شنبه 10 آذر 1403

تداوم تخلیه تورم ناشی از شوک هزینه / تورم ماهانه از 12.2 به 2 درصد کاهش یافت / تورم ماهانه گوشت و روغن منفی شد

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
تداوم تخلیه تورم ناشی از شوک هزینه / تورم ماهانه از 12.2 به 2 درصد کاهش یافت / تورم ماهانه گوشت و روغن منفی شد

گزارش تغییرات تورم مربوط به مردادماه از سوی مرکز آمار ایران منتشر شد. نتایجی که خبر از تداوم روند کاهشی مذکور داشت. به گونه‌ای که نرخ تورم ماهانه از 12.2 درصد خرداد و 4.6 درصد تیر و حالا به 2 درصد در مرداد رسیده است که کمترین مقدار از اسفند1400 به این سو است.

به گزارش تابناک اقتصادی؛ «تداوم و حتی تشدید تورم ناشی از حذف ارز 4200 تومانی» گزاره‌ای بود که با اجرای سیاست دولت در راستای مردمی سازی یارانه‌ها در میان منتقدان و مخالفان دولت مدام مطرح شد، اما دولت بر این نکته تاکید داشت که تورم از این بخش، مقطعی است و در ادامه با کاهش همراه خواهد بود. در نهایت با در گزارش مرکز آمار از تغییرات تورمی خردادماه، مشخص شد که تورم ماهانه در این ماه نسبت به ماه قبل، 12.2 درصد افزایش داشته است. این در حالی بود که تورم ماهانه اردیبهشت ماه در سطح 3.5 درصدی برای کل کشور بود. اما با آغاز تابستان و در شرایطی که تورم ماهانه سومین ماه سال به رکود تاریخی 12.2 درصد رسیده بود، آمار تورمی در اولین ماه تابستان بیان گر توقف این این روند بود. به گونه‌ای که پس از گذشت یک ماه، نرخ تورم ماهانه در تیرماه به 4.6 درصد کاهش یافت. کاهش تورم ماهانه تیرماه به حدود یک سوم ماه اجرای طرح (خرداد) در حالی به ثبت رسید که کارشناسان در انتظار تغییرات این شاخص در ماه بعد بودند. بر این اساس امروز گزارش تغییرات تورم مربوط به مردادماه از سوی مرکز آمار ایران منتشر شد. نتایجی که خبر از تداوم روند کاهشی مذکور داشت. به گونه‌ای که نرخ تورم ماهانه از 12.2 درصد خرداد و 4.6 درصد تیر و حالا به 2 درصد در مرداد رسیده است که کمترین مقدار از اسفند1400 به این سو است. در این باره؛ افشین کلاهی، عضو کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی تهران در گفت‌وگو با خبرنگار تابناک اقتصادی بیان کرد: "حذف ارز 4200 تومانی تاکنون تاثیرات خود را بر بازار گذاشت و تورمی هم که از حذف آن به وجود آمد، قطعا مقطعی و گذرا خواهد بود، چون تغییر قیمت مشخصی ایجاد شده و تا حد زیادی بر بازار اثر گذاشته است. البته معتقدم حذف ارز نمی‌تواند تاثیر بیشتری بر تورم داشته باشد." منظور از نرخ تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه قبل می‌باشد؛ بنابراین نرخ تورم ماهانه مرداد 1401 به 2,0 درصد رسیده که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل، 2.6 واحد درصد کاهش داشته است. تورم ماهانه برای گروه‌های عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» و «کالا‌های غیرخوراکی و خدمات» به ترتیب 1.4 درصد و 2.4 درصد بوده است. این در حالی است که نرخ تورم ماهانه برای خانوار‌های شهری 2,0 درصد می‌باشد که نسبت به ماه قبل 2.5 واحد درصد کاهش داشته است. هم‌چنین این نرخ برای خانوار‌های روستایی 1.7 درصد بوده که نسبت به ماه قبل 3.1 واحد درصد کاهش داشته است.

کاهش نرخ تورم نقطه‌ای خانوار‌های کشور

منظور از نرخ تورم نقطه‌ای، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه مشابه سال قبل می‌باشد. نرخ تورم نقطه‌ای در مرداد ماه 1401 به عدد 52,2 درصد رسیده است؛ یعنی خانوار‌های کشور به طور میانگین 52.2 درصد بیشتر از مرداد 1400 برای خرید یک «مجموعه کالا‌ها و خدمات یکسان» هزینه کردهاند. نرخ تورم نقطه‌ای مرداد ماه 1401 در مقایسه با ماه قبل 1,8 واحد درصد کاهش یافته است. نرخ تورم نقطه‌ای گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنیها و دخانیات» با کاهش 5.6 واحد درصدی به 80.4 درصد رسیده و گروه «کالا‌های غیرخوراکی و خدمات» بدون تغییر 36.9 درصد بوده است. این در حالی است که نرخ تورم نقطه‌ای برای خانوار‌های شهری 51,1 درصد می‌باشد که نسبت به ماه قبل 1.7 واحد درصد کاهش داشته است. هم‌چنین این نرخ برای خانوار‌های روستایی 58.4 درصد بوده که نسبت به ماه قبل 2.3 واحد درصد کاهش داشته است.

تغییرات نرخ تورم سالانه خانوار‌های کشور

منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن می‌باشد. نرخ تورم سالانه مرداد ماه 1401 برای خانوار‌های کشور به 41,5 درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، 1,0 واحد درصد افزایش نشان می‌دهد. هم‌چنین نرخ تورم سالانه برای خانوار‌های شهری و روستایی به ترتیب 40,9 درصد و 44.4 درصد می‌باشد که برای خانوار‌های شهری 0.9 واحد درصد افزایش و برای خانوار‌های روستایی 1.2 واحد درصد افزایش داشته است. در گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به گروه «ادویه و چاشنی» (سس مایونز و سس گوجه فرنگی) و گروه «نان و غلات» (کیک و بیسکویت) می‌باشد. در گروه عمده «کالا‌های غیرخوراکی و خدمات»، گروه «بهداشت و درمان» (انواع دارو)، گروه «هتل و رستوران» (غذا‌های سرو شده در رستوران) و اجاره بها بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشته‌اند. همچنین در ماه جاری گروه «گوشت قرمز و گوشت ماکیان» (مرغ ماشینی) و گروه «روغنها و چربیها» (روغن نباتی جامد) نسبت به ماه قبل کاهش قیمت داشتهاند.

درصد تغییرات شاخص قیمت در دهک‌های هزینه‌ای کل کشور در ماه جاری

دامنه تغییرات نرخ تورم سالانه در مرداد ماه 1401 برای دهک‌های مختلف هزینه‌ای از 39,5 درصد برای دهک دهم تا 46.4 درصد برای دهک اول است.

تورم منفی در گروه خوراکی‌ها

در شرایطی که تغییرات تورمی در آغاز اجرای اصلاح یارانه‌ها و حذف ارز ترجیحی از چرخه واردات کالا‌های اساسی همچون روغن با افزایش قابل توجهی مواجه شده بود، حال گزارش جدید مرکز آمار نشان می‌دهد که برخی از اقلام خوراکی با تورم ماهانه منفی همراه شده اند. بر این اساس در مردادماه امسال، تورم ماهانه گروه گوشت قرمز و سفید با منفی 0.2 و منفی 0.6 درصد و همچنین تورم ماهانه گروه روغن و چربی‌ها با منفی 0.3 درصدی همراه بوده است. افت تورم ماهانه روغن در حالی است که پیش‌تر دبیرکل اتحادیه بنکداران مواد غذایی گفته بود: این کاهش قیمت در پی کاهش حدود 30 درصدی قیمت جهانی روغن خام به دلیل تفاهمات بر سر عرضه غلات از بنادر اوکراین است. وی اضافه کرد: از سوی دیگر این کاهش قیمت‌ها در پی واردات انبوه این کالا در داخل کشور و رقابت واردکنندگان برای فروش بیشتر، به منظور واردات مواد اولیه روغن با قیمت کمتر صورت گرفته است. حسنی گفت: این کاهش قیمت در سایر محصولات روغن 10 درصد اعمال شده است و به نظر می‌رسد این روند کاهشی در قیمت روغن ادامه داشته باشد. وی درباره تخفیفات 10 تا 15 درصدی روغن توسط برخی شرکت‌ها افزود: برخی شرکت‌ها برای فروش بیشتر و دریافت پول نقد از مشتری جهت واردات روغن خام 30 درصد کمتر از نرخ گذشته اقدام به عرضه کالا با تخفیفات کرده اند که این اقدامشان در واقع رقابت بین واردکنندگان است که به نفع مصرف کنندگان نیز خواهد بود.
تداوم تخلیه تورم ناشی از شوک هزینه / تورم ماهانه از 12.2 به 2 درصد کاهش یافت / تورم ماهانه گوشت و روغن منفی شد 2