سه‌شنبه 2 بهمن 1403

بیش از 40 درصد دوزیستان در خطر انقراض هستند

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
بیش از 40 درصد دوزیستان در خطر انقراض هستند

یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که بیش از 40 درصد از دوزیستان به دلیل افزایش تهدیدات ناشی از تغییر اقلیم با خطر انقراض روبرو هستند.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، دانشمندان بر اساس یک مطالعه جدید هشدار می‌دهند که وضعیت دوزیستان در سراسر جهان به سرعت رو به وخامت است.

محققان دریافتند که بیش از 40 درصد از بیش از 8000 گونه دوزیست در جهان ممکن است در دهه‌های آینده با انقراض روبرو شوند. این امر دوزیستان را به عنوان گروهی معرفی می‌کند که در میان مهره داران بیش از همه در خطر انقراض هستند. درحالی که تا سال 1980، 23 گونه دوزیست منقرض شده بودند، این تعداد تا سال 2022 به 37 گونه افزایش یافته است.

خرید و فروش حیات وحش سمندر لرستانی را در "خطر جدی انقراض" قرار می‌دهد

دانشمندان می‌گویند، رایج‌ترین تهدیدات ثبت شده از دست دادن و تخریب زیستگاه است که کشاورزی، برداشت چوب و گیاه و توسعه زیرساخت‌ها علت تخریب زیستگاه هستند. در این میان کشاورزی به 77 درصد گونه‌ها، برداشت چوب و گیاه به 53 درصد و توسعه زیرساخت‌ها به 40 درصد دوزیستان آسیب زده است.

نویسندگان مطالعه اثرات تغییرات اقلیمی و بیماری را دیگر تهدیدات رایج می‌دانند. همچنین بیماری‌ها، به ویژه کیتریدیومایکوز ناشی از قارچ Batrachochytrium dendrobatidis، نیز باعث آسیب به جمعیت گونه‌های دوزیست شده است.

بر اساس این مطالعه، بحران تغییر اقلیم عامل کاهش و انقراض بیش از 40 درصد از گونه‌های دوزیست است؛ تأثیرات چند وجهی تغییرات آب و هوا، مانند افزایش دما و خشکسالی‌های طولانی مدت، بقای دوزیستان را با توجه به وابستگی که آنها به رطوبت دارند، به چالش می‌کشد. علاوه بر این، تغییر الگوهای آب و هوا می‌تواند گسترش بیماری‌ها را تسریع کند.

یافته‌های این مطالعه نشان می‌دهد که دوزیستان بیشترین خطر انقراض را در میان فهرست قرمز حفاظتی IUCN دارند و به ویژه سمندرها در این گروه بسیار آسیب‌پذیر هستند.

دانشمندان می‌گویند با وجود این تهدید جدی، برنامه‌های حفاظتی گونه‌ها بارقه امید احیای جمعیت دوزیستان را زنده نگه داشته است و در طول 40 سال گذشته، ابتکارات متمرکز حفاظتی 60 گونه را احیا کرده است و به نظر می‌رسد 57 گونه دیگر در حال بازگشت طبیعی هستند.

نتایج این مطالعه در مجله معتبر Nature منتشر شده است.