یک‌شنبه 30 دی 1403

تجربیات خوبی در زمینه برگزاری آنلاین جلسات دادرسی داریم

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
تجربیات خوبی در زمینه برگزاری آنلاین جلسات دادرسی داریم

رئیس دیوان عالی کشور گفت: هوشمندسازی دادرسی از جمله مسائلی است که پیگیر آن هستیم و تجربیات خوبی در زمینه برگزاری آنلاین جلسات دادرسی داریم.

رئیس دیوان عالی کشور گفت: هوشمندسازی دادرسی از جمله مسائلی است که پیگیر آن هستیم و تجربیات خوبی در زمینه برگزاری آنلاین جلسات دادرسی داریم.

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت‌الاسلام والمسلمین سید احمد مرتضوی مقدم که به منظور شرکت در دهمین نشست سراسری قضات و یکصدمین سالگرد تأسیس دیوان عالی روسیه به این کشور سفر کرده بود، با رئیس دیوان عالی کشور قرقیزستان دیدار و گفت‌وگو کرد.

رئیس دیوان عالی کشور ضمن ابراز خرسندی از این ملاقات، پیرامون موضوعاتی همچون اصلاحات قضائی، دادرسی الکترونیک، استقلال قضائی، تناسب جرم و مجازات به بحث و تبادل نظر پرداخت.

وی در ارتباط با اصلاحات قضائی که از محورهای مورد گفت‌وگو در نشست سراسری قضات روسیه بود، اظهار کرد: کاهش اطاله دادرسی، جرم زدایی و هوشمندسازی دادرسی از جمله مسائلی است که پیگیر آن هستیم و تجربیات خوبی در زمینه برگزاری آنلاین جلسات دادرسی به خصوص در برخی استان‌ها داریم.

مرتضوی‌مقدم با اشاره به دادرسی غیرحضوری و اهمیت آن در کاهش انتقال زندانی به محاکم گفت: بسیاری از دادرسی‌ها در زندان به صورت برخط انجام می‌شود که از مزایای آن عدم انتقال زندانیان به خارج از زندان است.

رئیس دیوان عالی کشور ادامه داد: در سامانه ثنا (سامانه خدمات الکترونیک قضائی) کلیه خدمات قابل ارائه به اشخاص حقیقی از قبیل ابلاغ الکترونیک، اطلاع رسانی پرونده و طرح شکایات قابل دسترسی است که این امر در کاهش اطاله دادرسی بسیار مفید به فایده بوده است، ما آمادگی داریم که تجربیات خود را در این زمینه تبادل کنیم.

وی در ارتباط با نحوه نگهداری از اوراق و پرونده‌های قضائی که در این دیدار مورد سوال بود، گفت: بر اساس آئین نامه، اهمیت پرونده‌ها مشخص می‌شود و تمامی اسناد ارزشمند پرونده‌ها اسکن و دسته بندی می‌شود.

مرتضوی مقدم افزود: تمام آرا قضائی در سراسر کشور از طریق سامانه در اختیار ما قرار می‌گیرد و به این وسیله شدت و قوت آرا صادره سنجیده می‌شود و قضات ما بر این اساس ارزیابی و تشویق و یا توبیخ می‌شوند.

وی با اشاره به اصلاحات انجام شده در زمینه کاهش مجازات‌های حبس تصریح کرد: قانون مجازات اسلامی اختیاراتی را به قاضی در زمینه استفاده از مجازات‌های جایگزین حبس داده است و در این زمینه قضات دستشان باز است؛ مجرمین به جای تحمل حبس محکوم به جزای نقدی، تخفیف مجازات و انجام خدمات اجتماعی برای کشور می‌شوند. حجت الاسلام والمسلمین مرتضوی مقدم تاکید کرد: مجازات جایگزین حبس در جرایمی همچون قاچاق مواد مخدر و تجاوز به عنف و مواردی که در قانون پیش بینی شده اعمال نمی‌شود، در جرایم قاچاق مواد مخدر مجازات اعدام با توجه به نوع جرم لحاظ می‌شود و از طرفی قصاص نیز حکم دین و قرآن ماست.

وی با تاکید بر لزوم و اهمیت برخورد با جرایم مواد مخدر خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران با پدیده شوم مواد مخدر درگیر است و در واقع با مبارزه با این دست جرایم، از ورود مواد مخدر به کشورهای اروپایی جلوگیری می‌کند.

رئیس دیوان عالی کشور در ارتباط با کیفیت رسیدگی به تخلفات قضات تصریح کرد: چنانچه قاضی مرتکب جرایمی از قبیل دریافت رشوه شود؛ دادگاه عالی تا زمان محاکمه او را از قضاوت تعلیق می‌کند و در صورتی که جرم احراز و محکوم شود از قضاوت عزل خواهد شد، اما به تخلفات اداری از قبیل نقض قوانین و عدم رعایت اصول دادرسی در دادگاه انتظامی قضات رسیدگی می‌شود.

وی ادامه داد: قاضی در صورت نقض قوانین، بدرفتاری با ارباب رجوع، عدم رعایت نظم اداری و.... به اخطار، توبیخ کتبی و ثبت آن در سابقه قضائی، کسر حقوق، تنزل گروه، انفصال موقت و یا دائم، انفصال از خدمات دولتی و سلب صلاحیت، محکوم می‌شود.

رئیس دیوان عالی کشور پیرامون استقلال قضائی که در قانون اساسی تصریح شده، نحوه عزل و نصب قضات و مقامات قضائی و سازمان‌های تابعه قوه قضائیه اشاره کرد و گفت: دیوان عالی کشور اختیارات گسترده‌ای دارد و محاکمه رئیس جمهور نیز در این مرجع انجام می‌شود؛ پزشکی قانونی، سازمان زندان‌ها، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و... از سازمان‌های تابعه قوه قضائیه هستند.

وی ادامه داد: دیوان عالی کشور شعب متعددی دارد و در شعبه اول این دیوان به پرونده‌های مهم و ملی رسیدگی می‌شود و بنده شخصاً پای کار هستم؛ هر شعبه نیز یک قاضی و دو مستشار دارد.

حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضوی مقدم در ارتباط با مشکلات موجود در قوه قضائیه به فراوانی پرونده‌ها و اختلاف نظر قضات اشاره کرد و گفت: دیوان عالی کشور با فراوانی ورودی پرونده مواجه است و در حال رایزنی برای حل این مسأله هستیم، از طرفی با برگزاری جلسات هیأت عمومی، ایجاد وحدت رویه برای از بین بردن اختلاف نظر بین قضات در دستور کار ما قرار دارد.

رئیس دیوان عالی کشور در این دیدار مبارزه با جرایم سازمان یافته و تروریستی را از جمله مسائل حائز اهمیت خواند و تصریح کرد: با توجه به اینکه جمهوری اسلامی ایران عضو کنوانسیون شانگهای است، همکاری در زمینه جرایم سازمان یافته و استرداد مجرمین بین دو کشور باید تقویت و تسریع شود.

رئیس دیوان عالی کشور قرقیزستان نیز در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از انتقال تجربیات و گفت و شنود پیرامون اصلاحات قضائی در جمهوری اسلامی ایران گفت: دیوان عالی کشور در ایران اختیارات گسترده‌ای دارد؛ این تبادل تجربیات برای بنده بسیار مفید بود و از شما دعوت می‌کنم به کشور قرقیزستان سفر کنید تا این گفت وگو ها ادامه یابد چراکه در پیشرفت کار بسیار مهم و فایده مند است.

وی برگزاری آنلاین جلسات دادرسی، انعقاد موافقت نامه‌های قضائی و هوشمند سازی دادرسی را از جمله مواردی عنوان کرد که دیوان عالی قرقیزستان بر روی آن متمرکز است.

رئیس دیوان عالی قرقیزستان در ارتباط با مجازات‌های اعمال شده برای مجرمین اظهار کرد: تعداد محبوسین ما کم است و ما مجازات اعدام را به حبس ابد تبدیل کرده ایم اما با توجه به افزایش جرایمی همچون خشونت علیه زنان و تجاوز به کودکان، به نظر می‌رسد پارلمان در آینده‌ای نزدیک مجازات اعدام را تصویب کند.

وی با اشاره به تخلفات قضات تصریح کرد: در مورد تخلفات ابتدا به قاضی متخلف هشدار می‌دهیم و در کمیسیون انضباطی و شورای قضات در این رابطه تصمیم گیری می‌شود و وقتی پرونده کیفری شود قاضی از کار برکنار می‌شود.

رئیس دیوان عالی قرقیزستان در پایان با ارزشمند تلقی کردن نکات مطرح شده در کنگره قضات و استفاده از این تجربیات خاطرنشان کرد: سیستم قضائی قرقیزستان همیشه آماده همکاری با ایران است و ما به نظام قضائی ایران علاقه مند هستیم.