تأمین آب شرب سالم برای شهروندان سنندجی چالش استاندار جدید کردستان / وزارت نیرو کماکان موضع سکوت در پیش گرفته است
آب شرب سنندج چندین سال است با نفوذ جلبک های بدبو برای آشامیدن نامناسب شده و هزاران نفر از مردم مرکز کردستان روزانه به چشمه های آب شیرین اطراف این شهر مراجعه می کنند تا آب شرب مورد نیاز خود را تهیه کنند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کردتودی، اسماعیل زارعی کوشا 26 آبان ماه جاری به عنوان هجدهمین استاندار کردستان معرفی شد و سکان امور اجرایی در چهار ساله پیش رو در استان مرزی کردستان به وی سپرده شد.
زارعی کوشا همچون استانداران پیشین در نزدیکترین استان مرزی به پایتخت با چالش های متعددی مواجه است که مبحث تأمین آب شرب سالم برای بیش از 100 روستا در کنار آب شرب سالم برای شهرهای سنندج و بانه مهمترین چالش پیش روی وی خواهد بود.
آب شرب سنندج چندین سال است با نفوذ جلبک های بدبو برای آشامیدن نامناسب شده و هزاران نفر از مردم مرکز کردستان روزانه به چشمه های آب شیرین اطراف این شهر مراجعه می کنند تا آب شرب مورد نیاز خود را تهیه کنند.
تلاشهای کمپینهای مردمی و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی تاکنون نتیجه ای نداشته و هنوز پروژه انتقال سد آزاد به تسویه خانه آب سنندج محقق نشده است و استاندار جدید کردستان یکی از برنامه های اولویت دار خود در یک سال پیش رو را باید برای تأمین آب شرب سالم برای یک سوم جمعیت استان به کار گیرد.
حجم آب سدهای کردستان 23 درصد کمتر شد
کاهش بارندگیها در کردستان، تاثیر زیادی در کمتر شدن حجم آب ذخیره شده پشت سدهای استان داشته و این موضوع باعث نگرانی مردم و مسئولان شده است.
طبق آماری که از شرکت آب منطقهای کردستان دریافت شده، در حال حاضر حجم آب مخازن سدهای استان یک میلیارد و 485 میلیون مترمکعب است که نسبت به مدت مشابه آن در سال قبل (یک میلیارد و 927 مترمکعب) 23 درصد کاهش نشان میدهد.
بد نیست به تفکیک اشاره ای به وضعیت کنونی سدهای استان داشته باشیم. حجم نرمال مخازن سدهای استان کردستان 2 میلیارد و 797 میلیون مترمکعب است که در حال حاضر در مجموع 53.1 درصد مخازن سدها پر است در حالیکه سال قبل این رقم 68.9 درصد بود.
حجم ورودی آب به سدهای استان هم اکنون یک میلیارد و 99 میلیون مترمکعب و سال گذشته در همین موقع 2 میلیارد و 788 میلیون مترمکعب بوده است که نشان از کاهش 39 درصدی دارد. ظرفیت نرمال مخزن سد قشلاق 215 میلیون مترمکعب است که اکنون حجم آب مخزن آن 161 میلیون مترمکعب بوده و 75 درصد پر است، در حالیکه سال گذشته در همین مدت 98 درصد پر بود.
حجم مخزن سد سنگ سیاه 33 میلیون مترمکعب است که در حال حاضر حجم آب مخزن این سد 16.79 میلیون مترمکعب است و سال قبل در همین مدت 24.45 میلیون مترمکعب بود.
همچنین از چهار میلیون مترمکعب حجم نرمال مخزن سد بانه، 2.26 میلیون مترمکعب آن پر است در حالیکه این رقم در مدت مشابه پارسال 4.12 میلیون مترمکعب بوده است. این سد اکنون 55 درصد پر و سال قبل در همین مدت 100 درصد پر بود.
از 64.91 میلیون مترمکعب حجم نرمال مخزن سد زریبار هم، اکنون این سد 43.65 میلیون مترمکعب آب دارد و 67 درصد آن پر است، در حالیکه سال گذشته همین موقع 98 درصد پر بوده است.
حجم نرمال سد چراغ ویس نیز 86 میلیون مترمکعب و حجم آن اکنون 47.53 میلیون مترمکعب است که نشان از پر بودن 55 درصدی آن دارد. این سد وضعیتش نسبت به پارسال بهتر است، چراکه سال گذشته در همین موقع 53 درصد حجم مخزن آن پر از آب بوده است.
سد گاران 84.42 میلیون مترمکعب ظرفیت دارد و در حال حاضر حجم آب مخزن این سد، 81.44 میلیون مترمکعب و 96 درصد پر است، در حالیکه سال قبل میزان پرشدگی 100 و حجم مخزن آن 84.51 میلیون مترمکعب بود.
در حال حاضر از حجم نرمال 16 میلیون مترمکعبی سد زیویه 2.19 میلیون مترمکعب آن معادل 53 درصد آن آب ذخیره و رقم ثبت شده حجم آب مخزن آن در سال گذشته و در همین موقع 4.12 میلیون مترمکعب است.
سد سورال 11.42 میلیون مترمکعب حجم نرمال آن بوده و اکنون 95 درصد آن پر و حجم کنونی آب مخزن آن 10.85 میلیون مترمکعب است که سال گذشته در همین زمان 11.42 میلیون مترمکعب بود.
اما حجم کنونی مخزن سد سیازاخ 6.70 میلیون مترمکعب و مدت مشابه سال گذشته 9.42 میلیون مترمکعب بود.
حجم آب حال حاضر مخزن سد عباسآباد بانه 3.92 میلیون مترمکعب و 28 درصد آن پر است، در حالیکه میزان پرشدگی آن در سال قبل 68 درصد و حجم آب موجود در مخزن 9.52 میلیون مترمکعب بوده است.
پارسال در این بازه زمانی 268.82 میلیون مترمکعب آب پست سد آزاد ذخیره و 90 درصد حجم مخزن آن پر بود اما اکنون 48 درصد مخزن این سد پر است و 144 میلیون مترمکعب آب وجود دارد.
حجم آب کنونی سد بوکان هم 415 میلیون مترمکعب و 51 درصد پر است؛ این در حالی است که در مدت مشابه پارسال 69 درصد این سد پر و 554 میلیون مترمکعب آب پشت آن ذخیره بود.
سد تلوار در حال حاضر 127 میلیون مترمکعب آب دارد و 91 درصد آن پر است در حالیکه سال گذشته این میزان 88 درصد بوده است.
از مخزن 555 میلیون مترمکعبی سد گاوشان نیز421 میلیون مترمکعب آن معادل 76 درصد پر است که در مقایسه با مدت مشابه پارسال پنج درصد کاهش یافته است.
18 سد در کردستان وجود دارد که از این تعداد مدیریت 12 سد در اختیار استان و بهرهبرداری مابقی سدها در اختیار استانهای همجوار از جمله آذربایجانغربی و کرمانشاه قرار دارد.
آبرسانی سیار به 104 روستا در کردستان
اما از شرایط سدها و بارندگیها که بگذریم، بهتر است اشارهای هم به وضعیت مصرف آب هم در کردستان و دسترسی روستاییان به آب شرب سالم داشته باشیم.
علیرضا تختشاهی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کردستان در این رابطه با اشاره به وجود یک هزار و 677 روستا در استان و یک هزار و 16 روستای زیر پوشش آبفا، افزود: تا پایان سال جاری 20 روستای دیگر به روستاهای زیر پوشش این شرکت اضافه می شود.
تختشاهی با بیان اینکه در حال حاضر به 104 روستای استان آبرسانی سیار انجام میشود، اضافه کرد: انتظار داریم در تابستان پیش رو و با اوج گیری مصرف آب، تعداد روستاهای نیازمند به آبرسانی سیار به 220 تا 300 روستا برسد.
وی مصرف آب مشترکان استان را بالاتر از حد نرمال اعلام کرد و اظهار داشت: سرانه مصرف آب شرب روزانه مشترکان کردستانی 25 لیتر بالاتر از استاندارد کشور (170 لیتر) است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کردستان یادآور شد: در حال حاضر سرانه مصرف آب شرب روزانه مشترکان این استان، 195 لیتر بوده که بالاتر از استاندارد کشور است.
تختشاهی با بیان اینکه البته سرانه مصرف آب شرب مردم در ایران بالاتر از استاندارد مورد نظر است، افزود: با توجه به تغییرات اقلیمی، وقوع خشکسالی و کمبود بارندگی در سال جاری، نیاز است مردم آب را بهینه مصرف کنند.
وی به افزایش 18 درصدی مصرف آب در سال جاری نسبت به مدت مشابه پارسال اشاره و اضافه کرد: برخی شهروندان نسبت به مصرف بهینه آب توجه ندارند، به گونهای که کوچه و معابر عمومی را با آب شرب شسشتو میدهند.
مدیرعامل شرکت آبفای کردستان گفت: از آنجایی که 30 درصد مصارف خانگی آب مربوط به استحمام است، استفاده از سردوشهای کاهنده و کاهش زمان استحمام، میتواند ماهانه حدود چهار هزار لیتر مصرف آب خانوادهها را کاهش دهد.
وضعیت اسفناک آب شرب سنندج نه قابل مماشات است نه قابل قبول
محسن فتحی، نماینده مردم کردستان در مجلس شورای اسلامی در خصوص تسریع در روند پروژه انتقال آب شرب از سد آزاد به تصفیه خانه شهر سنندج اظهار کرد: وضعیت اسفناک آب شرب سنندج نه قابل مماشات است، نه قابل قبول و ضروری است در این خصوص برنامهریزی دقیقی صورت گیرد.
فتحی، وضعیت اسف بار تامین آب آشامیدنی در نقاط مختلف استان به ویژه شهر سنندج را ناشی از حمایت نابخردانه بعضی از شعار دهندگان امروز از مدیران نالایق گذشته دانست و گفت: مشکل آب شرب شهر سنندج چندین سال است دغدغه مردم و فعالان مدنی بوده و مشکل امروز نیست.
وی افزود: علی رغم کارشکنی و حمایتهای هدفدار عدهای که امروز خود را مدافع مردم معرفی می کنند، تمامی تلاش خود را برای تغییر مدیریت در حوزه آب استان به کار خواهد برد.
این نماینده مجلس یاد آور شد که دفاع نابجا و غیر معمول از مدیریت آب کردستان در گذشته مسبب وضع کنونی است.
فتحی تأکید کرد: در دفاع از سلامت و منافع استان با هیچ فرد و گروهی مماشات نخواهد کرد و عقد اخوت نبسته است.
وی با اشاره به دغدغه های مردمی در این خصوص گفت: فعالین مدنی صدای رسا و واقعی مطالبات به حق مردم در حوزه آب آشامیدنی هستند و وزیر نیرو باید با فعالان مدنی و رسانه ای درحوزه آب کردستان دیدار کند.
آوارگی مردم در کنار چشمههای روستاهای اطراف سنندج
روزانه صدها نفر از مردم سنندج برای تأمین آب شرب سالم به چشمههای آب شیرین در روستاهای اطراف این شهر مراجعه میکنند و در بسیاری مواقع ساعت ها زمان میبرد تا موفق به دریافت چند لیتر آب شوند.
بسیاری از رسانه های خبری استانی و ملی بارها از صفهای طولانی مردم سنندج در کنار این چشمهها به تولید آثار رسانهای پرداختهاند اما متأسفانه هیچکدام از مسئولان وزارت نیرو یا تصمیم گیران کشوری تاکنون اقدامی عملی برای کاهش این نارضایتی عمومی انجام نداده اند و همچنان مردم سنندج در روستاهای اطراف این شهر 500 هزار نفری سرگردان یک لیتر آب بی بو و بی رنگ هستند.
البته در کنار بی توجهی مسئولان کشوری می توان به کارشکنی برخی مدیران استانی، ناتوانی و تنگ نظری برخی کارشناسان و مدیران میانی دستگاههای متولی امر و مشارکت ضعیف اهالی روستاهای مسیر خط انتقال آب سد آزاد به تصفیه خانه آب سنندج را هم مزید بر علت عنوان کرد که روند رفع این دغدغه را کند کرده و در برخی مواقع نیز موجب متوقف شدن آن شده است.
انتهای پیام /