شنبه 26 آبان 1403

«بخشی از راه حل» برای محیط زیست بررسی شد

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
«بخشی از راه حل» برای محیط زیست بررسی شد

همایش‌های محیط زیستی «بخشی از راه حل» به مناسبت هفته محیط زیست، برگزار شد.

همایش‌های محیط زیستی «بخشی از راه حل» به مناسبت هفته محیط زیست، برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، در اولین روز از سلسله همایش‌ها با موضوع «نیم قرن حفاظت از زیست بوم‌های ایران» در 17 خرداد ماه سال جاری، صیاد شیخی به تشریح اهداف برگزاری مجموعه همایش‌های بخشی از راه حل پرداخته و توضیحاتی را در خصوص نشست‌های هفته محیط زیست داد. سپس پروین فرشچی، عضو هیئت علمی گروه محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی به اهمیت مسئولیت اجتماعی در حوزه محیط زیست اشاره کرد و گفت: «حفاظت از محیط زیست و مطالبه‌گری از بهره‌برداران منابع طبیعی برعهده تمام افراد است.» او در ادامه به بیان اهمیت دریاها پرداخت و تنها راه حل چالش‌ها و مشکلات زیست محیطی را جایگزین کردن سیاست‌ها و برنامه‌هایی دانست که بر اساس رویکردهای نوین و اثر بخش باشد. همچنین اهمیت دادن به جامعه دانشگاهی و متخصصان و نخبگان تحصیل کرده در حوزه محیط زیست را بخشی از راه حل مشکلات محیط زیست برشمرد.

در بخش دوم این وبینار فاطمه طباطبایی یزدی، عضو هیئت علمی گروه محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد، به توضیح درباره مدیریت حیات وحش و مناطق حفاظت شده پرداخت و احیا مناطق حفاظت شده و بوم شناختی را ضرورت دانست. او گفت: «در نیم قرن اخیر داستان حفاظت از محیط زیست، به چند موضوع مهم و اساسی توجه نشده است و این موارد شامل عدم استفاده از توان علمی و تخصصی در حوزه محیط زیست، عدم کفایت نیروی انسانی و امکانات به‌کار رفته در حفاظت، عدم استفاده از توان و نیروهای گروه‌ها و انجمن‌های مردم‌نهاد و عدم وجود آمار معتبر و قابل اعتماد نظیر سرشماری‌ها در حوزه محیط زیست است.»

در بخش سوم این وبینار بهمن ایزدی، محقق و کنشگر محیط زیست، کارنامه مدیریت حفاظت زیستگاه‌ها را از سال 1346 ورق زد. ایزدی اظهار کرد: «در گذشته به دلیل اهمیت خاص زیستگاه‌ها، دسته‌بندی برای این مناطق صورت گرفته و برنامه مناطق چهارگانه حفاظت و مدیریت حفاظت، تدوین و در دستور کار قرار داده شد.» او ادامه داد: «در نیم قرن اخیر مسئله حفاظت نتیجه نزولی داشته است.» ایزدی با اشاره به آتش سوزی‌های اخیر جنگل‌های زاگرس از بی‌تفاوتی مسئولان گلایه کرد و گفت: «مسئله حفاظت نیاز به ایجاد سیستم حفاظت مشارکتی دارد که جامعه محلی، انجمن‌های مردم نهاد و گروه‌های هدف باید در آن نقش داشته باشند.»

در انتها الهه موسوی، روزنامه‌نگار و کنشگر حوزه محیط زیست، به اولین ماده حقوقی راجع به حفاظت محیط زیست که در سال 1307 در قانون مدنی وارد شد، اشاره کرد: «کمبود بودجه یکی از مشکلات اصلی حفاظت در کشور است.»

موسوی اظهار کرد: «یکی از عوامل عدم پیشرفت در امر حفاظت در 50 سال اخیر الگوهای توسعه نخ نمایی است که در اذهان مدیران و مسئولان وجود دارد، بنابراین الگوی توسعه و برنامه‌ریزی باید اصلاح شود و مهم‌ترین موضوع آموزش مدیرانی است که غیر محیط زیستی هستند.»

حفاظت از محیط زیست وظیفه غیرقابل اجتناب جامعه مدنی، مسئولان مربوطه کشوری و قشر مردمی جامعه است‌. از این‌رو با برگزاری این سلسله همایش‌ها و بررسی مشکلات و آسیب‌های محیط زیستی در راستای فرهنگ‌سازی، امید است که گام مؤثری برداشته شود.

این همایش‌ها با همکاری گروه مردمی قرار سبز، اتحادیه انجمن‌های علمی دانشجویی محیط زیست، باشگاه دانشجویان حامی محیط زیست و منابع طبیعی، انجمن محیط زیست دانشگاه تهران و حمایت بیش از 60 تشکل دانشجویی و مردم نهاد سراسر کشور از تاریخ 17 تا 23 خرداد ماه در حال برگزاری است. برای حضور در این سلسله برنامه‌ها به آدرس اینترنتی https://b2n.ir/q29092 مراجعه کنید.