تجارت 16 میلیارد دلاری ایران و هند زیر سایه تحریمها
اقتصادنیوز: حجم تجارت ایران و هندوستان در حالی 2 میلیارد دلار اعلام شده که سفیر این کشور معتقد است، اگر اقتصاد ایران تحریم نبود، حجم تجارت دو کشور میتوانست به 16 میلیارد دلار برسد؛ این امر نشاندهنده پتانسیل عظیم موجود برای گسترش روابط تجاری بین دو کشور است. با این حال، برای تحقق این پتانسیل، لازم است که موانع موجود، بهویژه تحریمها، برطرف شوند.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، فعالان اقتصادی دو کشور به این نکته اشاره میکنند در صورتی که دو کشور بخواهند مناسبات تجاری خود را توسعه دهند باید تسهیلگری در سرمایهگذاری مشترک را در دستور کار قرار دهند.
با توجه به جمعیت بیش از 1.4 میلیارد نفری خود، هند یکی از بزرگترین بازارهای مصرفکننده در جهان محسوب میشود. این جمعیت عظیم، تقاضای قابلتوجهی برای کالاها و خدمات ایجاد میکند و آن را به مقصدی جذاب برای تجارت بینالملل تبدیل میکند.
علاوه بر جمعیت بالا، هند دارای اقتصاد رو به رشد و طبقه متوسط در حال گسترش است. این عوامل قدرت خرید مصرفکنندگان را افزایش میدهد و فرصتهای بیشتری را برای کسبوکارها در سراسر جهان ایجاد میکند.
خبر مرتبط وزارت امور خارجه بیانیه داد / این افراد به دلیل نقض حقوق بشر در قبال فلسطین تحریم شدنداقتصادنیوز: وزارت امور خارجه کشورمان در بیانیه ای برخی اشخاص آمریکایی را به دلیل نقض حقوق بشر در قبال حامیان فلسطین تحت تحریم قرار داد.
در همایش توسعه روابط تجاری ایران و هند که در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد ابراهیم جمیلی، رئیس اتاق مشترک ایران و هند به این نکته اشاره کرد که ما به هند توجه داریم و برای همین به دنبال تسهیل فرصت سرمایهگذاری مشترک هستیم. باید این فرصتها به فعالان اقتصاد معرفی شود و ظرفیتهای اقتصادی دو کشور را شناخت و بدانیم در دوره تحریم چگونه صادرات مجدد به هند داشته باشیم.
جمیلی درباره نقلوانتقال پولی گفت: برای انتقال روپیه و ریال باید بانک مرکزی دو کشور تسهیلگری کنند و تلاش کنیم ارز به قیمت واقعی به دست صادرکننده برسد.
تلاش برای سرمایهگذاری مشترک
به گزارش اتاق بازرگانی ایران رودرا گاوراو شرست، سفیر هند در ایران هم در این همایش از رابطه تاریخی، فرهنگی و تجاری دو کشور گفت و به این نکته اشاره کرد که هند و ایران در کشور مهم که تعامل تاریخی دیرینه با هم دارند. شش قرن زبان رسمی هند، فارسی بود و این نشاندهنده عمق روابط تاریخی است. ایران و هند در طول تاریخ با هم روابط تجاری داشتند و اقتصاد دو کشور مکمل هم هستند.
سفیر هند در ایران تصریح کرد: دو کشور میتوانند در حوزههای مختلف با هم کار کنند. ایران نزدیکترین اقتصاد به هندوستان است. کشورهای جنوب آسیا، محصولات و اقلامی مشترکی را تولید میکنند و بازار کشورهای همسایه مناسب صادرات هند نیستند اما اقتصاد ایران غنی و گسترده است. محصولات کشاورزیای که در ایران تولید میشود، نسبت به جنوب آسیا متفاوت است.
خبر مرتبط جلیلی گفتگوی پینگپنگی را شروع کرد / کاندیدای انتخاباتی خطاب به پزشکیان: برای تحریمها رو به قبله نشستهاید + فیلماقتصادنیوز: سعید جلیلی خطاب به مسعود پزشکیان گفت: برای تحریمها رو به قبله نشستهاید و کشور را زندان میدانید.
او از صادرات انرژی ایران به هند گفت: در سال 2018، هندوستان حدود 11 میلیارد دلار از ایران نفت خریداری کرده بود ولی با شروع تحریمها در سال 2019 این رقم کاهش یافت با این وجود اقلام دیگری هستند که میتواند موردتوجه تجار قرار گیرد.
سفیر هند در ایران ادامه داد: ایرانیها باید به شرایط حال هندوستان نگاه کنند. ما در گذشته مستعمره غرب بودیم، اما در حال حاضر تولید و اقتصاد هند رشد کرده است. پیش از این استعمارگران علیه صنعت این کشور بودند و برای همین اقتصاد هند بیشتر کشاورزی محور بود. اما وضعیت تغییر کرده است. امروز هند سومین اقتصاد بزرگ دنیاست و آنچه باید موردتوجه ایران قرار گیرد نزدیکی اقتصاد هند به اقتصاد ایران است.
او ادامه داد: تولید ناخالص داخلی هندوستان در سال گذشته 800 میلیارد دلار رشد کرده ولی این رشد در حوزه تجارت کم بوده است. ما از تجارت سود میبریم و ایران اقتصاد مهمی دارد. فرصت زیادی برای هر دو کشور وجود دارد که میشود از آن استفاده کرد.
سفیر هند در ایران تصریح کرد: اگر اقتصاد ایران تحریم نبود، حجم تجارت دو کشور میتوانست به 16 میلیارد دلار برسد ولی هم اکنون این عدد 2 میلیارد دلار است.
او به وضعیت بازار هند اشاره کرد: در هند طبقه متوسط و طبقه فقیر در حال رشد است و در سبد مصرفی آنها محصولات فراوریشده کشاورزی و میوه جا دارد و این باعث میشود فرصت تعاملات بالاتر برود.
به گفته سفیر هندوستان در ایران، یکی از مهمترین مشکلات در مسیر تجارت دو کشور، نبود تعاملات بانکی و سازوکار پرداخت است. قبلا سیستم روپیه - ریال خوب کار میکرد. هند نفت میخرید و روپیه در بانک هند سپردهگذاری میشد و ایران برنج، موز، شکر و کالای دارویی وارد میکرد ولی با شروع تحریمهای ثانویه این وضعیت تغییر کرد. هنوز هم تلاش میکنیم به سراغ کالای غیرتحریمی برویم و حتی میتوانیم روی نفت هم تمرکز کنیم.
او ادامه داد: ظرفیت همکاری و سرمایهگذاری در اقتصاد دو کشور وجود دارد. اقتصاد هند خدمات محور است؛ ما سرمایهگذاری در حوزه زیرساخت، لجستیک، حملونقل و فرودگاهها را تقویت میکنیم که این فرصت خوبی برای سرمایه ایران است. از طرفی ایران مهمترین و منطقیترین مسیر ترانزیتی برای عبور کالای هند به کشورهایی مانند ارمنستان، آذربایجان و غیره است. ما علاقهمند هستیم در کریدور بینالمللی همکاری داشته باشیم و در بندر چابهار سرمایهگذاری کنیم. ایران نقش ترانزیت بین هند و دیگر کشورها را دارد و همین ظرفیت بستری برای سرمایهگذاری مشترک است. باید سازوکار سرمایهگذاری مشترک آماده شود.
گاوراو شرست اظهار کرد: باید تلاش کنیم در حوزههایی که مشمول تحریم نیستند ازجمله حوزههای کشاورزی، دارو و غذا تجارت خود را افزایش دهیم تا پول بهاندازه کافی به این سیستم تزریق شود و ایران علاوه بر صادرات محصولات خود، با اتکا به آن اقلام مورد نیاز خود را از هند وارد کند.
او تأکید کرد: علاوه بر اینها باید بر افزایش سرمایهگذاریهای مشترک نیز متمرکز شویم که این امر درنهایت به افزایش حجم مبادلات تجاری منجر خواهد شد. شرکتهای هندی علاقهمند به سرمایهگذاری در حوزههای انرژی و محصولات کشاورزی در چابهار هستند.
نهایی شدن مذاکرات تجارت آزاد
در ادامه نیلوفر اسدی، مدیر آسیا و اقیانوسیه معاونت بینالملل اتاق ایران گفت: با توجه به موانع تعرفهای، لازم است مذاکرات در خصوص توافق تجارت آزاد بهویژه در حوزه کشاورزی هر چه سریعتر منتهی به یک نتیجه شود و فعالان بخش خصوصی امکان همکاری بیشتری پیدا کنند.
در بحث انتقال دانش فنی و توسعه همکاریهای شرکتهای دانشبنیان و همچنین جذب سرمایهگذاران در این بخش میتواند یک اولویت مهم برای رشد این بخش از فعالیتهای تجاری در تکنولوژیهای نوین باشد و میتواند همکاری گسترده شکل گیرد.
او ضمن اشاره به دیگر موانع همکاری ادامه داد: با توجه به تحریمها انتظار میرود سفارت هند مسئله حمل و نقل، ترانزیت و نقلوانتقال بانکی را موردتوجه قرار دهد. اتاق ایران و اتاق مشترک ایران و هند آمادگی دارند با همکاری سفارت برای رفع این مشکلات راهکارهای جدید بیندیشد.
او پیشنهاد کرد: با توجه به گامهای اخیر هند در حوزه سرمایهگذاری و تجهیز و توسعه بندر چابهار، این کشور میتواند در چابهار شعبه بانک هندی تأسیس کند تا از این مسیر فعالیت تجار ایران و هند تسهیل شود.
همچنین بخوانید ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید