بازخوانی آنچه بر زائران اربعین 401 در خاک ایران گذشت؛ از اجبار به پیادهروی 8 کیلومتری در گرمای 42 درجه تا نبود آب معدنی!
چرا در مسیر حدود 10 کیلومتری پایانی منتهی به پایانه مهران، وسیله نقلیه حداقلی برای انتقال زائران از پارکینگ اربعین به پایانه تدارک دیده نشده بود؟! در این مسیر طولانی حتی خبری از توزیع آب معدنی و تعبیه محلهای اسکان و استراحت حداقلی نیز نبود!
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، راهپیمایی اربعین حسینی و اجتماع دوستداران امام حسین (ع) در مراسم اربعین در کربلای معلی در 10 سال اخیر پرشورتر و پرحرارتتر از گذشته برگزار میشود بهنحوی که سال گذشته آمار حضور زائرانی که از سراسر دنیا در عراق، گرد هم میآیند از عدد 20 میلیون نفر فراتر رفت.
بهیاد داریم بعد از همهگیری کرونا در جهان که از اسفند 1398، اعزام زوار ایرانی به عراق برای این موسم عظیم نیز با مشکل مواجه شد و ایرانیها سال 1399 در این موسم حضور نداشته و سال 1400 نیز سهمیه حدود 30 هزار نفری به ایران اختصاص داده شد.
سال 1401 بعد از واکسیناسیون سراسری و فروکش کرونا در ایران و برخی نقاط جهان، زائران ایرانی بعد از دوسال محرومیت قصد حضور در این گردهمایی میلیونی را داشتند اما در ادامه و در آستانه اربعین حسینی سال گذشته، شاهد اتفاقات قابل تاملی بودیم که عملاً جلوی حضور بخش زیادی از زائران حسینی در عراق را گرفت!
یکی از عمدهترین مشکلات، مسائلی بود که در ایران و قبل از مرز زائران را به خود مشغول ساخت. با اینکه ستاد اربعین حسینی از ماهها قبل از اربعین اعلام کرده بود تدابیر ویژهای را برای عزیمت زوار در نظر گرفته و میزان حضور ایرانیها را بیش از 5 میلیون نفر پیشبینی کرده بود اما برخی مشکلات سر راهِ مشتاقان زیارت اربعین آمد.
اقدام عجیب ستاد اربعین در بستن مرزها در آستانه اربعین 401
یک هفته قبل از اربعین 1401 و در حالیکه عمده زائران اربعین حسینی از کشورمان خود را مهیای عزیمت به عراق در همین بازه زمانی کرده بودند، ستاد مرکزی اربعین در 19 شهریور 401 و تنها یک هفته قبل از اربعین طی اطلاعیهای قابل تامل اعلام کرد: «مرزهای منتهی به عراق مسدود است، زائران عزیز به هیچ وجه تا اطلاع ثانوی به مرزها مراجعه نکنند!»
این اقدام ستاد مرکزی اربعین مستقر در وزارت کشور در حالی بود که شمار بسیاری از زائران که دو سال از فیض زیارت اربعین محروم شده بودند، خود را به مرزها رسانده بودند و توقع تدارکات و پیشبینی حداقلی در مناطق مرزی داخل کشورمان داشتند اما با کمبود امکانات از جمله آب، سایهبان، محلهای اسکان و استراحت در قالب موکبهای بینراهی، اتوبوس برای انتقال از پارکینگ مرزی تا خودِ پایانه مواجه شدند.
این امر در حالی بود که از ماهها پیش از اربعین حسینی 401، ستاد مرکزی اربعین تشکیل شده بود و به درستی پیشبینیپذیر حضور بیش از 5 میلیون زائر حسینی در کشورمان نیز صورت گرفته بود و از سوی دیگر، تقریباً دو سال اعزام زائران ایرانی تعطیل بود که فرصت خوبی را برای تمهیدات ویژه فراهم کرده بود.
ستاد اربعین از ماهها پیش اعلام کرده بود برای این حضور چند میلیونی زائران ایرانی در عراق، برنامهریزیهای لازم و تدارکات گسترده در دست اقدام و انجام است اما در عمل و هفتههای منتهی به اربعین سال 401 شاهد رویه خدماترسانی بسیار ضعیف و خلاف اعلامهای و پیشبینیهای قبلی بودیم به نحوی که زائران کشورمان را در مسیرهای منتهی به مرزهای خروجی به مشقت و رنج بسیاری گرفتار کرد و در نهایت امر نیز، جلوی حضور بسیاری از زائران اربعین که مترصد حرکت به سمت مرزهای خروجی به عراق بودند را گرفت!
سال گذشته، گزارشات متعدد مردمی منتشر شد که زائران اعم از مرد، زن، پیر، جوان و کودک در گرمای بیش از 40 درجه بهخصوص در مسیرهای منتهی به مرز مهران که بار اصلی تردد از آن پایانه بود، معطل و متحیر مانده بودند و حداقل امکانات رفاهی، تغذیهای و اسکان در قالب موکبهای بین راهی تدارک دیده نشده بود!
در عین حال در آن ایام، رئیس ستاد اربعین درباره علت تصمیم به بستن مرزهای کشورمان به عراق گفته بود "اساس نگرانی، نبود آمادگی و زمینهها و بسترهای طرف عراقی در سرعت عمل پذیرش زائران، سرعت عمل در نقل و انتقالات و ناکافی بودن امکانات در آن سوی مرز، کثرت جمعیت و هوای گرم است!"
طرح چنین امری از سوی رئیس ستاد اربعین در حالی بود که به اذعان تقریبا تمام زائرانی که لااقل، پایانه مرزی مهران را برای خروج خود به عراق انتخاب کرده بودند، عمده رنج و سختی زائران مربوط به داخل کشورمان و در مسیر منتهی به پایانه مرزی مهران بوده که در برخی مواقع حتی آب شرب کافی نیز برای زائران تدارک دیده نشده بود اما همین زائران تاکید داشتند که به محض خروج از گیت سمت ایران و ورود به خاک عراق، شاهد تدارک گسترده و پذیرایی خوب طرف عراقی از زائران در قالب غذای گرم، آب خنک، موکبهای استراحت و اسکان، خودروهای سواری و اتوبوس جهت حرکت به سمت کربلا، نجف و... بودهاند!
متاسفانه سال گذشته، زائرانی که تا پیش از 19 شهریور (روز مسدود شدن مرز با تصمیم ستاد مرکزی اربعین) اقدام به حرکت به پایانه مرزی مهران کرده بودند با مشقت و سختیهای کشندهای تا لحظه خروج خود از مرز کشورمان به عراق مواجه شدند که صرفا یک نمونه آن، اجبار به طی مسافت 8 کیلومتری از پارکینگ اربعین مهران تا خود پایانه مرزی مهران بوده که زائران باید این مسیر طولانی را همراه با کودکان خردسال و کولههای سنگین همراه خود در گرمای بیش از 42 درجهای با پای پیاده طی میکردند!
در این مورد باید از مسؤلان پرتلاش ستاد مرکزی اربعین سؤال کرد که مگر از ماهها پیش از اربعین به درستی پیشبینی حضور بیش از 5 میلیون زائر اربعین در مرزها که حجم عمده آن مربوط به مرز مهران خواهد بود، صورت نگرفته بود؟! پس چرا لااقل در مسیر حدود 10 کیلومتری پایانی منتهی به پایانه مهران، وسیله نقلیه حداقلی برای انتقال زائران از پارکینگ اربعین به پایانه تدارک دیده نشده بود؟! و جالب اینکه در این مسیر طولانی حتی خبری از توزیع آب معدنی و تعبیه محلهای اسکان و استراحت حداقلی شامل چند داربست و یک تکه سایبان پارچهای نیز نبود!
همین مسائل و عدم تدارات حداقلی برای زائران اربعین سال گذشته در مسیرهای مرزی داخل خاک کشور خودمان بهویژه زائرانی که قصد خروج از پایانه مهران را داشتند، باعث کلافگی، عطش، گرمازدگی شدید و معطلی طولانی زائران شد و در نهایت نیز شاهد اطلاعیه عجیب ستاد مرکزی اربعین در 19 شهریور 401 و اعلام مسدود شدن مرزها به سمت عراق بودیم!
آنچه در اربعین سال گذشته رخ داد، نیاز به بازخوانی جدی و مسؤلانه از سوی رسانهها دارد و برای تکتک مسائل و اتفاقاتی که منجر به مشقت بسیار زائران حسینی و نیز ممانعت از حضور طیف گستردهای از زائران اربعین شد، مسؤلان مربوطه در وزارت کشور و ستاد مرکزی اربعین باید پاسخگو باشند تا دیگر در اربعین پیشرو شاهد تکرار آن اتفاقات تلخ نباشیم.
بر همین اساس تلاش داریم تا در قالب سلسله گزارشاتی به بازخوانی وقایع رخ داده در اربعین 1401 با محوریت نوع خدماتدهی به زائران ایران در بخش مربوط به خاک ایران تا نقطه صفر مرزی بپردازیم و پاسخ مسؤلان مربوط را بشنویم و منتشر کنیم؛ باشد که امسال زائران کشورمان دیگر لااقل در مسیرهای منتهی به مرز در خاک خودمان در ایام منتهی به اربعین، رنج و عذاب سال گذشته را دوباره تجربه نکنند.