شنبه 3 آذر 1403

برف آخر؛ فیلمی که نمادها در آن اتفاقی نیستند

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
برف آخر؛ فیلمی که نمادها در آن اتفاقی نیستند

فاطمه قربانی رضوان؛ فیلم سینمایی «برف آخر» با بازی امین حیایی، لادن مستوفی و مجید صالحی به داستان دامپزشکی می‌پردازد که در روز از گاوها مراقبت می‌کند و شب‌ها به شکار گرگ می‌رود. دامپزشکی که در یک اتفاق ناگهانی دچار حادثه سوختگی می‌شود و گرگ‌ها را مقصر نابودی زندگی‌اش می داند. یوسف (با بازی امین حیایی) به واسطه گرگی زخمی با رعنا (با بازی لادن مستوی) که برای رهاسازی و کنترل جمعیت گرگ‌ها...

فاطمه قربانی رضوان؛ فیلم سینمایی «برف آخر» با بازی امین حیایی، لادن مستوفی و مجید صالحی به داستان دامپزشکی می‌پردازد که در روز از گاوها مراقبت می‌کند و شب‌ها به شکار گرگ می‌رود. دامپزشکی که در یک اتفاق ناگهانی دچار حادثه سوختگی می‌شود و گرگ‌ها را مقصر نابودی زندگی‌اش می داند. یوسف (با بازی امین حیایی) به واسطه گرگی زخمی با رعنا (با بازی لادن مستوی) که برای رهاسازی و کنترل جمعیت گرگ‌ها به آن منطقه آمده است آشنا می‌شود.

فیلم «برف اخر» و نقش «یوسف» در کارنامه کاری امین حیایی کاراکتری جدید محسوب می‌شود. کاراکتری کم حرف، پرجریئت و قابل اعتماد. امین حیایی که پیش از این بیشتر در ژانرهای کمدی خوش درخشیده بود در این فیلم در چارچوبی کاملا متفاوت ظاهر شد. امین حیایی، در نشست خبری این فیلم در ارتباط با انتخاب این کاراکتر گفت:«از زمانی که درباره فیلمنامه صحبت کردیم پنج ماه فرصت داشتم تا به ظاهر مناسب این نقش برسم. همه ما بازیگران دوست داریم در کارنامه مان نقش متفاوت و خاص بازی کنیم. چون به فیلمنامه و کار علاقه داشتین همگی سختی ها را تحمل کردیم.»

در کنار بازی امین حیایی درخشش مجید صالحی در نقش «خلیل» قابل توجه است. مجید صالحی هم با انتخاب این کاراکتر قدمی دیگر از نقش‌های کمدی دور شد و در این تجربه توانایی بازی در کاراکتر جدی را بیش از پیش ثابت کرد. این بازیگر هم در نشست خبری فیلم «برف اخر» درباره انتخاب کاراکتر جدی گفت:«چند سالی هست که در آثار جدی نیز به ایفای نقش می‌پردازم. این فیلم برای من تجربه‌ای دوست داشتنی بود که گروهی همدل پشت آن قرار گرفته بودند.»

همین گزینش متنوع بازیگران و قرار گرفتن در کارکترها و نقش های متفاوت در ژانرهای گوناگونی می‌تواند قدم مهمی برای تجربه‌های نو در سینما باشد.

فیلم سینمایی «برف آخر» ریتم کندی دارد اما این ریتم در کنار فیلمنامه منسجم و بازی‌های قوی به روند فیلم خللی وارد نمی‌کند. البته این پرسش که شاید در اکران‌های مردمی شاهد کوتاه‌تر شدن زمان فیلم باشیم از سوی یکی از خبرنگاران در نشست خبری فیلم مطرح شد و کارگردان اثر سکانس‌ها را به هم پیوسته و منسجم دانست و اظهار داشت که برای تک تک سکانس‌ها فکر شده و در پس هر صحنه اتفاق و تحقیقی نهفته است.

همین پیوستگی سکانس‌ها بحث نمادپردازی در این فیلم را پررنگ‌تر می‌کند. از نامگذاری کاراکترهای فیلم، «یوسف» که دامپزشک است و برخلاف کهن الگویش توسط گرگ‌ها نجات پیدا می‌کند تا «خلیل» که دارایی‌اش در آتش میسوزد و نابود می‌شود. استفاده از دو حیوان گاو و گرگ در روند داستان در این نمادپردازی نقش بسزایی دارند. اما امیرحسین عسگری کارگردان «برف آخر» درباره اهمیت نمادها در فیلم جدیدش در نشست خبری چهلمین جشنواره فیلم فجر گفت:«نماد و سمبل برای من خیلی اهمیت دارد. گاو و گرگ در کهن الگوها معنای خود را دارد ما سعی کردیم که این دو نماد را در تقاطع های شخصیتی برای یوسف و خلیل تعریف کنیم. نمادها اتفاقی نیستند. درباره آنها حرف زدیم و تحقیق کردیم.»

امیرمحمد عبدی، دیگر نویسنده فیلم، درباره این نکته گفت:«قطعا به نمادها توجه شده است چون سینما از نماد تشکیل می‌شود. نمی‌شود گفت که نخواستیم از نماد استفاده کنیم. اما این طور نبود که ریز بشویم که برف یا گرگ یعنی چه؟ اما به طور کلی در این نوع فیلم‌ها نماد جایگاه خیلی مهمی دارد.»

فیلم سینمایی «برف آخر» از سری فیلم‌های چهلمین جشنواره فیلم فجر در سومین روز از اکران ها به نمایش درآمد. فیلمی که در شرایط سخت آب و هوایی تولید و توانسته با تعداد بازیگران کم و فیلمنامه‌ای منسجم به عنوان یکی از فیلم‌های قابل توجه این دوره از جشنواره قرار گیرد.

برف آخر؛ فیلمی که نمادها در آن اتفاقی نیستند 2