تجارت در شرق اتحادیه
اتاق بازرگانی لهستان یک سازمان غیرانتفاعی و مستقل است که به تشویق و پشتیبانی از تجارت و صنعت در لهستان میپردازد. این اتاق بازرگانی وظایف متعددی از جمله حمایت از منافع کسبوکارها، ارائه خدمات پشتیبانی تجاری، تسهیل تجارت داخلی و خارجی و ایجاد فرصتهای همکاری تجاری بین کسبوکارها را بر عهده دارد. اتاق بازرگانی لهستان سازمانی برای واردکنندگان، صادرکنندگان و همکاریهای تجاری است که با مشارکت...
لهستان با حدود 37میلیون نفر جمعیت در شرق قاره اروپا قرار دارد و با تولید ناخالص داخلی بیش از 688میلیارد دلاری و درآمد سرانه حدود 18هزار دلاری در سال، در زمره اقتصادهای بزرگ جهان قرار دارد. بخش صنعتی لهستان شامل صنایع ماشین سازی، الکترونیک، شیمیایی، فولاد و صنایع غذایی است، همچنین لهستان بهعنوان یک مقصد گردشگری نیز شناخته میشود و صنعت گردشگری نیز نقش مهمی در توسعه اقتصاد این کشور دارد. در سالهای اخیر به دلیل سیاستهای موفق در زمینه بازاریابی و جذب سرمایهگذاری خارجی، اقتصاد لهستان رشد قابلملاحظهای را تجربهکرده است. این کشور بهعنوان یک مقصد جذاب برای سرمایهگذاری خارجی شناخته میشود و بسیاری از شرکتهای بینالمللی در لهستان فعالیت میکنند.
عضویت لهستان در اتحادیه اروپا و دسترسی به بازارهای اروپایی، بههمراه نیروی کار ماهر و هزینههای نسبتا پایین در این کشور، تجارت و سرمایهگذاری را توسعه دادهاست، همچنین برنامههای دولت برای رشد بخشهای نوآورانه و فناوری در لهستان، این کشور را به یک مرکز فناوری و نوآوری در منطقه تبدیلکرده است.
مرکز تجاری شرق اروپا
لهستان یکی از کشورهایی است که تجارت بینالمللی در آن نقش بسیار مهمی دارد. با توجه به موقعیت جغرافیایی لهستان در قلب اروپا و دسترسی آسان به بازارهای اروپایی و جهانی، این کشور بهعنوان یک مرکز تجاری مهم شناخته میشود. لهستان عضو اتحادیه اروپا است و از مزایای بازار داخلی اتحادیه اروپا بهره برداری میکند. این کشور همچنین بهعنوان یک مرکز توزیع بینالمللی شناخته میشود و نقش مهمی در زنجیره تامین جهانی ایفا میکند. رابطه لهستان با کشورهای همسایه و دیگر کشورهای اروپایی بسیار قوی است و این کشور با داشتن شبکه ارتباطی و تجاری گسترده، بهعنوان پلی برای تجارت بینالمللی در اروپایشرقی شناخته میشود. لهستان در سال2021 میلادی 317میلیارد دلار صادرات و 335میلیارد دلار واردات انجام دادهاست. این حجم صادرات با تبادل بیش از 4300 نوع کالا و با همکاری 223 کشور و مناطق مختلف در سطح جهان انجام گرفته است. واردات این کشور نیز شامل بیش از
4400 نوع کالا است که از مبدا 232 شریک تجاری مختلف در جهان به لهستان واردشدهاست. عمده صادرات لهستان در سال2021 میلادی شامل باتریهای الکتریکی، گیرنده های تلویزیونی، تنباکو، قطعات رادیویی و قطعات موتور میشود. واردات این کشور نیز عمدتا از نفت و مشتقات نفتی، قطعات رادیویی و پردازشگرها تشکیل شدهاست. میانگین وزنی تعرفه گمرکی در این کشور 1.81درصد است که بیش از 60درصد واردات لهستان در سال2021میلادی از پرداخت این مقدار نیز معاف بودهاست. اتاق بازرگانی لهستان بهعنوان نماینده اصلی کسبوکارها و صنایع در تعاملات بینالمللی عمل میکند و تلاش میکند تا نیازها و مطالبات کسبوکارهای لهستانی در بازارهای خارجی بهخوبی تامین شود، همچنین اتاق بازرگانی لهستان با بر گزاری رویدادها، نمایشگاهها و نشستهای تجاری به ترویج تجارت لهستان در سطح جهانی کمک میکند. این فعالیتها به تعامل بیشتر کسبوکارهای لهستانی با همکاران بینالمللی منجر میشود.
کشور لهستان بهعنوان یکی از اقتصادهای بزرگ اروپا، تنوع وسیعی از شرکای تجاری و بازارهای هدف در سراسر جهان دارد. اتحادیه اروپا بهعنوان نزدیکترین و بزرگترین بازار صادراتی برای این کشور شناخته میشود. لهستان به تجارت آزاد با اعضای اتحادیه اروپا علاقه دارد و با کشورهایی مانند آلمان، ایتالیا، فرانسه و هلند، روابط تجاری عمیقی دارد. این کشورها بیش از 42درصد صادرات و بیش از 33درصد واردات لهستان در سال2021 میلادی را به خود اختصاص دادهاند. چین، آمریکا و انگلستان نیز بهعنوان قدرتهای بزرگ اقتصادی در جهان از شرکای تجاری مهم این کشور بهشمار میروند.
تاریخچه اتاق لهستان
اتاق بازرگانی لهستان بهعنوان یک سازمان مستقل در سال1990 تاسیس شد. تاسیس این اتاق بازرگانی بهدنبال تغییرات سیاسی و اقتصادی در این کشور بود. پس از سقوط شوروی و پیروزی حرکت های دموکراتیک در لهستان، نیاز به ساختارهای تجاری و بازرگانی مناسب در لهستان احساس شد. فرآیند تشکیل اتاق بازرگانی لهستان با مشارکت کسبوکارها، شرکتها و سازمانهای تجاری مختلف انجام شد. در آغاز، گروهی از کسبوکارها و فعالان اقتصادی لهستان تصمیم گرفتند یک سازمان تجاری مستقل را تشکیل دهند. این گروه، ارتباطات خود را با سازمانهای بازرگانی و صنعتی مشابه در سایر کشورها برقرار و از تجربیات آنها بهره برداری کردند. با همکاری این گروه، در سال1990 اتاق بازرگانی لهستان قانونا به رسمیت شناخته شد و بهعنوان سازمان نماینده کسبوکارها در لهستان انتخاب شد. این سازمان با هدف تسهیل تجارت، توسعه صنعت و ترویج روابط تجاری و سرمایهگذاری در لهستان تشکیل شدهاست. اتاق بازرگانی لهستان در ادامه فعالیت خود، روابط و همکاری با سازمانها و اتاقهای بازرگانی بینالمللی را تقویت کرده و نقش مهمی در توسعهتجارت بینالمللی و تسهیل مبادلات تجاری لهستان با سایر کشورها ایفا میکند.
مدل اوراسیایی
شیوه فعالیت اتاقهای بازرگانی در کشور لهستان، مدل اوراسیایی است. اتاق با مدل اوراسیایی، یک سازمان غیردولتی غیرانتفاعی با عضویت داوطلبانه شرکتها و کارآفرینان است که تحتقانون عمومی، برای حفاظت از منافع اعضای آن طراحی شدهاست و به ترویج و توسعه اقتصادی منطقهای که در آن فعالیت میکند، میپردازد. اولین نشانههای مدل اوراسیایی در آمریکایشمالی و کشور کانادا دیده شد. بین این مدل و مدل قارهای شباهتهایی در برخی ویژگی ها از جمله وظایفی که تحتقانون عمومی بر عهده دارد، قلمرو فعالیتها و نقش های واگذارشده توسط دولت، وجود دارد. از آنجا که اتاقهای اوراسیایی فاقد نظارت دولتی هستند، این نوع اتاقها با اتاقهای آنگلوساکسون نیز شباهت دارند. کارکردهای اتاقها در مدل اوراسیایی، مانند مدلهای کانتیننتال و آسیایی بر اساس قانون تنظیم میشود. قانون کشوری، حوزه ارضی فعالیت اتاق را منطبق بر تقسیمبندی های استانی و منطقهای کشوری مشخص میکند و اتاق باید در یک ناحیه مشخص فعالیت خود را انجام دهد. بهعبارت دیگر، در صورتیکه کسبوکارها و کارآفرینان قصد تاسیس یک اتاق محلی را داشته باشند، باید از مقامات و اتاق ملی اجازه بگیرند تا محدوده عملکرد آنها مشخص باشد. این قانون، وظایف عمومی از جمله تایید گواهی مبدأ، داوری اختلافات بازرگانی و حل و فصل منازعات در دادگاه ها را بر عهده اتاق گذاشته که سبب ایجاد درآمد برای آنها نیز میشود. قانون اتاق، حق حمایت از منافع اعضای اتاق را برای این نهاد تضمین کرده است اما دولت الزامی برای گرفتن نظرات اتاق در مورد پیش نویس قوانین و مقررات ندارد. علاوهبر این، در مدل اوراسیایی، دولت از نام اتاق حمایت میکند و کسی حق استفاده از نام اتاق یا ترکیبی شامل این نام را ندارد.
عضویت و ساختار
مبنای عضویت در اتاق بازرگانی ملی لهستان، قانون 30 مه 1989 درباره اتاقهای بازرگانی است. در این ماده آمدهاست: «اتاقهای بازرگانی میتوانند بهصورت داوطلبانه در اتاق بازرگانی ملی عضو شوند. اتاق بازرگانی ملی همچنین میتواند سازمانهای اقتصادی و اجتماعی را که هدف آنها حمایت از توسعه اقتصادی است، بهعنوان اعضای عادی اتاق بازرگانی لهستان بپذیرد.» ساختار اتاقهای بازرگانی نیز از مجمععمومی، هیاتمدیره و کمیته های مختلف تشکیل میشود. مجمععمومی مهمترین نهاد در اتاق بازرگانی لهستان است. این نهاد، وظایف متعددی از جمله تصویب اسناد برنامههای بلندمدت اتاق بازرگانی، تایید گزارشهای کمیته حسابرسی و کمیته اختلافات، انتخاب هیاتمدیره اتاق و رئیس آن و همچنین انتخاب رئیس و اعضای کمیته حسابرسی و کمیته اختلافات را برعهده دارد. هیاتمدیره نیز مسوول مدیریت فعالیتهای جاری اتاق بازرگانی است. رئیس اتاق در تمام مسائل مرتبط با فعالیتهای اتاق بازرگانی، به نمایندگی از اتاق اظهارنظر میکند. علاوهبر این، رئیس اتاق بازرگانی لهستان، کاندیداها و پیشنهادهایی برای اعضای هیاتمدیره را معرفی کرده و نظرات کتبی را درباره سازمانهای علاقه مند به عضویت در اتاق بازرگانی ارائه میدهد.
کارکردها و عملکرد
اتاق بازرگانی لهستان بهعنوان نماینده کسبوکارها و شرکتها در قبال دولت و سازمانهای دولتی فعالیت میکند. این نمایندگی شامل مذاکرات، مشارکت در تصمیمگیریهای دولتی و دفاع از منافع صنعتی و تجاری است. این نهاد با ارائه خدمات متنوعی مانند مشاوره تجاری، اطلاعات بازار، خدمات حقوقی و مالی، ارتباطات تجاری و سایر خدمات مرتبط با تجارت و سرمایهگذاری، به اعضا و کسبوکارها کمک میکند تا بهترین تصمیمات تجاری را اتخاذ کنند. اتاق بازرگانی لهستان از طریق شبکه سازی، فرصتهای همکاری و تعامل بین کسبوکارها و سایر اعضا و نهادهای تجاری را فراهم میکند. این سازمان با بر گزاری نشست ها، کنفرانس ها، نمایشگاهها و فعالیتهای دیگر، فرصتهایی را برای ایجاد ارتباطات موثر و تعامل میان صنایع و کسبوکارها فراهم میسازد. اتاق لهستان همچنین وظیفه نظارت بر روند تجارت و صنعت را بر عهده دارد. با انجام تحقیقات و تحلیلهای بازار، ارائه پیشنهادات به دولت و مسوولان و ایجاد شرایط مساعد برای رشد و توسعه بخش تجارت، این سازمان بهبود و پیشرفت اقتصاد کشور را تسهیل میکند. علاوهبر این، اتاق بازرگانی لهستان برنامههای آموزش و آماده سازی اعضا و کسبوکارها را نیز اجرا میکند. این برنامه ها شامل دوره های و کارگاههای آموزشی در زمینه های مختلف مانند مدیریت، بازاریابی، مالی، حقوق و سایر مهارتهای موردنیاز برای راهاندازی و مدیریت یک کسبوکار موفق میشود. اتاق همچنین نمایندگی در سطح بینالمللی را بر عهده دارد. با حضور در نمایشگاهها و رویدادهای بینالمللی، این سازمان فرصتهای همکاری با نهادها و سازمانهای بینالمللی را فراهم و در توسعه روابط تجاری و صادرات و واردات کشور نقش مهمی ایفا میکند.
زندگینامه رئیس اتاق
آندرژ آرندارسکی، دکترای علوم انسانی، یکی از بنیانگذاران و عضو اتاق بازرگانی ملی لهستان، از زمان تاسیس آن تاکنون است. وی از سال2021 ریاست اتاق بازرگانی لهستان را بر عهده دارد. آرندارسکی یک متخصص اقتصاد، فعال اقتصادی و عضو بسیاری از سازمانها و انجمنهای داخلی و خارجی است که هدف آنها حمایت از توسعه اقتصادی است. تحترهبری او، اتاق بازرگانی ملی لهستان اعتباری بینالمللی بهدست آورده است. در سالهای 2008 تا 2016، او بهعنوان معاون رئیس اتاق تجارت و صنایع اروپا (EUROCHAMBRES) در بروکسل فعالیت داشت و تلاش او منجر به تقویت موقعیت کارآفرینان لهستان در صحنه بینالمللی شد. آرندارسکی در سالهای 2002 تا 2003، بهعنوان رئیس هیاتمدیره شرکت تل انرژو (Tel-Energo SA)، در راستای خصوصیسازی بازار مخابرات لهستان فعالیت کرد. پیش از آن و در سال1992، وی بهعنوان وزیر همکاری اقتصادی خارجی منصوب شدهبود. آرندارسکی بسیاری از جوایز داخلی و خارجی مرتبط با عرصه تجارت از جمله صلیب فرماندهی، صلیب افسری، نشان «پولونیا رستیتوتا» و همچنین نشان «لبخند» لهستان را دریافت کرده است.
--> اخبار مرتبط