به دنبال ایجاد محلهای دغدغهمند هستیم
مدیر دفتر تسهیلگری و توسعه شهرقائم گفت: ایجاد یک محله دغدغه مند از اهداف دفتر تسهیلگری است همچنین در این دفاتر با گروه سازی به مردم آمورش داده شد که بدون حضور دفتر تسهیلگری هم بتوانند مشکلات مربوط به محلهشان را حل کنند.
ابوالفضل معرفی، مدیر دفتر تسهیلگری و توسعه شهرقائم، در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه دفتر تسهیلگری و توسعه محله شهر قائم از سال 1398 باهدف توانمندسازی محله شروع به کار کرد، عنوان کرد: در این دفاتر پنج کارشناس در حوزههای مختلف اجتماعی، اقتصادی، شهرسازی، حقوقی و مددکاری فعالیت میکنند که با تشکیل گروههای مردمی در محلات و فعال کردن آنها بستر لازم برای ارائه خدمات نهادها و سازمانها فراهم مینمایند و از سوی دیگر خواست و نیاز محله را نیز از این طریق به نهادها انتقال میدهند.
وی بابیان اینکه این دفاتر با دفاتر تسهیلگری و نوسازی متفاوت هستند، بیان کرد: دفاتر تسهیلگری نوسازی بافت سنتی عمدتا در بخش کالبد شهری، نمای ساختمان و... فعالیت میکنند درحالیکه دفاتر تسهیلگری و توسعه محلی در بخش اجتماعی فعال هستند.
وی با اشاره به اینکه دفاتر تسهیلگری در 235 محله از 22 استان فعالیت دارند و در استان قم نیز دو دفتر فعال است، اظهار کرد: اولین مرحله در دفاتر تسهیلگری شناخت محله و ارتباط گیری با اعضای محله است که لازمه این امر نیز جلب اعتماد معتمدین و ساکنین است.
وی ادامه داد: محله شهر قائم از جمعیتی حدود 30 هزار نفر و 7500 خانوار تشکیل شده است که با همکاری معتمدین محله، پخش پرسشنامه، مصاحبه حضوری با ساکنین و... اطلاعات کاملی از جزئیات محله در بخشهای مختلف کالبدی، اجتماعی و... به دست آمد که از این طریق نیز 50 مشکل و کمبود محله نیز شناسایی شد.
معرفی افزود: با توجه به منابع و فرصت محدود (سه سال) استقراری و رسالتی که دفاتر به عهده دارند، امکان حل همه مسائل وجود ندارد به همین خاطر ضمن اولویتبندی مسائل و مشکلات محله با کمک ساکنین و معتمدین محله به سراغ نهادهای مختلف رفتیم و ظرفیتهای آنها را نیز برای حل مسائل شناسایی کردیم.
وی بیان کرد: برخی از مسائل شناسایی شده را سازمانهای مربوطه نیز نمیتوانستند حل کنند برای مثال حل مشکل فاضلاب شهر قائم از توان بودجهای سازمان آب و فاضلاب استان خارج بود و نیازمند به تخصیص بودجهای ملی و جداگانه داشت.
وی بابیان اینکه سایر مسائل قابل حل بلندمدت و میانمدت با معتمدین محله بررسی و اولویتبندی شدند، اظهار کرد: نابسامانی سکونتگاه اسماعیلآباد، مشکل تردد عابر پیاده از عرض بلوار شهید کبیری، آسیبهای ناشی از مصرف مواد مخدر، کمبود نیروی کار متخصص و بالا بودن میزان بیسواد به عنوان پنج مسئله مهم و اولویتدار و وجود ساختمانهای نیمه فعال و غیرفعال دولتی و وجود 57 رسته شغلی در حوزه مشاغل خانگی، به عنوان دو فرصت توانافزایی اولویتدار محله شناسایی شدند.
مدیر دفتر تسهیلگری و توسعه شهرقائم ادامه داد: مسائل اولویتدار محله، خرد و تبدیل به پروژههای مشخص و قابلحل شدند و برای حل آنها از ظرفیت گروهها و گروههای مختلف محلی استفاده شد و با حل مسائل و مشکلات و یادگیری فرایند حل مسئله توسط تیمها و گروههای محلی، این امید به تیمها انتقال داده شد که مسائل قابلیت حل شدن دارند و این پیگیری و مطالبه گری مردم است که نیاز بود.
وی تأکید کرد: فرایند ورود به محله یکی از حساسترین و سختترین فعالیتهای دفاتر تسهیلگری است؛ زیرا این مرحله با اعتماد مردم محله و نحوه مشارکت آنها ارتباط دارد.
معرفی افزود: در روزهای ابتدایی شروع کار، افراد به دفتر تسهیلگری اعتماد نداشتند و تصور میکردند بدون فعالیت خاصی، بعد از مدتی این دفتر نیز همانند دیگر دفاتر جمع میشود به همین علت برای جلب اعتماد مردم و نشان دادن اینکه در صورت مشارکت آنها، مسائل و مشکلات قابلیت برطرف شدن دارند، سعی شد تا از گامهای کوچک و شدنی شروع شود.
وی بابیان اینکه مسائل کالبدی بیشتر از دیگر مسائل نمود عینی دارند، تصریح کرد: با شناسایی برخی از معابر محله و صحبت با ساکنین آن معابر سعی شد تا معابر دارای مسئله را به شهرداری منطقه معرفی کنیم و شهرداری منطقه نیز با پیگیری، در اولین فرصت به مسئله مورد نظر رسیدگی کرد.
وی گفت: تعامل دفتر تسهیلگری و شهرداری منطقه و همکاری قابل تحسین شهرداری منطقه موجب شد تا 20 معبر بالای 8 متر محله که تا آن زمان فاقد شماره نام بودند شمارهگذاری شده و 511 معبر محله به صورت میدانی مورد پیمایش قرار گیرد همچنین معابر خاکی نیز آسفالتریزی شد و حتی با شناسایی ساختمانهای مخروبه نیز که به عنوان معضل اجتماعی نیز مطرح شده بود، فرایند تخریب و یا بهسازی آن پیگیری شد.
وی بابیان اینکه تأسیس و تجهیز سالنهای ورزشی، تجهیز و استفاده از ظرفیت حسینیهها برای مسائل تفریحی و پیگیری تأسیس خانه هلال از دیگر اقدامات اولیه بود، افزود: 30 تن بازمانده از تحصیل در این محله شناسایی شد که موفق به برگرداندن هشت تن به مدرسه شدیم همچنین 80 تن نیز برای ترک اعتیادشان اقدام شد.
وی در رابطه با کارهایی که در زمینه اقتصادی و اشتغال در این محلات انجام شده است، گفت: با تعامل با کارآفرینان، افرادی برای آموزشهای مهارتی به ساکنین این محلات آمدند و قرار شد محصول تولیدیشان را نیز خریداری کنند همچنین با همکاری کمیته امداد و جهاد دانشگاهی حدود 150 تن در حوزه مشاغل خانگی مشغول شدند و کارگاههای مختلفی نیز در محلات راهاندازی شد.
مدیر دفتر تسهیلگری و توسعه محلی شهرقائم اظهار کرد: در بحث برگزاری کارگاههای آموزشی و فرهنگسازی حدود 200 کارگاه برگزار شد و حدود 2000 نفر از کارگاهها استفاده کردند.
وی با اشاره به نقش فعال دفتر تسهیلگری در مسئله اسماعیلآباد، بیان کرد: با فعالیت دفتر تسهیلگری و توسعه محلی شهرقائم، معضل سکونتگاه اسماعیلآباد، مجدد به عنوان یکی از مسائل اصلی استان مطرح شد و میان نهادهای مختلف تقسیم وظیفه شد و در این میان ستاد اجرایی فرمان حضرت امام خمینی (ره) نقش آفرینی بیشتری داشته است.
وی افزود: توانستیم کمکهای پراکنده خیرین را به کمکهای متمرکز و هدفمند تبدیل کنیم مثلا در یک اقدام تجمیع خیریهای و در یک برنامه مناسبتی، حدود 700 میلیون تومان کمک از سوی خیرین محترم دریافت و به صورت کاملا هدفمند بین نیازمندان واقعی توزیع شد.
معرفی با تأکید بر اینکه دفتر تسهیلگری به مردم نشان داد که اگر پیگیری صورت بگیرد میتوان خدمات دریافت کنیم، ادامه داد: در این دفتر به مردم نشان داده شد که نگاه بالا به پایین وجود ندارد و به کمک یکدیگر میشود مشکلات محله را حل کرد.
وی بابیان اینکه هیچ کسی مدعی مشارکت صددرصدی مردم نیست. همچنین پاکسازی صددرصدی از آسیبها هم اتفاق نمیافتد، تصریح کرد: ایجاد یک محله دغدغه مند از اهداف دفتر تسهیلگری است همچنین در این دفاتر با گروه سازی به مردم آمورش داده شد که بدون حضور دفتر تسهیلگری هم بتوانند مشکلات مربوط به محلهشان را حل کنند.
وی اظهار کرد: همیشه تصمیمگیریها از بالا صورت میگیرد و مردم مشارکت ندارند در حالی که تجربه جهانی ثابت کرده هرجایی که مردم مشارکت نداشته باشند با شکست مواجه میشود به همین خاطر در دفاتر تسهیلگری به مردم آموزش داده میشود که تصمیم بگیرند و به نهاد متولی ارائه بدهند و در اجرای ان مشارکت کنند.
مدیر دفتر تسهیلگری و توسعه شهرقائم افزود: برنامه ریزی شده است که بعد از خروج دفتر تسهیلگری از محله یک شورای محلهای شکل بگیرد که کار دفاتر تسهیلگری را انجام دهند.
معرفی بابیان اینکه حدود 30 سازمان دولتی و نیمهدولتی در این فعالیتها همکاری کردند، تصریح کرد: همکاری سازمانهایی مانند شهرداری، بهزیستی، کمیته امداد و... نباشند این نوع فعالیتها ابتر است؛ زیرا مشکلات با مشارکت توأم مردم و سازمانها حل میشود متأسفانه برخی از سازمانها نیز در کمک کردن به محلات کوتاهی میکنند.
انتهای پیام