایش‌های پشت‌خطی می‌تواند عقب‌نشینی کند. برای پیگیری روند، توجه هم‌زمان به خبرها، رفتار عرضه در بازار نقدی و واکنش معاملات در شروع روز کاری بعدی کافی است تا بدانیم حرکت‌های جمعه تثبیت می‌شود یا اصلاح.

دلار در آستانه مرز 100 هزار؛ بازار شنبه چه تصمیمی می‌گیرد؟

روز پنج‌شنبه قیمت دلار آزاد معاملات را با گپ منفی، بازگشایی کرد و در نهایت در نرخ 98 هزار و 900 تومان بسته شد. قیمت دلار آزاد در معاملات پشت خطی با افزایش وارد کریدور 100 هزار تومان شد و تا سطح 100 هزار و 600 تومان بالا رفت.

به گفته تحلیلگران بازار ارز، شرایط فعلی بیش از هر زمان دیگری به خبرهای سیاسی گره خورده است. آن‌ها معتقدند مرز 98 هزار و 500 تومان به عنوان حمایت اصلی دلار شناخته می‌شود و اگر سیاست‌گذار بتواند عرضه ارز را تقویت کند، امکان برگشت به این محدوده وجود دارد. در مقابل، سطح 100 هزار و 500 تا 101 هزار تومان به عنوان مقاومت جدی در معاملات کوتاه‌مدت مطرح است و عبور از آن می‌تواند راه را برای اهداف بالاتر باز کند.

تحلیلگران تأکید می‌کنند واکنش بازار شنبه به حجم عرضه در معاملات نقدی و همچنین خبرهای سیاسی بستگی دارد. اگر فضای سیاسی مثبت‌تر شود، بخشی از هیجانات پشت‌خطی تخلیه خواهد شد؛ اما در صورت تداوم سیگنال‌های منفی، تثبیت دلار بالای 100 هزار تومان دور از انتظار نیست.

ثبات طلای جهانی در نرخ 3684 دلار

قیمت طلای جهانی که در ابتدای روز گذشته در نرخ 3659 دلار قرار داشت؛ در ابتدا با کاهش تا سطح 3645 دلار کاهش یافت و سپس با حمایت از این سطح، صعودی شد و معاملات را در بالاترین نقطه 3684 دلار به پایان برد و به استقبال تعطیلات آخرهفته رفت.

طلای آبشده در آستانه 40 میلیون؛ مقاومت تازه یا ادامه مسیر صعودی؟

روز پنج‌شنبه قیمت طلای آبشده معاملات را با نرخ 37 میلیون و 760 هزار تومان آغاز کرد و در همین محدوده در معامله بود. قیمت طلای آبشده در معاملات پشت خطی صعودی شد و با دو کانال افزایش 39 میلیون و 600 هزار تومان نرخ‌گذاری شد.

به گفته تحلیلگران فنی، روند طلای آبشده نشان می‌دهد بازار به شدت تحت تأثیر تغییرات نرخ دلار و انتظارات تورمی قرار دارد، اما رفتار آن در معاملات شبانه نشانه‌هایی از تمایل به شکستن مقاومت‌های پیش‌رو را دارد. آن‌ها محدوده 38 میلیون و 200 هزار تومان را حمایت کوتاه‌مدت می‌دانند و تأکید می‌کنند در صورت حفظ این سطح، شانس ادامه روند صعودی بالا خواهد بود. در سوی مقابل، سطح 39 میلیون و 800 هزار تا 40 میلیون تومان به عنوان مقاومت جدی مطرح است و تثبیت بالای آن می‌تواند مسیر را به سمت سطوح بالاتر هموار کند.

برخی کارشناسان اعتقاد دارند اگر دلار در روزهای آینده در کانال 100 هزار تومان باقی بماند، طلای آبشده نیز توانایی عبور از سقف 40 میلیون را خواهد داشت. اما در صورتی که نرخ ارز دوباره به زیر 99 هزار تومان برگردد، این احتمال وجود دارد که طلای آبشده به سمت محدوده‌های حمایتی عقب‌نشینی کند.

جهش قیمت طلای 18 عیار تا کریدور 9 میلیون تومانی!

هر گرم طلای 18 عیار نیز معاملات روز پنج‌شنبه را در نرخ هشت میلیون و 720 هزار تومان به پایان برد و در لحظه نگارش این گزارش با افزایش وارد کریدور نه میلیون تومانی شده و در نرخ 9 میلیون و 141 هزار و 600 تومان قرار دارد.

سکه امامی در تعقیب دلار؛ جدال سنگین در مرز 94 میلیون

روز پنج‌شنبه قیمت سکه امامی در محدوده 93 میلیون و 700 هزار تومان در معامله بود. قیمت سکه امامی در معاملات پشت خطی تا سطح 94 میلیون و 400 هزار تومان بالا رفت.

معامله‌گران فنی معتقدند سکه امامی در حال حاضر بین دو مرز حمایتی و مقاومتی مهم در نوسان است. از دید آن‌ها محدوده 93 میلیون و 200 هزار تومان به عنوان حمایت کلیدی شناخته می‌شود و در صورتی که بازار در این سطح حفظ شود، احتمال رشد دوباره وجود دارد. در مقابل، سطح 94 میلیون و 800 هزار تا 95 میلیون تومان مقاومت مهم سکه است و عبور پایدار از آن می‌تواند راه را برای حرکت به سمت کانال‌های بالاتر باز کند.

به باور فعالان بازار، هرچند اونس جهانی طلا تغییر محسوسی نداشته، اما همبستگی قوی سکه با نرخ دلار تعیین‌کننده جهت روزهای آینده خواهد بود. تثبیت اسکناس آمریکایی بالای 100 هزار تومان می‌تواند زمینه رشد سکه را تا محدوده 96 میلیون تومان فراهم کند. در مقابل، برگشت دلار به کانال 98 یا 99 هزار تومان، احتمال عقب‌نشینی سکه به زیر 93 میلیون تومان را افزایش می‌دهد.

روز پنج شنبه قیمت نیم سکه نیز معاملات خود را با گپ منفی در نرخ 48 میلیون و 300 هزار تومان استارت زد و با نوسان مثبت محدود در نرخ 48 میلیون و 400 هزار تومان بسته شد. قیمت ربع سکه هم معاملات خود را با گپ مثبت در کف کانال 28 میلیون تومان آغاز کرد و با مسیر نزولی تا سطح 27 میلیون و 200 هزار تومان کاهش یافت. هر سکه گرمی نیز با 100 هزار تومان کاهش نسبت به نرخ بازگشایی در 15 میلیون و 300 هزار تومان در معامله بود.